Screeningul salvează vieți! Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin este foarte important pentru femei, deoarece, din păcate, cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt descoperite într-o formă avansată de boală, greu de tratat tocmai din cauza faptului că pacientele nu au efectuat la timp testele care puteau decela modificări de boală în fază incipientă.
La acest moment, Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin nu mai este funcțional. Cu toate acestea, medicii îndeamnă femeile să efectueze anual Testul Babeș Papanicolau pentru a preveni cancerul de col uterin. Prevenția ne poate salva viața!
Chiar dacă programul de screening nu mai este funcțional, femeile care doresc să li se recolteze testul Babeș Papanicolau au două opțiuni: cu bilet de trimitere de la medicul de familie pot merge la Maternitatea Buzău, în Ambulatoriu, fie merg în Policlinica 23 August.
Despre importanța testului Babes Papanicolau în depistarea precoce a cancerului de col uterin, am ales să discutăm cu dr. Doina Popescu, medic primar Anatomie-Patologică și coordonator al Programului Național de Screening, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău.
D-na doctor, ce presupune testul Babeș Papanicolau?
Dr. Doina Popescu: „Testul Babeș Papanicolau este o metodă de investigare a sănătății a colului uterin al femeii. Este o analiză care nu necesită timp, este ușor de efectuat, nedureroasă și poate să fie repetată, lucu foarte important, dacă la prima recoltare nu au fost lucrurile așa cum trebuie. Presupune recoltarea de celule de către medicul ginecolog de la nivelul colului uterin, col care are două zone: exocolul și endocolul cu celule diferite. Este foarte simplu de efectuat, nu este o analiză consumatoare de timp pentru femei, nu este dureroasă și investighează sănătatea colului uterin al femeii.”
Când se recomandă efectuarea unui test Babeș Papanicolau?
Dr. Doina Popescu: „Un test Babeș Papanicolau trebuie efectuat de fiecare femeie care și-a început viața sexuală. Orice femeie sau fată care și-a început viața sexuală trebuie să meargă la ginecolog măcar o dată pe an, la un consult ginecologic, pentru recoltarea unui examen, unei investigații Babeș Papanicolau.”
De ce este atât de importantă efectuarea unui test Babeș Papanicolau în mod regulat?
Dr. Doina Popescu: „Este foarte importantă această analiză. Cancerul de col uterin este una dintre formele de cancer care nu ar trebui să apară dacă efectuăm această analiză periodic, anual. Această analiză arată modificări la nivel celular, cu mult înainte de apariția cancerului, sunt modificări microscopice care, tratate la timp, pot să evite apariția unui cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este una sau poate chiar singura formă de cancer care nu ar trebui să apară, care ar putea fi evitată dacă, repet, fiecare femeie care si-a început viața sexuală ar merge anual la un consult ginecologic pentru recoltarea unei astfel de analize.”
Din numărul testelor efectuate anual, la câte dintre frotiuri s-au găsit modificări?
Dr. Doina Popescu: „În cei șapte ani, cât a funcționat Programul de Screening pentru cancerul de col uterin, în care s-au investigat peste 5000 de femei, s-au găsit modificări într-un procent destul de mare. În cazul a 15-20% dintre femeile investigate, au fost identificate modificări. Screeningul înseamnă depistarea modificărilor celulare care, în timp, pot duce la cancer sau depistarea cancerului de col uterin la femeile care nu au niciun fel de simptomatologie, nu le doare nimic, nu au nimic, tocmai de aceea este important screeningul, tocmai de aceea este importantă această analiză. Să ai sute de femei cu modificări care aparent sunt sănătoase este un semnal de alarmă.”