sâmbătă, aprilie 27, 2024

INTERVIU | Ce riscăm dacă neglijăm otitele de vară?

Custom ad 1

Medicul Simona Vlad a terminat UMF „Carol Davila” din București în anul 2016 iar apoi a urmat rezidențiatul la Spitalul Colțea din București. Este medic specialist O.R.L. în cadrul S.J.U. Buzău din anul 2021.

Dr. Simona Vlad este un medic empatic, prietenos, pasionat și implicat, care pune sănătatea pacienţilor pe primul loc, așa cum este și normal. Fie că vorbim despre copii sau adulți, orice pacient pe care îl consultă va rămâne plăcut surprins de profesionalismul de care dă dovadă.

A venit vara iar scăldatul la piscină este una dintre activitățile preferate de către copii, dar și de adulți. Această perioadă poate veni și cu o serie de probleme de sănătate, una dintre acestea fiind otita de baie sau de piscină, cum o mai numim. Ce este otita, care sunt simptomele, cum se manifestă si care este tratamentul otitei, aflăm de la medicul ORL, Simona Vlad.

Ce riscăm dacă neglijăm otitele de vară?
Ce riscăm dacă neglijăm otitele de vară?

Care a fost momentul în care ați știut că vă doriți să deveniți medic?
Dr. Simona Vlad: „Încă din timpul liceului am știut că îmi doresc să urmez facultatea de medicină. A fost o alegere la care au contribuit doi factori. Pe de o parte, profilul liceului pe care l-am ales, științele naturii, și pe de altă parte, dorința de a lua mereu parte la provocări și de a încerca să stau cât mai departe de rutină.

Ce v-a îndreptat către specializarea ORL?
Dr. Simona Vlad: „Din experiența personală, mi-am dat seama că puțini știu de la bun început ce își doresc. Toți cei 6 ani te poartă prin multe intereacțiuni, atât cu pacienții cât și cu diferite specialități medicale. Pentru mine a fost ORL-ul. Acest lucru l-am realizat în anul IV (atunci când se face această specialitate). Un lucru important care a contribuit la această alegere a fost deschiderea și implicarea profesorilor pe care i-am avut. În timpul stagiului, am avut ocazia să particip la o intervenție chirurgicală complexă, alături de profesorul meu. Am fost fascinată de tot ce am văzut și atunci am știut că asta îmi doresc să fac.

Ce este otita și de câte tipuri este?
Dr. Simona Vlad: „Termenul „otită” definește o inflamație a urechii, care, frecvent, este rezultatul unei infecții. Otita poate fi externă sau medie. Otita externă este o inflamație limitată la conductul auditiv extern. Fără să se extindă mai departe de timpan. Cele mai frecvente cauze de apariție ale otitei externe sunt de natură infecțioasă, agenții patogeni implicați în apariția otitelor externe fiind reprezentați de către bacterii (în special Stafilococul Auriu) și fungi (Candida sau Aspergillus). Factorii favorizanți ai otiteti externe sunt: înotul practicat cu regularitate, clima caldă și umedă, diverse afecțiuni ale pielii (eczeme, psoriazis, dermatite) traumatismele locale produse de bețișoarele de urechi, îndepărtarea excesive a cerumenului (cerumenul are un efect protector împotriva infecțiilor, astfel că un conduct auditiv prea uscat, cu cerumen în cantitate insuficientă, va fi predispus la infecție.

Ce simptome apar în cazul unei otite externe?
Dr. Simona Vlad: „Cele mai frecvente simptome ale otitei externe sunt: mâncărimile, scurgeri din urechea afectată, durere (exarcerbasă, pe timpul nopții) scăderea auzului, senzație de ureche plină, ganglioni periauriculari dureroși.

Cum se manifestă otita la copii?
Dr. Simona Vlad: „La copil, cel mai important simptom este durerea, care determină agitație, episoade de plâns la atingerea urechii, febră. Copilul mai mare se poate plânge, pe lângă durere, de senzație de ureche înfundată, mâncărime și scăderea auzului.

Care este tratamentul otitei?
Dr. Simona Vlad: „De cele mai multe ori, tratamentul otitei externe este local. Secrețiile de la nivelul urechii sunt aspirate de către medicul specialist și local se aplică substanțe dezinfectante, antibiotice și antiinflamatoare. În funcție de gravitatea afecțiunii, se poate asocia și tratament general antibiotic și antialgic.

Ținând cont că este vară, care este numărul prezentărilor la camera de gardă?
Dr. Simona Vlad: ”Pe timpul verii, se constată o creștere a numărului de prezentări la camera de gardă, un procent mare fiind reprezentat de pacienții cu otită externă. Chiar dacă se numără printre cele mai frecvente boli, otitele trebuie prevenite și tratate cu cea mai mare seriozitate.

Sursă: Spitalul Județean de Urgență Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole