duminică, aprilie 28, 2024

INTERVIU | Cum prevenim postura greșită, în rândul copiilor și adolescenților?

Custom ad 1

În fiecare an, odată cu reînceperea școlii, revine în discuție problema ghiozdanelor prea grele, încărcate la maximum cu materiale școlare și cărți. Cum putem ști dacă ghiozdanul pe care îl transportă copiii la școală, în fiecare zi, este prea greu pentru spatele lor?

Postura incorectă la copii și adolescenți poate duce la probleme de sănătate sau stimă de sine scăzută, spun specialiștii. Care este poziția corpului unui copil, încă de la primii pași, cum se relaxează, în ce fel își poartă un școlar ghiozdanul sau în ce poziție stă un adolescent în timp ce este atent la un joc video, toate acestea sunt aspecte la care adulții din familie trebuie să fie atenți. Iar ulterior, copilul trebuie să fie conștient de importanța poziției corpului său.

INTERVIU | Cum prevenim postura greșită, în rândul copiilor și adolescenților?
INTERVIU | Cum prevenim postura greșită, în rândul copiilor și adolescenților?

Am rugat-o pe dr. Cristina Dinu, medic specialist medicină fizică și de reabilitare în cadrul Ambulatoriului de Specialitate al S.J.U. Buzău, să ne răspundă acestor întrebări:

Ce înseamnă postura incorectă la copii și adolescenți?
Dr. Cristina Dinu: „O postură incorectă a corpului se caracterizează prin accentuarea curburilor coloanei vertebrale sau, din contră, ștergerea acestor curburi. Indiferent de deformările apărute, ignorarea acestei probleme în cazul copiilor se poate agrava în timp și va necesita o perioadă mai lungă de recuperare. Statica vertebrală normală presupune o serie de curburi, precum lordoza cervicală, cifoza toracală, lordoza lombară.”

Purtarea rucsacului în mod necorespunzător reprezintă un factor major în ceea ce privește postura incorectă. Cum ar trebui să fie purtat rucsacul?
Dr. Cristina Dinu: „Rucsacul se poartă întotdeauna pe ambii umeri. De asemenea, acesta trebuie să aibă o formă ergonomică, să stea cât mai lipit de spate, pentru a asigura o distribuție optimă a greutății. Atunci când purtăm un rucsac sau o geantă pe un singur umăr, mai ales în perioada de creștere, coloana vertebrală se va deforma și va apărea ceea ce numim noi scolioza. Descoperită la timp, scolioza se poate trata, printr-un program de kinetoterapie corect efectuat.”

Ce afecțiuni pot aparăea când copilul nu are o postură corectă?
Dr. Cristina Dinu: „În momentul în care copilul adoptă o postura incorectă, din diferite motive, precum utilizarea excesivă a smartphone-ului, ne putem confrunta cu apariția deformărilor coloanei vertebrale. Aceste deformări pot apărea în plan frontal, precum scolioza, sau în plan sagital, în cazul cifozei sau hiperlordozei. De aceea, atunci când observam că adolescentul sau copilul menține capul aplecat în față, are o pozitie “cocoșată”, are tendința să ducă bazinul în față atunci când stă în picioare, sau ține un umăr mai sus decât celălalt, este momentul să ne adresăm unui specialist în vederea evaluării amănunțite și stabilirea unui diagnostic corect.”

Cum poate fi prevenită postura incorectă la copii și adolescenți?
Dr. Cristina Dinu: „În primul rând, atât la școala cât și acasă, biroul și scaunul copilului ar trebui adaptat în funcție de înălțimea acestuia. Spatele trebuie menținut drept, picioarele trebuie să atingă solul și să formeze un unghi de 90 de grade la nivelul genunchilor, lumina trebuie să vină din față, să se reflecte asupra caietelor, astfel încat copilul sa nu șți schimbe poziția anterior menționată. De preferat, biroul și scaunul să fie reglabile pe înalțime, astfel încât să poată fi adaptate pe măsură ce copilul va crește.”

Câte prezentări ați avut la cabinetul din cadrul Ambulatoriului de Specialitate?
Dr. Cristina Dinu: „Până la acest moment, am avut în jur de 10 copii care au avut nevoie de începerea unui tratament de recuperare. Inițial, se face o topogramă a coloanei vertebrale pentru a se stabili gradul de cifoză sau scolioză și apoi se recomandă un program complex de kinetoterapie pe care copilul va trebui să îl continue și acasă, zilnic, iar peste 6 luni se vor repeta investigațiile și se vor vedea rezultatele.”

Sursă: SJU Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole