marți, septembrie 17, 2024

FOTO | Atena, un amestec de vechi și nou. Și-o dragoste la prima vedere. (III)

Custom ad 1

 

Partea I

Partea a II-a

Atena are darul de a bucura ochiul și sufletul călătorului care are răbdarea să o vadă și să o asculte. Indiferent dacă alegi să faci cunoștință cu ea la pas, sau ești într-o goană nebună de a vizita tot ce are de oferit, îți rămâne întipărită adânc în inimă. Și nu ai cum să o uiți prea ușor.

Dacă ajungi pentru prima oară în capitala Greciei, e obligatoriu să vizitezi renumitele Acropole, măcar o dată în viață. Eu le-am văzut de trei ori, dar a treia oară am realizat că m-am cam plictisit de ele. Totuși, aș face oricând o plimbare prin grădina din jurul lor, acolo unde soarele se oglindește în frunzele măslinilor, îmbrăcând totul într-o lumină caldă, care te îmbie să te bucuri de viață. ”Akro poli” înseamnă ”orașul de sus” și, fie că îl vezi pe timp de zi, fie că îl admiri noaptea, Parthenonul domină, impunător, Atena. Cel mai interesant drum către Acropole este cel dinspre cartierul Plaka, pe niște străduțe înguste și abrupte, pe care găsești, din loc în loc, indicatoare scrise de mână. Cel mai la îndemână drum este dinspre Dionysoiu Areopagitou, o stradă transformată de curând în arteră pietonală pentru turiști.

Acropole, cunoscută și sub denumirea de “Stȃnca Sacră” a Atenei, reprezintă cel mai semnificativ punct de referinţă al culturii antice greceşti, dar şi simbolul oraşului Atena, fiind apogeul dezvoltării artistice greceşti, realizat în secolul al V-lea î.e.n. Întinzȃndu-se pe o suprafaţă de aproape 3 heactare, Acropole se situează la o altitudine de 156 de metri deasupra văii Illissos. A adăpostit, încă din cele mai vechi timpuri, principalele edificii de cult ale Atenei. Distrusă în întregime de către perși în timpul războaielor medice, ea a fost reconstruită în perioada “secolului de aur” al lui Pericle (secolul al V-lea î.Hr.).

Acropola este compusă din mai multe vestigii, dintre care amintesc aici: Parthenonul (templul dedicat zeiței Athena Parthenos), Vechiul Templu al Atenei, Erechteion (templu în stil ionic,  închinat Zeiţei Atena şi Zeului Poseidon, construit între anii 412 şi 406 î.e.n. pe ruinele unui edificiu dedicat micului strămoş al ionienilor Erehteu), Statuia Atenei Promachos (una dintre primele lucrări ale lui Phidias, denumirea de Atena Promachos – Atena Luptătoarea nefiind menţionată  pȃnă în secolul al IV-lea e.n.), Templul Atenei Nike (“Templul Victoriei neînaripate”, ridicat în secolul al V-lea î.e.n. pentru comemorarea victoriilor grecilor aupra perșilor, el este decorat cu o friză ce reprezintă scene de luptă; în acest mic templu, în trecut, atenienii aduceau omagii “fără aripi” Atenei Nike, așa încât ea să nu poată zbura departe de Atena), Odeonul lui Herodes Atticus (cunoscut şi sub numele de “Herodeon”, un teatru antic construit în anul 161 e.n. de către Herodes Atticus, un filosof, profesor şi politician roman, în memoria soţiei sale, Aspasia Annia Regilla; amfiteatrul avea o capacitate de aproximativ 5000 de persoane), Teatrul lui Dionysos Eleuthereos (locul de naştere  al teatrului european, prima piesă fiind pusă în scenă în anul 534 î.e.n.; teatrul a fost construit pentru a sărbători festivalul zeului Dionisos, avea 17 000 de locuri dispuse pe 64 de rȃnduri; locurile pe care stăteau spectatorii erau din calcar, iar persoanele importante aveau rezervate tronuri din marmură).

Plimbându-te razna pe străzi, nu ai cum să ratezi alte monumente faimoase, fiecare cu o istorie bogată și cu poveștile lor chiar dacă, la prima vedere sunt doar niște pietre și atât. Agora Romană și Turnul Vânturilor, Agora Ateniană, Templul lui Zeus, Templul lui Hefaistos, Arcul lui Hadrian, Biblioteca lui Hadrian îți vor ieși în cale, amintindu-ți că pășești pe tărâmuri legendare. De neratat sunt, de asemenea și muzeele, în funcție de timpul și preferințele fiecăruia. Nouă ne-au plăcut Muzeul Iluziilor și Muzeul de Artă Cicladică, dar lucruri interesante poți găsi și în Muzeul Național de Arheologie, Muzeul Acropole, Muzeul Național, Muzeul de Artă Populară Grecească, Muzeul Benaki sau Muzeul de Numismatică.

Seara, istovit după plimbările lungi de peste zi, e cazul să îți tragi puțin sufletul, poposind la vreo tavernă din Plaka sau Monastiraki, cele mai vechi cartiere din oraș. Strada Adrianou (cea mai veche stradă din Atena și cea mai lungă din cartierul Plaka, pe care îl împarte în două zone: cea înaltă – Ano Plaka, amplasată sub colina Acropolei, și cea inferioară – Kato Plaka, între piețele Syntagma si Monastiraki) și Strada Ermou (cea mai veche stradă din Atena, drept dovadă, la numărul 96 aflându-se cea mai veche casă din oraș – Conacul Benizelos), pline de turiști în căutare de suveniruri, par să nu doarmă aproape niciodată.

Mi-e greu să mă opresc din povestit despre Atena, mă leagă emoții și momente frumoase, de fiecare dată am vizitat-o cu sufletul, de fiecare dată am construit acolo amintiri pe care le-am așezat în borcanul meu cu frumos…

Articol şi fotografii de Ileana Adamescu.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole