Monastir, locul natal al eliberatorului Habib Bourghiba, primul preşedinte al Tunisiei
Tunisia este, permanent, o destinaţie de vacanţă atrăgătoare. La o aruncătură de băţ de Europa, cu plaje superbe, mare, istorie, mâncare delicioasă şi o mulţime de alte surprize plăcute, Tunisia este locul în care ajung cei care îşi doresc un sejur exotic.
Tunisia este o ţară fermecătoare, pe care o poţi descoperi doar plimbându-te pe străzile oraşelor sau admirând uriaşele dune ale deşertului şi locaţiile istorice care datează din antichitate.
Una dintre destinațiile care au parte de cele mai bune oferte de călătorie în Tunisia este Monastir. Un oraș care îți pune la dispoziție o plajă superbă ce pare a fi desprinsă din paradis, dar care are în spate și o istorie bogată, o cultură impresionantă și o arhitectură ce ne duce cu gândul la poveștile cu Aladin. Situat în nord-estul Tunisiei, pe malul Mării Mediterane, Monastir este o stațiune turistică importantă, găzduiește un port spectaculos și este un loc excelent pentru o vacanță la plajă, oferind o gamă largă de activități precum pescuit, excursii, golf și sporturi nautice.
Timp de două săptămâni, pe lângă locaţiile istorice şi turistice, am vizitat cele mai bune resorturi din cele mai cunoscute staţiuni tunisiene. Iată doar câteva nume ale resorturile pe care vi le recomandăm din propria experienţă: Sahara Beach Aquapark Resort 3*, Hilton Skanes Monastir Beach Resort Monastir 5*, Le Soleil Bella Vista 4*, Iberostar Selection Kuriat Palace Palace 5*, Regency Monastir 4*, Iberostar Hotels & Resorts Royal El Mansour 5* şi favoritul nostru Royal Thalassa Monastir 5*.
Găseşte cele mai bune oferte pentru sejururi în Tunisia, alături de Mihaela Travel! Agenţii de turism Mihaela Travel au călătorit în Tunisia pentru a-ţi oferi toate informaţiile înaintea unui sejur de neuitat! Orice întrebare ai, orice curiozitate şi detalii despre vacanţa ta în Tunisia ai, găsești răspunsurile în locaţiile Mihaela Travel:
Online: www.mihaelatravel.ro sau la numerele de telefon: 0760.466.652 | 0765.919.629
Aşezat în Golful Hammamet, cu plaje cu nisip alb şi fin, cu o promenadă lungă, mărginită de palmieri şi repere istorice, Monastir este alternativa atrăgătoare pentru staţiunile aglomerate de pe coastă. Soarele puternic în majoritatea anului, souq-urile vibrante, medina impunătoare şi ambianţa relaxantă fac din Monastir una dintre cele mai primitoare destinaţii din Tunisia.
Oraşul Monastir este situat pe coasta mediteraneană a Tunisiei, la o distanţă de 160 de km de capitala Tunis. Reşedinţă a guvernoratului Monastir, regiunea găzduieşte un aeroport internaţional şi importante staţiuni de pe litoralul tunisian.
Monastir, reşedinţă a guvernoratului cu acelaşi nume, are o vechime de mii de ani. Arheologii au descoperit în această locaţie rămăşiţe ale unor aşezări berbere, un port fenician, unul cartaginez, un oraş roman, o colonie bizantină şi în centrul oraşului, o celebră mănăstire creştină care a şi dat numele modern al localităţii.
Mănăstirea a fost, iniţial, construită de bizantini, cu rol dublu, atât de cetate a lui Dumnezeu, dar, privind prin prisma fortificaţiilor, şi un loc de a adăposti cetăţenii în vremuri de nevoie.După cucerirea arabă, mănăstirea a fost desfiinţată şi transformată, datorită poziţiei sale, într-o fortificaţie solidă: Ribat-Cetate. Acest fapt i s-a datorat generalului Hartama, unul dintre apropiaţii celebrului calif Harun Al Raşid, prezent în lucrarea larg cunoscută: O mie şi una de nopţi. Hartma a preluat controlul zonei în anul 796 şi a supravegheat personal lucrările de fortificare ale cetăţilor de pe litoralul estic al Tunisiei. Nu doar că nu a distrus mănăstirea, dar a integrat-o într-un sistem defensiv, astfel încât soldaţii arabi au avut un respect uriaş pentru eroismul călugărilor-soldaţi creştini care au luptat aici, afirmând de-a lungul bătăliei că mănăstirea care a dat numele regiunii este una dintre cele 7 porţi ale Raiului.
Istoria Monastirului s-ar fi putut opri după luptele date între creştini şi arabi, însă data de 3 august 1903 l-a adus pe lume pe Habib Bourghiba, omul care a condus Tunisia spre independenţă, devenind primul preşedinte al ţării. Eforturile lui Bourghiba depuse împotriva colonizării franceze au rămas întipărite în memoria tunisienilor, iar oraşul său natal a beneficiat constant de o atenţie sporită care i-a permis dezvoltarea constantă.Monastir pune la dispoziția turiștilor care îl vizitează un număr impresionant de obiective turistice:
Medina, care înseamnă Orașul Vechi, este un loc pe care trebuie să-l vizitezi în orice oraș tunisian. Fără excepție este și Medina din Monastir. Înconjurată de un zid înalt, aproape complet renovat în secolele XVII-XVIII, Medina oferă acces vizitatorilor în interiorul uneia dintre cele cinci porți supraviețuitoare (inițial erau douăsprezece). Acest loc găzduiește, de asemenea, multe souk-uri (târguri tradiționale) și magazine mai moderne în care se vând produse pentru orice gust și buget: covoare, oale, marochinărie, bijuterii din aur și argint, haine și încălțăminte, etc.
Situată pe Strada Independenței, Moscheea Bourguiba este dedicată primului președinte tunisian, Habib Bourguiba. A fost realizată în 1963 de către Taieb Bouzguenda și are un design similar cu cel al moscheii Pacha Hammouda din capitala Tunis.
Cetatea Ribat este una dintre cele mai bine conservate structuri de fortificație din Tunisia și, totodată, una dintre cele mai vechi cetăți arabe, datând din anul 796. Interiorul său găzduiește Muzeul Islamic, a cărui colecție este compusă, în mare parte, din monede, bijuterii și obiecte textile. Stilul de construcție al cetății este motivat de stilul bizantinilor care au mers înaintea biruitorilor arabi pe pământul african.
Aproape de Ribat se găsește o altă atracție turistică importantă, Cimitirul Sidi el Mezri. Este un cimitir imens, cu pietre funerare splendid ornate, unde cel mai apreciat este mormântul imamului Sidi el Mazeri, mormânt ce datează din secolul al XII-lea. La capătul nordic al cimitirului se află Mausoleul Bourguiba, realizat în anul 1963, unde au fost înmormântați fostul președinte Habib Bourguiba și membrii familiei sale.
Marea Moschee a fost construită în secolul al IX-lea, în perioada domniei dinastiei arabe a aghlabizilor. Exteriorul este auster, are un minaret înalt în formă cubică, iar cupola îi lipsește cu desăvârșire. În interior se află o curte și o sală imensă pentru rugăciune, în care se găsesc trei nave separate de rânduri de coloane.
Plaja: fîșia de nisip alb și fin, scăldată de valurile prietenoase ale Mediteranei, este grozavă pentru turiștii ce vin în Monastir pentru a-și petrece vacanța de vară. Deși stațiunea reprezintă o atracție în orice perioadă a anului, vara, când apa mării atinge și 27 de grade Celsius, este cu siguranță cel mai indicat sezon în care îți poți petrece timpul pe plajă.
Înainte de a merge în Tunisia, este recomandat să te informezi în legătură cu vremea, excursiile opţionale, dar şi regulile pe care trebuie să le respecţi în comunitate. Nu uita! Găseşti cele mai bune oferte pentru sejururi în Tunisia, doar alături de Mihaela Travel!