În perioada 01.04.2021 -31.03.2023, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vrancea, a implementat proiectul intitulat „Angajați competitivi pe piața muncii din Regiunea Sud – Est”, în parteneriat cu Asociația Formare, Dezvoltare, Asistență Buzău, Camera de Comert, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Asociația Centrul de Calificare și Pregătire Profesională Buzău.
Cu ocazia finalizării proiectului, Centrul de Calificare și Pregătire Profesională Buzău a organizat o conferință, pentru a marca finalizare, cu succes a unui proiect ce s-a desfășurat pe o perioadă de doi ani.
Proiectul a fost co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și a avut o valoare totală de 4.726.680,65 lei din care 4.017.678,61 lei reprezentând cofinanțarea de la Uniunea europeană din Fondul Social European.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat dezvoltarea competențelor și abilităților profesionale, prin participarea la programe de formare profesională continuă, ca oportunitate pentru creșterea competitivității și îmbunătațirea statutului pe piața muncii a angajaților, cu precădere a acelora care aparțin categoriilor dezavantajate (persoane fără calificare sau cu un nivel scăzut de calificare, persoane din zonele rurale) din Regiunea Sud-Est.
Grupul țintă a fost format din 692 angajați (inclusiv PFA și întreprinderi individulale) care au reședința sau domiciliul în Regiunea Sud Est, din care 375 angajați necalificați sau cu un nivel scăzut de calificare, 387 angajați au provenit din mediul rural defavorizat, 426 angajați au vârsta peste 40 ani. Dintre aceștia, 592 au urmat programe de formare profesională și 100 și-au certificat competențele dobândite pe alte căi decat cele formale.
Rezultate obținute:
– Creșterea gradului de informare și conștientizare pentru promovarea importanței formării profesionale și participării la programele de FPC a unui număr de 939 persoane rândul angajaților, a partenerilor sociali și altor entități reprezentative pentru interesele angajaților din Regiunea Sud-Est.
– Creșterea participării la programele de consiliere profesională și tutorat, dezvoltarea carierei și căutarea de noi locuri de muncă a 692 angajați din Regiunea Sud Est.
– Creșterea nivelului de cunoștințe și abilități cerute de dinamica tehnologiei și a pieței muncii pentru un număr de 584 angajați, din care 342 angajați sunt necalificați sau au un nivel scăzut de calificare, 324 angajați provin din mediul rural defavorizat, 405 angajați au vârsta de peste 40 ani.
– Creșterea cu 100 persoane a numărului de angajați din Regiunea Sud Est ale căror competențe și abilități profesionale aferente cerințelor locurilor de muncă din ocupația Ospătar au fost recunoscute și certificate.
Sursă: Centrul de Calificare și Pregătire Profesională Buzău