Parteneriatul pe care Liceul Tehnologic ”Henri Coandă” Buzău îl are cu Universitatea Politehnică București dă roade și în vacanță. Programul de vară pentru elevi de liceu – StudUPB, desfășurat sub denumirea ”Hai la facultate”, este sursă de motivare și model pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor dornici să-și depășească limitele. Timp de două săptămâni, 14 elevi de la Liceul Tehnologic ”Henri Condă” Buzău experimentează viața de student după un program atent stabilit care le oferă posibilitatea să înțelegă și mai bine particularitățile ramurilor ingineriei și mediului extern acesteia.

Proverbul potrivit căruia ”meseria este brățară de aur” a prins contur în mintea liceenilor de la ”Henri Coandă”. Fiecare dintre ei a conștientizat că pasiunea de a învăța și practica unei meserii pot să le asigure succesul. Însă pe scara valorilor treptele se urcă prin muncă, implicare și disciplină iar toate acestea sunt semnul voinței, consecvenței și perseverenței. De aceea, participarea la acest program are rolul de a-i ajuta să-și însușească și mai bine valențele muncii.

Activitățile desfășurate în intervalul 17 – 29 iulie vizează atât sfera domeniului educațional cât și celui tehnic, cultural, competitiv și recreativ. Pe toată perioada menționtă tinerii sunt însoțiți de Alexandru Botan, profesor în cadrul Liceului Tehnologic ”Henri Coandă” Buzău. Elevii participă la activități de lucru în cadrul mai multor facultăți dintre care amintim: Inginerie Electrică, Automatică și Calculatoare, Energetică, Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Inginerie Mecanică și Mecatronică, Inginerie Aerospațială, Inginerie Industrială și Robotică, Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Știința și Ingineria Materialelor, Inginerie în Limbi Moderne, Științe Aplicate, Antreprenoriat, Inginerie și Management, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Transporturi sau Inginerie Medicală. Nu lipsesc din program nici vizitele la firme specializate recunoscute, la care ar putea să lucreze pe unul dintre domeniile studiate.

Tot în intervalul amintit, liceenii de la ”Henri Coandă” participă la evenimente susținute de instituții culturale cum ar fi Teatrul Nottara sau Film IMAX. Vizitele la Muzeul Cotroceni, Țiriac Collection sau Palatul Parlamentului deschid alte ,,porți’’ tinerilor curioși și dornici să-și lărgească orizontul cunoașterii. Actvitățile de consiliere personală și profesională precum și cele recreative fac ca proiectul ”Hai la Facultate!” să fie unul complex, raportat în mod realist la nevoile tinerilor care vor să-și croiască un viitor frumos într-o societate a cunoașterii aflată mereu în schimbare.
”Implicarea tinerilor în proiecte de acest fel este o constantă în activitatea liceului nostru. De aceea le mulțumim partenerilor noști – Universitatea Politehnică București, pentru că ne-au oferit posibilitatea să fim parte din acest proiect pentru a doua oară. Tinerilor li se deschid porți noi, li se dezvoltă abilitățile tehnice și capacitatea de cunoaștere și învățare. Ori de câte ori avem ocazia, le oferim variante de orientare profesională iar rezultatele se văd adesea în schimbarea opticii și în alegeri potrivite. Chiar dacă nu ne este ușor de fiecare dată, echipa de profesori de la ”Henri Coandă” reușește încet și sigur să demonstreze că devotamentul și iubirea pentru copii reprezintă cheia pentru o societate mai bună’” spune responsabilul de proiect Mirela Petre, profesor al Liceului Tehnologic Henri Coandă.
Sursă: Liceul Henri Coandă