O anchetă Recorder a scos la iveală mai multe reţele de apă pe care autoritățile centrale și județene nici măcar nu le au în evidență. Acestea le livrează oamenilor apă pe care nicio instituție a statului nu o verifică. În judeţul Buzău, acest fapt se petrece într-una dintre cele mai mari comune, Costeşti (n.r. 4893 de locuitori) situată în imediata vecinătate a reşedinţei. De ani buni, oamenii sunt păcăliţi şi otrăviţi de apa care le curge în curte.
La Costeşti, deşi vorbim de o investiţie care a fost făcută pe bani mulţi, reţeaua de apă funcționează fără autorizație sanitară din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Teoretic, acest aviz este obligatoriu și se eliberează numai după ce DSP Buzău recoltează probe din rețea și face analize prin care confirmă că apa respectă normele de potabilitate și poate fi consumată de cetățeni.
La Costeşti, reţeaua de apă a fost finanţată de Guvernul României (n.r. Hotărârea de Guvern nr. 577) pentru satele Pietrosu şi Costeşti, localităţi în care potrivit primarului Moise convieţuiesc 2500 de familii, o minciună cruntă. Pentru lucrare au fost alocate 17 miliarde de lei vechi (n.r. 1,7 milioane de lei vechi) în 2013, iar aceasta a fost efectuată de SC Mega Edil.
Potrivit Recorder, rețelele de apă finanțate din fonduri europene sau guvernamentale au fost construite prost și primăriile au constatat, la finalizarea proiectului, că apa nu respectă parametrii de potabilitate. Știind că analizele Direcţiei de Sănătate Publică vor depista acest lucru și nu va obține avizul sanitar, primăria Costeşti a sărit peste această obligație și a inaugurat rețelele pe propria răspundere. Oamenii s-au branșat, dar mulți dintre ei habar nu au că apa nu este potabilă.
„Nu pot să vă spun cu certitudine dacă avem sau nu avem… o să vedem. Ştiu că la un moment dat cineva de la Direcţia de Sănătate Publică Buzău venea să ne recolteze probe de apă, atâta tot. ” – Neculai Gioabă, viceprimar comuna Costeşti pentru Agora Buzău la câteva zile după declaraţia pentru Recorder, în care recunoştea lipsa ASF şi lipsa monitorizării DSP pentru localităţile Pietrosu şi Costeşti.
Reprezentanții DSP Buzău spun că nu pot face altceva decât să comunice rezultatele primăriilor din judeţ, acestea fiind responsabile să-i înștiințeze pe cetățeni. Dar ce primar vrea să piardă capital electoral anunțând că apa din comuna pe care o păstorește nu este bună pentru consum?
În urma unei vizite a Corpului de Control la Compania de Apă Buzău, care a vizat activitatea din perioada 2008-2017, obiectivele acesteia fiind verificarea respectării prevederilor legale privind organizarea și funcționarea entității, modul de furnizare și facturare a apei, precum și adatelor și informațiilor cuprinse în documentațiile de licențiere și fișele de fundamentare a tarifelor practicate, precum și respectarea exigențelor impuse de Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea şi analiza situației lucrărilor de reabilitare/modernizare a
stației de epurare, precum și situația investițiilor inițiate/finalizate având ca obiect
retehnologizarea punctelor termice din municipiul Buzău.
Urmare a verificărilor de specialitate efectuate de către reprezentanții
Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Buzău și ai Direcției de
Sănătate Publică Buzău, s-au constatat deficiențe cu privire la calitatea apei potabile,
în principal referitoare la darea în consumul public a apei care nu îndeplinea
condițiile de potabilitate prevăzute de reglementările legale în vigoare, sens în care
Compania a fost sancționată contravențional.
Raportul de control a fost finalizat la data de 18.01.2019 și a fost transmis spre
informare/valorificare, după caz, către Prim-ministrul României, Agenția Națională
pentru Achiziții Publice, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”,
Curtea de Conturi a României, Agenția Națională pentru Reglementarea Serviciilor
Comunitare de Utilități Publice și către Compania de Apă S.A. Buzău.
De ce nu ați făcut acest reportaj când s-a făcut rețeaua de apa? Ați făcut acum în plin proces electoral?
Dacă vă uitaţi puţin mai atent, sunt materiale semnate încă din 2013. Asta nu le face mai puţin reale.