sâmbătă, aprilie 27, 2024

INTERVIU | Importanța alăptării la sân

Custom ad 1

Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată în fiecare an între 1 şi 7 august, în peste 120 de ţări, inclusiv România, cu scopul de a proteja, promova şi a susţine alăptarea.

Am rugat-o pe dna. dr. Silvia Cemurtan, medic neonatolg și șef secție Neonatologie din cadrul Maternității Buzău, să ne prezinte beneficiile alăptării și cât de importantă este alăptarea bebelușului.

 

Doamna doctor, vă rog să ne explicați care sunt beneficiile alăptării?
Dr. Silvia Cemurtan: „Laptele matern este sursa primară de nutrienți necesară creșterii și dezvoltării armonioase a nou-născutului. Avem multiple beneficii, atât pentru nou-născut, cât și pentru mamă, dar, în același timp, pentru întreaga familie. Printre cele mai importante beneficii pentru nou-născut aș enumera acel aport de substanțe nutritive, proteine, glucide, lipide, vitamine, necesare dezvoltării armonioase atât a nou-născutului, cât și a sugarului. Fortifică acel sistem imunitar al nou-născutului prin aportul de anticorpi cu efect antiinflamator, antimicrobian, antiviral, care scade mult rata infecțiilor respiratorii, a tractului gastrointestinal, a infecțiilor renourinare, a infecțiilor otice. Este acel aliment care dezvoltă sistemul nervos central, motiv pentru care avem o creștere a coeficientului de inteligență a nou-născuților alimentați exclusiv la sân. Laptele de mamă asigură acea reducere a bolilor atopice frecvent întâlnite în rândul bebelușilor și copiilor în creștere. Totodată, laptele matern are un efect laxativ, care preîntâmpină constipația la nou-născut.

Printre beneficiile mamei, putem enumera acea involuție uterină, ce-i permite uterului să revină la pozițiile și normele inițiale sarcinii, reduce mult hemoragiile post-partum, reduce bolile cardiace, obezitatea, precum și diabetul zaharat. Este un factor protector pentru dezvoltarea cancerului de sân, de ovar, inclusiv reducerea osteoporozei postfenopauzale. Este o metodă contraceptivă și, în același timp, o dietă pentru mămicile care doresc acea scădere a kilogramelor depuse în perioada sarcinii. Și pentru familie, avem acele cheltuieli scăzute pentru bolile acute și bolile cronice și, în același timp, fonduri reduse pentru costurile exagerate a formulelor de lapte, din comerț. Până la urmă, laptele matern reprezintă acel aliment disponibil 24 din 24 de ore, 7 zile din 7, care nu necesită timp suplimentar pentru pregătirea acestuia, pentru depozitarea acestuia, pentru curățarea și/sau sterilizarea unor biberoane.”

Care este legătura dintre sistemul imunitar al bebelușului și laptele matern?
Dr. Silvia Cemurtan: „Aici am putea discuta despre colostru, acel lapte de un galben închis și de o consistență mai crescută față de laptele propriu zis, colostru care începe să se secrete pe ultimele luni de sarcină și care continuă primele câteva zile după sarcină. Acel aport crescut de anticorpi cu efect antiinflamator, antimicrobian și antiviral. Acea cantitate mică ce se oferă nou-născutului este mai mult decât suficientă, adaptându-se la volumul și dimensiunile nou-născutului.”

Există cazuri în care mama nu produce suficient lapte?
Dr. Silvia Cemurtan: „Avem și asemenea cazuri. Mai mult este specific pacientelor cu un travaliu mai dificil, mai îndelungat și însăși mama stresată. Cu cât mama este mai stresată, cu atât secreția lactată este insuficient instalată. În același timp, avem și mamele care nasc prin operație de cezariană, deoarece secreția lactată este mult mai întârziată față de nașterile spontane. Mai rar întâlnit mai sunt acele tulburări endocrine din cauza insuficienței hormonilor care participă la această stimulare a lactației.”

În Maternitatea Buzău există personal calificat care să îndrume mamele după naștere în vederea alăptării?
Dr. Silvia Cemurtan: „Da, toate asistentele de pe secția Neonatologie sunt calificate pentru a iniția alimentația la sân și prin acest sistem rooming-in de care dispune Maternitatea noastră avem posibilitatea de a fi cât mai aproape de mămici și de le iniția și arăta pașii corecți de atașare, de poziționare și a avea o sesiune de supt eficientă, atât pentru nou-născut, cât și pentru tinerele mămici.”

Care sunt cauzele pentru care tot mai multe mame nu vor să alăpteze bebelușii și optează pentru laptele praf?
Dr. Silvia Cemrtan: „Cu părere de rău, mai multe cazuri am întâlnit la mămicile minore, care, în ultima perioadă, sunt într-un număr destul de crescut. Dar, cu ajutorul colegilor și al doamnelor asistente, încercăm să echilibrăm emoțional această tânără mămică și să-i insuflăm această dorință de a iniția alimentația la sân. La fel le îndrumăm și pe mămicile din operația de cezariană, cărora le este dificil în primele zile de a iniția această alimentație la sân.”

Sursă: Spitalul Județean de Urgență Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole