Sorin Coman, administratorul societăţii Global Pro Carm, lansează o serie de acuze grave la adresa lui Leonard Dimian, prefectul judeţului Buzău, după ce ultimul a lăsat să se înţeleagă că firma deţinută de Coman ar fi de vină pentru găsirea unor deşeuri animaliere în vecinătatea punctului de lucru abator al Global Pro Carm. Administratorul societăţii din Râmnicu Sărat îl acuză pe Dimian de distrugere de bunuri, încălcarea proprietăţii şi denigrare, iar primele două acuzaţii par a sta în picioare din moment ce nici DSV, IPJ sau Prefectura Buzău nu au răspuns în baza cărui document au efectuat intervenţia de la Râmnicu Sărat, din 14 iulie. Practic, ce hârtie a permis accesul reprezentanţilor celor trei instituţii pe un teren proprietate privată.
O societate cu tradiţie, dărâmată de acuze nefondate
70 de persoane pot rămâne pe drumuri după acuzaţiile exagerate şi abuzurile prefectului Leonard Dimian, spuse care ar putea duce la închiderea activităţii celei mai vechi societăţi râmnicene prezente în industria de prelucrare a cărnii. Sorin Coman, administratorul Global Pro Carm, societate ajunsă în mijlocul unui scandal după declaraţiile cu iz politic ale actualului prefect, ne-a acordat un interviu în exclusivitate privitor la recentele evenimente relatate pe pagina oficială de facebook a Instituţiei Prefectului din Judeţul Buzău.
VINERI 10 iulie | Apar primele postări în mediul online privitoare la „dezastrul ecologic” de la Râmnicu Sărat. Postarea iniţială i-a aparţinut lui Ştefănel-Veronel Ştefaniu (n.r. serie de trei postări, cu aceeaşi dată, toate însoţite de materiale video filmate pe terenul deţinut de o societate italiană, suprafaţă dată în arendă celor de la Global Pro Carm), potrivit surselor noastre angajat al Meridian Râmnicu Sărat, societate care se învecinează cu Global Pro Carm şi cu terenul deţinut în arendă de către proprietarul activelor. Din filmările postate, acestea au fost făcute la faţa locului, pe teren privat, acolo unde singura cale de acces o reprezintă poarta care face legătura între suprafaţa deţinută de Global Pro Carm şi terenul societăţii italiene.
La o simplă citire a frazei anterioare, rezultă încălcarea proprietăţii private de către autorul filmării. Mai mult, având în vedere că terenul este împrejmuit, singura cale de acces fiind pe terenul Global Pro Carm, se poate discuta şi despre distrugere, având în vedere că o bună parte a gardului comun cu societatea Meridian Râmnicu Sărat este distrus.
„Pe 9-10 iulie au apărut pe Facebook imagini şi filmuleţe cu probabil gropi şi resturi de produse de origine animalieră, preluate şi distribuite. Am fost acuzaţi că Global Pro Carm, societate care are unitate de abatorizare, tranşare, prelucare carne a produs acest eveniment, probabil legat de mediu. Luni, 13 iulie s-au distribuit masiv la nivelul municipiului Râmnicu Sărat aceste informaţii, fapte legate de persoane cu oarecare influenţă politică, iar, marţi, 14 iulie şi-au făcut prezenţa la sediul societăţii noastre organele de control, poliţia Râmnicu Sărat, poliţia Buzău, solicitând cumva societăţii Global Pro Carm accesul pe terenul alăturat. Acest lucru nu a fost posibil pentru că nu avem nici un document justificativ care să permită aşa ceva. Au fost luate declaraţii doctorului de abator şi domnului Carmen Mironel, solicitând accesul şi identificarea proprietarului terenului alături de care ne învecinăm. Nu a fost permis accesul, iar proprietarul nu a fost dezvăluit pentru că organele de la faţa locului nu au avut un mandat sau orice altă hârtie prin care să se solicite aşa ceva. Probabil a fost vorba un dosar în curs sau în fază incipentă de organizare. S-a solicitat în mod insistent accesul, iar după plecarea acestora din cadrul societăţii, am constatat că aceştia au intrat cumva… ilegal pe terenul învecinat societătii noastre. Oamenii din cadrul Global Pro Carm au identificat persoane care au fost prezente marţi în cadrul abatorului şi joi, o dată cu obţinerea de către organele statului a madatului de percheziţie, lucru demonstrat inclusiv cu imagini video.” – Sorin Coman, administrator Global Pro Carm
LUNI 13 iulie & MARŢI 14 iulie | Poliţia Râmnicu Sărat solicită Global Pro Carm accesul pe terenul pe care se presupunea că se află resturile animaliere. În lipsa unui mandat, reprezentanţii societăţii refuză accesul poliţiştilor. A doua zi (marţi, 14 iulie), la primele ore ale dimineţii, reprezentanţii Prefecturii Buzău, însoţiţi de cei ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău şi de către cei ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău păşesc pe suprafaţa deţinută de societatea italiană.
Potrivit reprezentanţilor Global Pro Carm, accesul nu s-a făcut pe unica poartă de acces, ci dărâmând o bucată din gardul care delimitează terenul cu Meridian Râmnicu Sărat. Mai mult, potrivit lui Sorin Coman, administratorul Global Pro Carm, oficialii Prefecturii şi cei ai MAI au demarat investigaţiile la faţa locului fără un mandat obţinut în prealabil. Apare primul articol în mass-media locală, bazat pe imaginile publicate de către Ştefănel-Veronel Ştefaniu. În articol este redată şi poziţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău, prin cuvintele purtătorului de cuvânt Ane Marie Vrapciu: ”În urma unei sesizări, polițiștii, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare, s-au deplasat pe un teren de pe raza municipiului Râmnicu Sărat, unde a fost reclamată existența mai multor resturi/deșeuri de origine animală. La acest moment sunt derulate verificări pentru a stabili cu exactitate proveniența acestora și împrejurările în care au ajuns pe terenul respectiv”.
Reporter: Consideraţi că pe 14 iulie, marţi, reprezentanţii DSV, ai IPJ Buzău şi inclusiv ai Prefecturii Buzău au intrat abuziv?
„Dl. prefect a menţionat că a fost, că a solicitat controlul la faţa locului, iar reprezentanţii dumnealui împreună cu ai altor instituţii ale statului au fost prezente la faţa locului, intrând… neavând o cale de acces acceptată sau îngăduită de proprietarul sau utilizatorul terenului respectiv.”
Reporter: Imediat după aţi constatat că o bucată a gardului a fost distrusă?
„Am făcut sesizare la 112, legat de această pătrundere, luând în considerare şi evenimentele petrecute, protejându-ne eventual în faţa altor acuzaţii poate mai grave, dacă nu la fel de grave.
Sesizarea a fost înregistrată de dimineaţă, au trimis un echipaj de poliţie, au venit la faţa locului, proprietarul le-a permis accesul pe poarta principală, singura de altfel de acces, s-au apropiat de locul unde gardul a fost distrus, deşi se vede că a fost înlăturat cu bună ştiinţă, apoi au refuzat acţiunea de constatare. A venit un echipaj de la Criminalistică, de la Râmnicu Sărat cred, aşteptând în acelaşi timp şi reprezentanţii celorlalte instituţii ale statului, considerăm noi. Utilizatorul terenului a plecat din localitate, această acţiune durând mai bine de două ore, urmând ca ulterior să pună la dispoziţia organelor de cercetare accesul şi reprezentanţi ai acestuia.
Nu a mai fost nevoie pentru că joi, poliţia Buzău, alături de poliţia Râmnicu Sărat, au venit cu un mandat de percheziţii pentru a li se permite accesul atât în incinta abatorului, cât şi a terenului alăturat. Din cadrul abatorului au ridicat două unităţi de preluare şi stocare imagini video, la care nici până în data de astăzi nu avem informaţii video privitoare la ce s-a obţinut sau dacă s-a obţinut ceva. În incinta terenului alăturat a intrat, alături de reprezentantul legal al terenului, un domn avocat.”
MIERCURI 15 iulie | IPJ Buzău a solicitat predarea imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere deţinute de Global Pro Carm. Apare primul clip postat de Prefectul Leonard Dimian, referitor la situaţia din Râmnicu Sărat. În acesta, Dimian menţionează că „încă de ieri, (n.r. 14 iulie) Poliţia Buzău şi DSV au demarat o anchetă privind responsabilii de această situaţie.” La câteva ore distanţă, pe pagina oficială de facebook a Instituţiei Prefectului Judeţului Buzău apare un al doilea clip, filmat de asemenea pe proprietate privată.
JOI 16 iulie | Potrivit administratorului Sorin Coman, în baza unui mandat de percheziţie, forţele speciale din cadrul IPJ, însoţite de criminalişti, sub coordonarea Serviciului de Investigaţii a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean forţează poarta de acces dintre suprafaţă deţinută de Global Pro Carm şi terenul deţinut de italieni. Este pentru prima dată când acţiunea organelor de cercetare, în speţă pătrunderea pe o suprafaţă privată are acoperire scriptică. Prezenţa poliţiştilor marţi, fără mandat de percheziţie, este confirmată chiar de unul dintre anchetatori, care în timp ce privea una dintre camerele de supraveghere montate între timp exclamă: „Asta nu era aici marţi!”. Imagini în exclusivitate!
VINERI 17 iulie | Subiectul apare pe scară largă în presa locală.
SÂMBĂTĂ 18 iulie – MARŢI 21. iulie | Societatea Global Pro Carm este verificată şi controlată atât de către organele de cercetare penală, cât şi de cele în domeniul căreia îşi desfăşoară activitatea.
Reporter: Cum vă consideraţi prejudiciată imaginea după recentele evenimente?
„În afara faptului că jumătate din timp am fost reţinuţi cu diverse controale, chestionaţi, interogaţi… imaginea publică a fost pusă în pericol atât la nivelul Râmnicu Sărat, cât şi la nivelul judeţului Buzău, personal fiind sunat şi întrebat de clienţi, cunoscuţi, furnizori şi colaboratori dacă noi am provocat acest „dezastru ecologic”. Şi vânzările ne-au scăzut săptămâna aceasta pentru că oamenilor le este greu să lucreze cu o societate, noi nici nu am avut timpul să le stăm tuturor la dispoziţie, să le explicăm, care are un eventual litigiu de o asemenea manieră.”
Când Prefectul Judeţului Buzău comunică sau declară public „dezastru ecologic”, lumea se aşteaptă la un dezastru ecologic. Vorbim de deşeuri periculoase, de materiale inflamabile, vorbim de cu totu` altele… Declaraţiile publice au fost de mirosuri şi… cam atât. Aici este un abator, descărcăm porci, livrăm porci, avem padoc, stau în carantină, stau la odihnă…”
Reporter: Credeţi că recentele evenimente au o latură politică mai mare, decât cea a unui presupus „dezastru ecologic”?
„Având în vedere declaraţiile din ultima perioadă ale domnului prefect referitoare la doamna Ichim, comisarul şef al Gărzii de Mediu, cumva anunţată din partea unui partid politic ca şi candidat la Consiliului Judeţean, cred că este un act politic, de campanie electorală. Acuzaţiile dânsului sunt grave şi nu respectă procedurile sau un limbaj corect, nu îşi au locul pentru nivelul la care societatea noastră îşi doreşte să fie.
Aş putea lega de acest eveniment de faptul că la începutul lunii ianuarie, ferma de reproducţie a societăţii a fost afectată de un incendiu major, petrecut în comuna Stîlpu, iar instituţiile statului la momentul respectiv au avut nevoie de mai bine de două săptămâni pentru a luat decizia de îngropare a cadravelor. Au fost 400 de tone de cadavre, în diferite faze de descompunere, iar până nu a ajuns televiziunea la faţa locului nu s-a dat acceptul pentru îngroparea lor. Toată lumea dorea transportul lor şi căutarea unor incineratoare pentru aşa ceva, inclusiv domnul prefect Leonard Dimian a fost la faţa locului care în ultima instanţă a luat decizia de îngroparea a acestora sub supravegherea DSV, lucru care s-a şi întâmplat.”
Ianuarie 2020 | Intervenţia târzie a Prefecturii putea duce cu adevărat la un dezastru ecologic
Activitatea recentă a Instituţiei Prefectului Judeţului Buzău capătă conotaţii politice şi se poate dovedi o vendetă din simpla exprimare folosită de Leonard Dimian în declaraţiile sale. Spre exemplu, dacă în luna ianuarie, anul curent, când în comuna Stîlpu peste 10.000 de capete (n.r. potrivit Ştirile Pro TV) au pierit în urma unui incendiu la ferma deţinută de Global Pro Carm, acesta a declarat: „În opinia mea, nu sunt condiţii care să determine apariţia unui dezastru” (articol Opinia Buzău), în cazul de la Râmnicu Sărat, acesta a folosit constant expresia: „dezastru ecologic”, deşi numărul cadavrelor se ridica maxim la câteva sute.
De precizat faptul că în cazul incendiului de la Stîlpu, Prefectura Buzău a intervenit la mai bine de o săptămână de la producerea dezastrului, când cadavrele animalelor începuseră să se descompună, lucru sancţionat iarăşi de presa naţională:
„Legislaţia în domeniu prevede că în asemenea situaţii – deciziile se iau de către direcţiile sanitar-veterinare, dar abia după întrunirea de două ori a comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă. Procedura a fost respectată abia ieri (n.r. la şase zile de la stingerea incendiului). Deşi autorităţile susţin că nu există risc de contaminare, cadavrele au intrat deja în descompunere din cauza temperaturilor ridicate şi emană un miros insuportabil. Pagubele sunt estimate de proprietari la peste 7 milioane de euro, iar fermă nu era asigurată.” – Ştirile Pro TV
În ciuda acuzelor grave primite de către Global Pro Carm, reprezentanţii societăţii au fost contactaţi doar de Agora Buzău pentru a îşi expune punctul de vedere privitor la situaţia care prejudiciază grav atât imaginea firmei, cât şi veniturile acesteia.
Cum, pe unde şi-n baza cărui document s-a păşit pe terenul privat?
Jurnaliştii Agora Buzău i-au contactat pe reprezentanţii celor trei instituţii: Prefectura Buzău, IPJ Buzău şi DSVSA Buzău pentru a aflat pe unde au intrat aceştia pe terenul privat al unei societăţi italiene, având în vedere faptul că suprafaţa este complet împrejmuită şi are o singură poartă de acces, pe unde nu li s-a îngâduit să meargă şi totodată ce document sau cadru juridic acoperă intervenţia de la Rămnicu Sărat, din 14 iulie. Practic, ce hârtie, document, lege a permis accesul reprezentanţilor Prefecturii, MAI şi ai DSVSA Buzău pe un teren proprietate privată?)
„Vă rog să adresaţi această întrebare celor de la Poliţie sau Prefectură. Dânşii ne-au solicitat prezenţa acolo. Mai multe, nu am ce sa vă spun.” – Paul Jipa, înlocuitorul directorului DSVSA, aflat în concediu medical
„Fapta este cercetată potrivit OUG 195/2004 pentru stabilirea dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor prevăzute de acest cadru legal. Actele procedurale se fac desfăşoară sub supravegherea si coordonarea procurorului de caz. Dosarul se află sub instrumentarea SICE din cadrul IPJ Buzău” – Ane-Marie Vrapciu, purtător de cuvânt IPJ Buzău.
Instituţia Prefectului Judeţului Buzău a răspuns arogant şi ironic întrebărilor adresate de jurnaliştii Agora Buzău. Iată întrebările noastre şi răspunsurile minţilor care fac Casa Albă şi mai albă:
REPORTER: În data de 14 iulie, a.c. dl Dimian, alături de alţi reprezentanţi ai Prefecturii Buzău au efectuat o inspecţie pe un teren unde au fost găsite deşeuri animaliere. Inspecţia a avut loc pe un teren privat, în lipsa proprietarului. Practic, pe unde a intrat dânsul, având în vedere că terenul este împrejmuit complet şi la unica poartă nu a avut acces?
„Cu mulțumiri pentru atenția particulară pe care o acordați temei protecției mediului, una de o deosebită importanță pentru sănătatea populației, așa cum putem deduce din întrebările dumneavoastră, calate nu pe dimensiunile agresiunii asupra mediului din municipiul Râmnicu Sărat, ci pe încercarea de a relativiza dreptul legal și necesitatea publică a cercetării unei veritabile crime la adresa mediului, vă comunicăm următoarele, atât dumneavoastră, cât și celor interesați de apariția materialului:
Întrebarea numărul 1 conține o afirmație fără corespondent în realitate. Prefectul județului nu a fost la Râmnicu Sărat pe 14 iulie. Apreciem că rectificarea pe care, prin primirea răspunsului de față, o puteți aduce unor surse care avantajează creativitatea contribuie la susținerea notei de profesionalism care vă caracterizează.
Verificările de la Râmnicu Sărat au debutat interinstituțional, în echipă cu forțele polițienești și cu DSVSA și continuă pe linia specifică cercetării speței sub aspect penal. Dacă puneți la îndoială, dumneavoastră sau sursele dumneavoastră, competența de verificare și de control a Instituției Prefectului, vă rog să studiați cu atenție art. 253 din OUG nr. 57/2019. Mai facem o singura mențiune: filmarea a fost realizată în afara perimetrului, într-un spațiu public
Cancelaria Prefectului”
Când am cerut lămuriri sau măcar monosilabice, ne-am lovit de refuzul total al celui mai important reprezentant al Guvernului în teritoriu:
„Prin informarea transmisă, consider că există răspunsuri la ambele intrebari”, ne-a transmis sec purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Judeţului Buzău. Cam atât despre profesionalismul din Casa Albă şi maniera în care organe importante ale statului român aleg să-şi desfăşoare activitatea sub îndrumarea actualului prefect. Încheiem cu promisiunea că vom reveni pe marginea acestui subiect.