7.3 C
Buzău
sâmbătă, martie 16, 2024

Gabriel Avrămescu, președinte PNL Buzău: ”Viața oamenilor are prioritate! ”

Custom ad 1

În cursul zilei de ieri a avut loc o întâlnire de lucru la Ministerul Mediului la care au participat Gabriel Avrămescu, președinte PNL Buzău, alături de prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, de primarii localităților Chiojdu – Gheorghe Neamțu, Lopătari – Claudiu Constantin, Gura Teghii – Gheorghe Micleru, Nehoiu – Ionuț Milea, și de primarul comunei vrâncene Vizantea Livezi – Dragoș Ciobotaru. Participanții la această întâlnire i-au adus la cunoștință ministrului Mediului, Tánczos Barna, problematica urșilor care atacă tot mai des, în tot mai multe localități ale județului Buzău.

I-am relatat domnului ministru teroarea cu care se confruntă comunitățile buzoiene din cauza prezenței urșilor, disperarea și revolta localnicilor care au ajuns să se teamă pentru viața lor și a copiilor lor. Și, împreună cu specialiștii din Ministerul Mediului, am pus pe hârtie soluțiile, în sprijinul oamenilor. Astfel, în urma unei discuții deschise și serioase, am punctat, alături de ministrul Mediului și de specialiștii din echipa sa, modul de acțiune atunci când fiarele sălbatice coboară din pădure și atacă tot ce le iese în cale, stabilind direcțiile pe termen scurt și mediu.” a declarat Gabriel Avrămescu, cu privire la această întâlnire.

Ministrul Mediului a subliniat că există instrumente pentru a salva viețile și agoniseala oamenilor, autoritățile locale având un rol esential în gestionarea acestei problematici care trebuie abordată rapid, dar cu echilibru, responsabilitate și maturitate. În primul rând, e important ca primarii să încheie contracte de prestări servicii de permanenţă/ intervenţie imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun, contravaloarea acestor contracte fiind decontată de Ministerul Mediului. Aceste contracte încheiate cu gestionarul fondurilor de vânătoare pot asigura intervenția rapidă și eficientă, în cazul unui atac al unei fiare sălbatice.

De asemenea, a fost subliniat faptul că este esențial ca pagubele produse în urma atacurilor urșilor să fie raportate Ministerului Mediului. Atunci când stricăciunile sunt raportate corect și rapid, oamenii primesc despăgubiri pentru tot răul rămas în urma atacurilor.

La finalul întâlnirii, ministrul Mediului ne-a dat asigurări că va analiza cu maximă atenție fiecare cerere de derogare a autorităților din comunitățile care se confruntă cu atacul urșilor, subliniind că primarii au cel mai important rol în rezolvarea acestei probleme. Ei sunt primii, în calitate de președinți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență, care pot acționa în sprijinul oamenilor. Totodată, am primit asigurări că în perioada imediat următoare vor apărea reglementări care vor îmbunătăți posibilitățile de reacție rapidă în cazul unui atac de urs. Deși întâlnirea de ieri a fost un real câștig în rezolvarea problematicii urșilor care atacă în gospodăriile oamenilor, semănând teroare și provocând stricăciuni și chiar victime omenești, subiectul rămâne o prioritate pentru mine, ca parlamentar PNL ales de buzoieni, pentru prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, și pentru echipa din jurul nostru. Până la finele anului, Ministerul Mediului va avea o evidență clară a populației de urși din România. Atunci vom ști cu adevărat dimensiunea acestui fenomen și vom putea face noi demersuri pentru a veni în sprijinul oamenilor, dacă aceștia vor continua să fie afectați de prezența fiarelor sălbatice în comunitățile în care trăiesc.” a mai declarat Gabriel Avrămescu.

Instituția Prefectului – Județul Buzău a precizat că din 46 de UAT-uri considerate a fi cu risc de apariție a unor atacuri de urși, 7 primării au încheiate contracte doar cu gestionarul fondului de vânătoare, 10 au contract doar cu un medic veterinar care să poată interveni pentru tranchilizare în cazul unui eventual atac de urs, 9 UAT-uri au atât contract cu fondul de vânătoare cât și cu medicul veterinar în timp ce 20 de primării nu au contract de niciun fel sau sunt în curs de contractare.

Sursă: Gabriel Avrămescu, președinte PNL Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente