Putea alege să trăiască, liniștit, alături de soție și de cele două fetițe la oraș, însă a decis să se îngrijească de satul său natal, de Pardoși. Aici simte că poate contribui ca oamenii locului să ducă un trai mai bun, o viață decentă. Aici simte că îi este locul și chiar dacă nu e deloc ușor să te afli în fruntea unei administrații aflată într-o zonă izolată, nu are de gând să renunțe.
Un vechi proverb românesc spune că ”Omul sfințește locul.” Adesea, înțelepciunea populară nu poate fi contrazisă și nici nu oferă vreun prilej de a o pune la îndoială. În cazul proverbului citat, lucrurile sunt perfect adevărate, pentru că, de cele mai multe ori, un om implicat cu adevărat în locul în care trăiește poate schimba radical destinul unei întregi societăți. Este și cazul lui Iulian Preda, primarul PNL al comunei buzoiene Pardoși. Un primar tânăr, tatăl a două fetițe de 5 și 8 ani, care a acceptat provocarea de a fi primul gospodar al unei comune cu populație îmbătrânită, al unui loc uitat, parcă, de lume și de vremuri.
Comuna Pardoși numără nici 400 de suflete. Casele sunt așezate răzleț, drumurile, unele asfaltate, altele nu, oamenii cu părul cernit, toți bunici. Locul are însă o frumusețe aparte, un pitoresc pe care oricine îl poate simți odată ajuns aici. Cât despre aerul care se respiră la Pardoși nici nu pot fi găsite cuvinte. Într-un astfel de loc a ales să fie primar liberalul Iulian Preda. Aflat la primul mandat de edil, dar obișnuit cu ce înseamnă administrația și legile, fiind jurist în Primărie din 2015, Iulian Preda a început, încet și sigur, să miște lucrurile, pentru ca oamenii din satul său natal să aibă o viață mai bună și mai ușoară.
”Tot ce mi-am propus la preluarea mandatului, a început să se implementeze. Cea mai mare bucurie este că am reușit să încheiem contracte cu OCPI pentru Programul Național de Cadastru si Carte Funciară pentru realizarea de cărți funciare, avem peste 1000 de cărți funciare care vor fi eliberate până la finele anului și sperăm, în viitorul apropiat, să se rezolve problema terenurilor în toată comuna. Sunt probleme vechi de 30 de ani, pe care nimeni nu a reușit să le rezolve în tot acest timp”, declară primarul comunei Pardoși, Iulian Preda.
O altă mare bucurie pentru comunitatea din Pardoși este alocarea unei sume de peste 7,3 milioane de lei prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, pentru asfaltarea, de anul viitor, a 4,1 km de drumuri care traversează 4 sate din comună. ”Rezolvăm astfel peste 80 la sută din drumurile care sunt neasfaltate în comună, inclusiv legătura dintre Pardoși și Valea Salciei”, a mai spus primarul liberal.
Ambițios din fire, primarul PNL din Pardoși a mai reușit achiziționarea unor utilaje proprii, investiții de care Primăria nu a avut parte de la Revoluție încoace: ”Am reușit să luăm un buldoexcavator, o camionetă, un Duster, o freză cu care curățăm vegetația de pe marginea drumului. Reușim astfel să facem economie, să ne descurcăm cu utilajele proprii și să nu mai închiriem”. O altă reușită a primarului liberal din Pardoși, sprijinit de parlamentarii PNL din județ, este atragerea de bani cu care s-a putut derula o lucrare în zona unei alunecări de teren, pe drumul către Chiperu. Ruptura din asfalt se întindea pe mai mult de 350 de metri și risca să se agraveze și mai mult dacă nu s-ar fi intervenit. De asemenea, s-au realizat șanțuri betonate de-a lungul drumurilor asfaltate, pentru că încet și sigur apele de pe versant măcinau partea de asfalt și exista risc de surpare a șoselelor.
Nu doar drumurile au fost o prioritate pentru primarul din Pardoși ci și siguranța localnicilor, cu atât mai mult cu cât mulți dintre cetățenii comunei sunt bătrâni care pot cădea ușor victime indivizilor puși pe căpătuială prin orice mijloace. Printr-un proiect depus la Agenția Fondului de Mediu, în perioada următoare se vor monta 320 de lămpi de iluminat public, moderne și eficiente energetic, care vor contribui la creșterea siguranței cetățenilor comunei Pardoși. De altfel, comuna dispune deja de un sistem de monitorizare video, centralizat la Primărie. Este vorba despre 18 camere video, care sunt montate la ieșirile și la intrările în satele comunei, ceea ce a contribuit la scăderea ratei infracționalității: 5 camere sunt la Pardoși, 4 la Costomiru, 3 la Valea lui Lalu, 3 la Valea Șchiopului iar alte 3 la Chiperu.
Pentru că Pardoși este o comună care se întinde pe o suprafață însemnată iar populația este îmbătrânită și greu transportabilă, primarul PNL își dorește ca în viitorul apropiat să poată achiziționa un microbuz electric și o stație de încărcare aferentă. Cu acest microbuz copiii din comună ar putea fi duși la școală, însă mașina ar urma să fie folosită și pentru transportul bătrânilor dintr-o parte în alta a comunei.
De departe, cea mai arzătoare dorință a primarului PNL Iulian Preda este de a putea duce apa potabilă în toate satele comunei, dar mai presus de toate își dorește ca locul său natal să înflorească, satele să nu dispară iar oamenii să ajungă să cunoască aceste meleaguri atât de frumoase, care inspiră atât de mult bine, atât de multă energie. ”Îmi doresc ca satele să nu dispară. Îmi doresc ca locurile acestea să ajungă să fie cunoscute, să putem atrage turiști care vor să se bucure de aerul curat de la noi, să se relaxeze. Îmi doresc ca oamenii să știe că pot duce o viață frumoasă în zona noastră. Pentru oamenii locului, care merită un trai decent și sigur, dar și pentru a atrage tineri care să investească în turismul local voi continua să lupt câtă vreme voi primi încrederea localnicilor”, a declarat primarul Iulian Preda.
Sursă: PNL Buzău
Din deontologie şi respect pentru cititorii săi, publicația Agora Buzău marchează materialele care sunt comunicate de presă prin alăturarea titlului a următoarelor simboluri: „(C)”, respectiv a articolelor de promovare, prin (P).