Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău, a susţinut astăzi o conferinţă de presă, ca urmare a unor articole apărute în presă, în care erau relatate cercetările penale demarate recent asupra unor proiecte ale municipalităţii, proiecte asupra cărora planează suspiciunea de fraudă. În aproximativ 60 de minute, edilul a repetat în mod obsesiv faptul că „nu a luat şpagă, nu a luat un leu” că totul este „un circ”, ba chiar a oferit şi definiţia „suspiciunii de fraudă”, timp în care a agitat constant în aer o serie de documente.
Plângerile penale (făcute în diferite momente ale implementării unor proiecte, fie că vorbim de stadiile incipiente precum licitaţiile sau după demararea propriu-zisă a activităţilor), în general anonime, sunt un tertip politic existent în peisajul administrativ şi politic din România, menite să întârzie termenele de finalizare ale proiectelor, în speţă realizările primarului în funcţie. Deşi până la constituirea unui dosar sau mai grav, pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile, acestea nu sunt afectate, fapt cunoscut şi recunoscut în conferinţa de presă susținută astăzi de însuşi Constantin Toma, edilul buzoian a părut mai degrabă iritat de faptul că cineva şi-a „permis” să-i facă plângeri penale.
Dincolo de frazele repetate cu obsesivitate, în care a afirmat că nu este vinovat de nimic din ceea ce i se impută scriptic, primarul buzoian a arătat un interes deosebit faţă de autorul plângerilor, acesta nefiind cunoscut în momentul actual.
,,Până în acest moment nu avem nicio informație venită la Primăria Buzău legată de instituția statului care a făcut acestă sesizare la Ministerul Dezvoltării, drept urmare o să mă adresez Parchetului General, să ne pună la dispoziție și să mă pun la dispoziție pentru a da drumul mai repede la aceste cercetări, pentru că nu un lucru mărunt pentru marea majoritate a buzoienilor, libertatea lui Toma este în pericol, ci tot orașul. Avem lucrări foarte mari, tot Buzăul este un șantier și riscăm din cauza iresponsabilității unui individ să blocăm tot orașul.
Legat de ceea ce scrie în acestă hârtie, cererile de plată 1, 2 și 3 au fost onorate, deci banii s-au plătit. Circuitul acesta al plății banilor pe fonduri europene mai are și o etapă finală de rambursare a cererilor anterior menționate, respectiv după ce ai primit banii și ai făcut plățile, trebuie să comunici autorității de management, pe ce facturi s-au dus acele plăți, deci o treabă foarte simlpă. Am tras concluzia că este vorba în special de strada Transilvaniei și am mai avut ceva comentarii cât am putut să fac în ultimele două zile. (…) Definiția fraudei, eu nu am luat șpagă și nu poate exista nicio dovadă prin care să dovedească că Toma a fraudat în sensul că ar fi luat vreun leu șpagă. (…) Sunt o 1000% convins că acest dosar nu va ajunge în instanță”, a spus Constantin Toma în conferința de presă. – Constantin Toma, primarul Mun. Buzău
Întreaga conferinţă poate fi urmărită în format video, mai jos.