duminică, aprilie 28, 2024

INTERVIU | Cu Dr. Alexandru Varga, medic primar Chirurgie Plastică și Reparatorie despre terapia medico-chirurgicală a arsurilor

Custom ad 1

Arsurile se numără printre cele mai frecvente accidente domestice din întreaga lume. Unele dintre ele sunt minore și nu pun viața în pericol, putând fi tratate cu ușurință, pe când altele necesită îngrijire medicală specială și pot reprezenta o urgență.

Rolul chirurgului plastician în tratamentul pacienților cu arsuri este substanțial și pe termen lung, din momentul 0, adică al examenului clinic, în faza inițială de terapie, după externare, și apoi, pe termen lung, în cazul pacienților cu arsuri grave, la care vindecarea se face cu cicatrici retractile, segmente amputate sau alte dizabilități – pentru îmbunătățirea funcției sau aspectului estetic al zonei afectate.

Care sunt factorii cauzatori ai arsurilor, clasificarea acestora și modalitățile de acordare a primului ajutor, în mod corect și rapid, în funcție de gravitatea leziunilor, aflăm de la medicul chirurg Alexandru Varga, medic primar Chirurgie Plastică şi Reparatorie și șef secție Chirurgie Plastică în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

INTERVIU | Cu Dr. Alexandru Varga, medic primar Chirurgie Plastică și Reparatorie despre terapia medico-chirurgicală a arsurilor
INTERVIU | Cu Dr. Alexandru Varga, medic primar Chirurgie Plastică și Reparatorie despre terapia medico-chirurgicală a arsurilor

Domnule doctor, as vrea să ne spuneți, în primul rând, ce reprezintă o arsură și de câte tipuri sunt arsurile?
Dr. Alexandru Varga: ”Arsura se definește ca fiind prima urgență medico-chirurgicală a unui pacient, evident corelată cu suprafața și profunzimea ei. Cu cât suprafața este mai mare, cu atât gravitatea situației crește exponențial. În cazul profunzimii, din nou, trebuie să luăm în calcul că o arsură profundă aduce un mare prejudiciu pacientului, în ceea ce privește speranța de supraviețuire. Arsurile, teoretic, se împart în trei mai grupe, din care grupa a doua are două subgrupe la rândui ei. Arsura de gradul I, arsura de gradul II și III (fiind cea mai severă), arsura de gradul II se subîmparte în II A și II B. Este o catalogare, pur si simplu, pentru că în funcție de încadrarea aceasta, avem posibilitatea de a trata și protocoalele de tratament în funcție de arsură, suprafață și gravitatea situației. Cel mai important lucru de știut întotdeauna în cazul în care ne confruntăm cu arsură este că într-o arsură mare, pacientul suferă o mare pierdere de apă, organismul încearcă să compenseze arsura, zona lezată, și în felul acesta își dislocă și mobilizează capacități mari de apă și electroliți pentru a compensa arsura și pierderile de la nivelul plăgii noi, deci trebuie să le compensăm. De aceea, insist și spun tuturor pacienților care se ard pe o suprafață mare de 10% – poate că lumea nu știe ce înseamnă 10%, orientativ putem lua 1% palma – este obligatoriu să vină la spital, în favoarea lui, evident. Asta, pentru a putea compensa pierderile și, ulterior, vindecarea să fie una cât mai simplă și mai facilă pentru pacient.”

Ce semne și simptome indică gravitatea unei arsuri?
Dr. Alexandru Varga: ”Arsura, în cel mai grav mod al ei – undeva la 40% cu o profunzime a întregului derm, gradul acela III de care spuneam mai devreme – amenință viața! Noi mai calculăm de foarte multe ori indicele prognostic pentru fiecare pacient, în care luăm în calcul și suprafața de arsură și adâncimea ei, dar și vârsta pacientului și alte comorbidități asociate, alte boli ale pacientului. Acestea pot fi boli care contribuie la un prognostic nefast (diabetul, hipertensiunea). Toate acestea se cumulează și se face acest indice prognostic. Dacă un pacient are și alte boli în plus, de dorit ar fi să se prezinte la spital, pentru că noi îl putem ajuta.”

Care sunt măsurile de prim-ajutor, în funcție de tipul de arsură?
Dr. Alexandru Varga: ”În primul rând, trebuie îndepărtat elementul care a produs arsura, dacă este doar o arsură de contact, repede răcită cu apă rece, sub jet de apă rece. Dacă cineva ia foc, hainele trebuie stinse. Dacă hainele sunt din material sintetic, acela înmagazinează căldura, se topește pe piele și duce către un grad ridicat al arsurii, către gradul III, de cele mai multe ori. Hainele arse trebuie îndepărtate neapărat, de multe ori se întâmplă se se lipească de piele și să nu mai poată fi îndepărtate decât cu piele cu tot, ceea ce este foarte grav. În orice situație ne-am afla, pacientul trebuie să îndepărteze sursa de căldură excesivă – că este apă fiartă, că este foc, că este flacără, că este contact cu un obiect fierbinte – și răcit organismul cât de repede se poate. Soluția la îndemână pentru toată lumea este apa rece, indiferent forma sau factorul agresor, că este arsură chimică, trebuie spălată cu apă până se diluează, că este o arsură termică, trebuie racită.”

Opțiuni de tratament pentru arsuri. În ce constă tratamentul chirurgical în cazul arsurilor?
Dr. Alexandru Varga: ”Dacă ne referim la tratamentul chirurgical, reducem un pic spectrul și ajungem doar la discuția arsurilor IIB, III, partea lor mai gravă, în cazul acesta, de cele mai multe ori pacientul, după o arsură profundă, se pricopsește cu o escară, albă sau neagră, rămâne o piele albă ca foaia de hârtie sau neagră, ambele sunt escare și ambele sunt manifestate prin lipsa fluxului vascular la acel nivel. Teoretic, țesutul este complet distrus, nu mai poate fi vascularizat. Nemaiavând vascularizație, nu poate trăi. Acel țesut este acela de care noi trebuie să scăpăm, îl îndepărtăm, până când ajungem într-un plan profund, sângeros. Îndepărtarea se face cu un electrodermatom, luăm felii succesive, până când găsim primul strat sângerând, viabil, în dorința de a nu intra prea mult în grăsime sau să ajungem la oase. Situația în care avem arsuri al unui membru, ars complet, acolo varianta este doar amputație, dar să nu ne gândim atât de departe, oamenii se confruntă doar cu arsurile IIB chiar și III, pe care, odată introduse în spital, le putem corecta prin echilibru electrolitic și chirurgical, cu îndepărtarea țesutului ars. Dacă în urma țesutului ars îndepărtat nu găsim un strat viabil, care să mai fi rămas ceva din derm, care să genereze la rândul lui o cicatrice, un nou derm, atunci suntem obligați să grefăm. Luăm o bucată de piele, efectuăm un transplant liber de piele, din alte zone viabile, care nu au fost afectate de arsură, apoi transplantăm, în funcție de suprafață. Recuperarea ține foarte mult de pacient, dacă este un pacient vârstnic sau dacă este un pacient tânăr. Resursa fizică și capacitatea de recuperare a pacientului este cea care primează întotdeauna în diagnostic, de aceea vă spuneam mai devreme de indicele prognostic: dacă este un pacient tânăr, se recuperează repede, și nu are vreo boală asociată care să îl țină pe loc.”

La copii, cum se manifestă arsura?
Dr. Alexandru Varga: „Copiii sunt un domeniu separat de adult iar tratamentul arsurilor la copii este diferit. Sunt alte formule de reechilibrare, un copil are o suprafață mare de evaporare, pierderile sunt mult mai mari pe o arsura mică, față de un adult, de aceea arsurile copiilor le trimitem către spitale de copii, Spitalul Grigore Alexandrescu, secția Chirurgie Plastică. În principiu, rămân aceleași sfaturi ca în cazul adulților.”

Arsurile pot duce uneori la complicații. Care sunt cele mai frecvente stări critice ale pacienților apărute în urma arsurilor?
Dr. Alexandru Varga: ”Că spuneați de starea critică, foarte important este să fie evaluată arsura căilor aeriene, un pacient ars ce prezintă arsură de căi aeriene are un prognostic nefavorabil. De cele mai multe ori, arsurile de căi aeriene pot duce către sufocarea pacientului iar noi (notă – medicii) să nu ne dăm seama. O evaluare de tip O.R.L. este obligatorie întotdeauna. Trebuie vizualizate căile aeriene, edemul ce se cantonează la nivelul lor poate astupa traheea și aerul să nu mai ajungă în plămâni, ceea ce duce la decesul pacientului. În ceea ce privește primul ajutor, trebuie întotdeauna evaluată la urgențe situația căilor aeriene și, dacă este cazul, pacientul trebuie chiar intubat.”

Ne aflăm în perioada sezonului rece, mulți pacienți ajung la urgențe cu arsuri produse fie prin flacără, fie prin lichid fierbinte. Ce puteți să ne spuneți referitor la numărul internărilor?
Dr. Alexandru Varga: ”În ultima lună, incidența arsurilor a crescut dar este sezonieră. În perioada rece, numărul cazurilor de arsuri cresc. Populația are nevoie să se încălzească. Sunt pacienți de regulă din mediul rural, care, neavând sisteme electronice sigure, apelează la clasica sobă cu foc și de aici apar marile probleme. Mai există, toamna, o altă categorie, tot în mediul rural, a celor care își fac curat în curte și incendiază gunoaiele. Ajung la noi, pe secție, foarte mulți oameni care ard cam tot ce găsesc prin curte substanțe volatile inflamabile, care, pur si simplu, explodează și rănesc. Este o situație frecvent întâlnită de noi.”

La final, câteva recomandări pentru populație în ceea ce privește arsurile?
Dr. Alexandru Varga: ”Înainte de a ajunge la spital, foarte important să se îndepărteze de sursa de căldură, oricare ar fi ea, aplicat apă rece, nu gălbenușuri de ou, varză pisată sau orice alte leacuri, exclus! Pasul numărul 2, prezentarea la spital și de acolo lăsat pe mâna specialiștilor să-și facă treaba mai departe. Dacă este o situație gravă, echipe complexe (de terapie intensivă, dacă este nevoie) gestionează cazul. Dacă situația este mai gravă, pacientul se transferă. În arsurile pe o suprafață de peste 40%, pacienții trebuie trimiși către centrele de arși sau chiar în afara țării, dacă situația o impune. Situațiile de sub 40% sunt foarte bine manageriate de noi, și după statisticile noastre, în ultimii 3 ani, nu am mai avut niciun deces din arsură, ceea ce consider o victorie a secției de Chirurgie Plastică. Sunt foarte multe internări, aproximativ 80 de arsuri pe sezonul rece. Sunt situații complexe dar sunt manageriate și, de aceea, recomand oamenilor să nu neglijeze arsura. O arsură neglijată, ținută acasă, se aprofundează, o arsură netratată în timp util sapă, se aprofundează și tratamentul este mult mai greu. Chiar dacă îndepărtăm în zonele profunde, și chiar dacă grefăm, patul pe care grefăm nu mai este la fel de bun, repet, este necesară prezentarea la spital.”

Sursă: Spitalul Județean de Urgență Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole