vineri, aprilie 19, 2024

VIDEO & FOTO | INTERVIU. Horia Toader, speranţa costeştenilor pentru un trai mai bun!

Custom ad 1

O dată la 4 ani, comunităţile îşi aleg liderul. Omul care ţine frâiele comunei pentru o perioadă de timp îndelungată, care se face responsabil de traiul cetăţenilor, de dezvoltarea şi de bunul mers al comunităţii. Costeşti şi-a ratat şansa de a fi condusă de un adevărat lider, un conducător care să pună înainte de toate interesul cetăţenilor şi al comunităţii, care să asigure o administraţie competentă şi deschidere către Europa. Pe 27 septembrie, locuitorii comunei Costeşti au şansa să ia o decizie asumată pentru viitorul lor şi al copiilor lor. 27 septembrie este ziua care poate marca momentul 0 pentru una dintre cele mai mari comune din judeţul Buzău, dacă alegerea va fi una corectă, responsabilă şi gândită. Aşa cum Horia Toader, candidatul PRO ROMÂNIA la Primăria Costeşti şi-a asumat punctele din agenda sa electorală, detaliate în rândurile de mai jos, aşa cetăţenii comunei trebuie să îşi asume votul pentru prezent şi să fie responsabili pentru viitorul generaţiilor care vor urma.

Agora Buzău a realizat un interviu cu Horia Toader, candidatul PRO ROMÂNIA pentru Primăria Costeşti. Concluzia noastră este clară şi nu lasă loc de îndoială: Horia Toader este omul potrivit să ducă comuna Costeşti pe un parcurs european, care să asigure cel puţin un trai decent locuitorilor săi! Andrei Piţigoi | Agora Buzău.

– Din punctul meu de vedere, Primăria trebuie să fie un obiectiv exemplu pentru cetățean, ca ordine și curățenie. Primăria trebuie să fie exemplu permanent față de cetățeanul care iubește ordinea și curățenia, chiar și pentru cei leneși. Primăria trebuie să fie casa cetățeanului, unde acesta să intre cu drag, cu plăcere, să fie întâmpinat cu respect de lucrărorii din primărie, să i se rezolve problemele întocmai și la timp de un personal bine pregătit profesional și cu respect față de el.

– Platforma de gunoi: ca orice localitate, și Costeștiul are problemele sale atunci când vine vorba de gunoi, gunoiul menajer, gunoiul rezultat în urma demolării de construcții și cel realizat de către animale. Cum veți trata dumneavoastră această problemă a gunoiului?

– Îmi pare rău să spun, dar Costeștiul arată ca o groapă de gunoi! Cetățeanul nu are nicio vină deoarece comuna arată așa. Vinovată este autoritatea publică locală pentru că nu asigură condiții cetățeanului astfel încât el să poată să depoziteze gunoiul într-un singur loc. Cetățeanul nu este conștientizat despre un loc unde trebuie să depoziteze gunoiul. Primăria nu își face datoria întru totul în ceea ce înseamnă colectarea gunoiului menajer. Aici cred că viceprimarul avea un rol foarte important în menținerea ordinii și organizarea eficientă a colectării gunoiului menajer. Pe vremea mea, dacă voi ieși primar al comunei Costești, nu se va vedea ceea ce se vede acum. Intențiile mele și proiectul meu pentru comuna Costești constau și în amenajararea unei platforme de gunoi, astfel încât gunoiul să fie dus într-un loc sigur, pe care cetățeanul să îl știe, unde se va lucra și se vor crea locuri de muncă pentru câțiva cetățeni ai comunei Costești.

– Rețeaua de gaze naturale. Ce rol credeți că joacă aceasta într-o comunitate din zilele noastre ca și condiție a unui trai decent?

– Când vorbim despre gazele naturale, nu trebuie să mai credem că nu reprezintă o necesitate. Gazele naturale în mediul rural nu mai sunt un moft. Moft erau atunci când vechii noștri locuitori ai comunei, bunicii, străbunicii noștri, aveau curtea plină de animale, aveau coceni, făceau mămăliga la plită afară, găteau la plită iarna, în casă. Acum coceni nu mai sunt, alte surse nu mai sunt, dar trăim și alte timpuri. Vrem să trăim altfel, vrem să trăim mai bine, mai curat, să consumăm cât mai puțin timp din viața noastră pregătind mâncarea și alergând după lemne de foc sau după alte resturi vegetale cu care să facem mâncare și să ne fierbem apa în casă. Cred că se impune, în mod deosebit, să ne ocupăm de acest aspect, astfel încât în comuna Costești să existe o rețea de gaze naturale. Am speranța că vom reuși împreună și cu ajutorul celor ce mă cunosc, de la Buzău, de la București, de la diverse ministere, inclusiv, asigur cetățenii comunei Costești că pentru realizarea rețelei de gaze naturale la Costești voi fi ajutat și de Victor Ponta.

– În strânsă corelație cu rețeaua de gaze, să discutăm despre cea de canalizare și cea de apă. Ca și locuitor al comunei, cred că aveți cunoștință de faptul că la Costești calitatea apei este foarte slabă, probabil cea mai slabă din județ, în ciuda faptului că recent, în ultimii zece ani, au fost făcute extinderi ale rețelei de apă și ale canalizării, cu precădere cea de apă a fost extinsă, iar avizele pentru potabilitatea apei care trebuiau să fie emise de către Direcția de Sănătate Publică nu au fost obținute. Practic, locuitorilor din comuna Costești, sau cel puțin unora, le curge apă la robinet care nu este bună nici pentru animale.

– Din multitudinea de greșeli făcute de administrația locală a comunei Costești, se numără și apa pe care o avem, care este de proastă calitate pentru că, probabil, spun cei ce mă vor asculta și au competență să verifice, cred că aici din dușmănii, s-a schimbat proiectul, s-au deviat coloanele, poiectul nu mai corespunde cu ceea ce a fost. Se pare, spun cei ce știu și cei din anturajul primarului, că s-au sifonat niște bani la foraj, foraj care în loc să se facă la nivelul apei pentru consum, s-a făcut cât mai superficial, astfel încât să poată să fie sifonați bani. Ne vom ocupa să rezolvăm și partea de canalizare, să îmbunătățim și partea de apă potabilă, să vedem cum vom face, pentru că așa s-a procedat la Costești: în campanie sau pre-campanie electorală s-au făcut asfaltări, fără să se țină cont că nu avem canalizare făcută, fără să se țină cont că rețeaua de apă nu este extinsă pe toate ulițele. Acum cred că ne vom trezi în situația ciudată de a decoperta asfaltul să facem canalizare, să băgăm gaze, alte cheltuieli, altă tristețe pentru cetățean, prin deranjul cu utilajele, praf, noroi și alte necazuri.

– Mai departe, capitolul sport și cultură. La cultură, știu că vreți să reabilitați Casa de cultură realizată, culmea, în ultimii ani de zile cu fonduri europene, dar nefuncțională. Și știu că acolo veți avea un ansablu al localității Costești.

– Eu, în mandatul de primar pe care sper îl câștig și să îl duc la bun sfârșit în condiții foarte bune, mi-am propus reamenajarea Căminului Cultural, care nu mai funcționează, nu își mai trăiește viața de aproximativ 15 – 16 ani, în ciuda faptului că acolo este plătit un director de cămin, este plătită o bibliotecară, acolo nu se defășoară activități. Eu chiar îmi propun reamenajarea căminului cultural, vreau ca biblioteca să își trăiască viața, vreau ca acolo tineretul să meargă să participe la activități diverse. Îmi doresc, de asemenea, ca cel ce se va ocupa de cămin să fie inventiv, să fie profesionist, astfel încât să poată să atragă tineretul în activități diverse. Vreau să spun că în ceea ce însemnă activitățile de la cămin noi, la nivel de comună, ne-a dat Dumnezeu norocul să avem și cetățeni de etnie romă care sunt înzestrați cu harul cântecului, tocmai de aceea mi-am prospu să înființăm un taraf de muzică populară, să le punem la dispoziție instrumentar muzical, astfel încât să aibe tot ceea ce le trebuie și Costești-ul să fie bine reprezentat pe plan cultural la nivel de județ, chiar și la nivel național. Același lucru mi-l doresc să se întâmple și cu echipa de fotbal, care vreau să reintre în circuitul județean. Pentru cei ce nu știu, pentru scumpii mei cetățeni, vreau să spun că după 1989, am fost primul președinte al Clubului de fotbal ”Șoimii Costești”. M-am ocupat o perioadă de echipă, îndrăgesc echipa, vreau să o readuc la viață și acolo activitățile să se desfășoare altfel, în sensul că vor juca numai copiii din comună, nu vor mai avea acces la echipă mercenarii, totul se va desfășura cu antrenor din localitate și copiii înzestrați ai comunei Costești.

– Știu că investițiile dumneavostră, dintr-o discuție anterioară, se vor extinde și pe ceea ce înseamnă infrastructura sportivă, în speță pe renovarea actualului stadion, poate chiar și pe o nouă tribună, cât și pe realizarea unei săli de sport.

– Dorința mea și nu numai a mea, dorința tineretului, dorința copiilor, este aceea de a avea o sală de sport. Mă voi ocupa și, în cel mai scurt timp, o să găsesc resursele fianciare necesare astfel încât tineretul din comuna Costești și copiii de la școală să aibe o sală de sport unde să poată să își desfășoare activitățile școlare și activitățlei sportive. Nici terenul de fotbal nu va fi mai prejos. Ne vom ocupa și îl vom reamenaja, îi vom da o altă înfățișare, altă calitate a lucrărilor și la tot ceea ce trebuie să fie acolo.

– Foarte mulți dintre locuitorii municipiului și-au procurat locuințe în Spătaru, în comuna Costești. Ei, în continuare, lucrează în municipiul Buzău, localitate în care își duc și copiii la școală sau la grădiniță. Cât de importantă ar fi pentru comunitatea din Costești, în speță și pentru acești locuitori care trăiesc într-o medie preponderent mare în comuna dumneavoastră, o grădiniță cu program prelungit?

– Dorința mea este aceea de a veni în sprijinul școlii, în sprijinul formării copilului, în sprijinul formării tineretului. Mă voi ocupa, împreună cu echipa mea, să facem o grădiniță cu program prelungit în vecinătatea căreia vom dezvolta și amenaja un parc de joacă pentru copii cu tot ceea ce trebuie, un parc modern, încât copiii să poată să socializeze și cetățenii să nu mai fie nevoiți să își ia copilul în mașină să fugă în Crâng la Buzău. Cetățenii vor avea tot ceea ce le trebuie lângă casă, în apropierea casei, astfel încât să le rămână mai mult timp pentru viață, mai mult timp liber pentru ceea ce își dorește fiecare.

– Văd pe lista priorităților stabilite de dumneavoastră pentru primărie și realizarea unui centru medical de permanență.

– Ne-am propus, pe lângă învățământ, să dezvoltăm și să asigurăm și condiții de sănătate. Consider că dacă vrei să ai un copil care să facă performanță în viață, trebuie să îl ai sănătos. Chiar pun sănătatea înaintea învățământului. De aceea mi-am propus să vin în sprijinul medicilor de familie și să îi ajut să își dezvolte activitățile, să facem extinderea cabinetelor medicale, să le dotăm corespunzător, să facem tot ceea ce trebuie. Dacă aici medicii de familie ne vor da concursul și vom putea să amenajăm actualele cabinete medicale încât să satisfacă nevoile cetățeanului, nu vom mai avea nevoie să creăm și un centru de permanență care, pentru primărie, aduce costuri. Dacă medicii de familie nu ne vor da concursul, o să fim nevoiți să cheltuim, să investim, să dezvoltăm un centru de permanență medicală unde și cu ajutorul dumnealor, și pe surse, și cu sfaturi de la cei avizați în a ne sfătui și a ne organiza, vom face și această activitate.

– O ultimă întrebare, referitoare la peisagistica drumului european E85. Ați rămas dezamăgit, atunci când am făcut împreună o plimbare prin comună, de stațiile de transport, de gardurile de diferite culori, de faptul că acest tronson care vă parcurge comuna pe o distanță de un kilometru și jumătate, maxim doi, nu este estetic, nu este ceea ce ar trebui să fie, având în vedere faptul că această comună este traversată de un drum european.

– Dumnezeu ne-a ales pe noi, locuitorii comunei Costești, și ne-a așezat pe laterala unui drum european, să fim văzuți de lume, să fim văzuți de Europa. Noi trebuie să ne ridicăm la nivelul a ceea ce înseamnă o localitate traversată de un drum european. De ceea ce a făcut biroul de urbanism al comunei Costești până acum, personal nu sunt mulțumit. Nu avem o gândire, nu observăm că un arhitect, că un urbanist, că un specialist în urbanism se ocupă de această comună. Fiecare construiește cum se gândește, fiecare vopsește cum îi vine la îndemână sau cu ce găsește prin curte sau cu ce a rămas de la alte lucrări, nu sunt mulțumit de cum arată. Promit consătenilor mei că, dacă mă vor ajuta să ajung primarul comunei Costești, comuna, în ceea ce înseamnă partea traversată de E85, va fi cea mai frumoasă localitate de la Buzău la București, unde trecătorii pe șosea se vor minuna de transformarea și de nivelul de frumusețe la care va ajunge comuna Costești. Vom avea spații verzi, vom avea pomi, vom izola zonele care arată câmpurile goale dintre moară și partea de sus, de la poliție, vom amenaja spațiile astfel încât atunci când cetățenii, locuitorii, cei ce traversează comuna Costești vor trece pe acolo, vor vedea ceva frumos, vor vedea lucruri deosebite. O atenție deosebită vom acorda, de asemenea, șoselelor Costești – Stâlpu și Costești – Gherăseni, unde ne vom ocupa și vom face șanțuri, podiști una și una, toate vor arăta la fel. Va fi treaba primăriei și a primarului, totul va fi frumos, va avea uniformitate. În mandatul meu nu o să vedeți decât construcții bine făcute, lucruri bine făcute, nu veți vedea lucrări asemănătoare șanțurilor din interiorul satelor Costești și Pietrosu. Veți vedea lucruri minunate, făcute de un om care dorește să lase ceva deosebit în urma lui.

SC AGORA EVENTS & MANAGEMENT | Comandat de PRO ROMÂNIA | Cod de identificare atribuit de AEP: 212000010

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole