joi, aprilie 18, 2024

CULTURĂ | Ziua Satului Românesc, ediția a III-a, în perioada 25 – 26 septembrie

Custom ad 1

Muzeul Județean Buzău anunță organizarea evenimentului „Ziua Satului Românesc” – ediția a III-a.

Și în acest an Muzeul Județean Buzău propune publicului său un ansamblu de evenimente cultural-educative ce se înscriu în cadrul ”Zilelor Europene ale Patrimoniului”. Acestea vor fi organizate la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău și constau din: organizarea unei expoziții temporare, susținerea unei prelegeri științifice, o demonstrație de lucru la roata olarului și un atelier de modelaj din lut.

 Ziua Satului Românesc, ediția a III-a, în perioada 25 - 26 septembrie
Ziua Satului Românesc, ediția a III-a, în perioada 25 – 26 septembrie

Programul evenimentelor:
Duminică, 25 septembrie
11:00 Vernisarea expoziției temporare „Lut, apă și foc – Ceramică tradițională din zona etnografică a Buzăului”. Expoziția temporară cuprinde o varietate de tipuri de piese ceramice utilizate în gospodăriile rurale buzoiene în secolul trecut. În cadrul acestei expoziții va exista și o secțiune dedicată procesului de realizare a vaselor ceramice în care vor fi expuse unelte și vase în diferite faze de lucru, precum și fotografii care ilustrează etapele transformării lutului într-un obiect funcțional.
11:20 Prezentare „Despre utilizarea ceramicii tradiționale în cadrul obiceiurilor rurale” – Roxana Vișan, muzeograf, Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat.
11:30 Demonstrație de lucru la roata olarului – Emil Matei, meșter olar din loc. Mânzălești, jud. Buzău.

Luni, 26 septembrie
11:00 Atelier de modelaj în lut – Tiberiu Popa, artist ceramist și membru al „Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor Buzău”. În cadrul atelierului participanții vor putea realiza câte un vas de lut inspirat din modelele aflate în colecția Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”. La sfârșitul activității fiecare participant va putea să ia acasă vasul astfel realizat. Numărul maxim de participanți la atelierul de modelaj în lut este de 30 persoane, iar accesul este gratuit. Pentru detalii și programări la acest atelier, puteți trimite un e-mail, la adresa casavergumanaila@yahoo.com.

În ziua vernisajului expoziției temporare, precum și pentru participanții la atelierul de modelaj în lut, accesul în Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă” este gratuit.

Activitățile desfășurate duminică, 25 septembrie 2022, vor fi transmise live pe pagina de Facebook a Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”.

Sursă: Muzeul Județean Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole