La începutul lunii aprilie 2022, membrii Biroului Executiv al UNESCO, reunit la Paris, au votat favorabil includerea ”Ținutului Buzăului”/ ”Buzău Land” în clubul select al geoparcurilor internaționale. Din cele 16 geoparcuri aspirante la titlu de Geoparc Internațional UNESCO, doar 8 au fost validate, printre care și ”Ținutul Buzăului”, numărul total al geoparcurilor ajungând astăzi la 177 din 46 de țări.
Ca urmare a recunoașterii oficiale ca geoparc internațional UNESCO a Ținutului Buzăului, în perioada iunie – septembrie, atât la Buzău, cât și la Bruxelles, va avea loc o expoziție de fotografie, în oglindă: „ȚINUTUL BUZĂULUI – GEOPARC UNESCO”. Vernisajul expoziției a avut loc luni, 6 iunie, la Bruxelles – Consulatul României și la Buzău – Muzeul Județean.
Geoparcul ŢINUTUL BUZĂULUI devine astfel cel de-al doilea geoparc acreditat UNESCO din România, inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (GGN), după Țara Hațegului.
Statutul de Geoparc Internațional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător. Beneficiile sunt promovarea internațională, impulsionarea turismului și atragerea de investiții.
Expoziția va fi alcătuită din 30 de fotografii de mari dimensiuni, transmise de Muzeul Județean Buzău în colaborare cu Consiliul Județean Buzău și de Asociația Ținutul Buzăului. La Bruxelles, expoziția va fi deschisă la Consulatul României în Regatul Belgiei, în timpul programului de lucru, loc unde sute de cetățeni solicită zilnic servicii consulare, devenind astfel o promovare a acestui geoparc internațional UNESCO, teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală.
Cu un potențial turistic deosebit, ŢINUTUL BUZĂULUI se află în zona Carpaților de Curbură, înglobează 18 comune și are aprox. 1000 km2. Vulcanii noroioși, munții de sare, trovanții de la Ulmet, focurile vii, aşezările rupestre şi chihlimbarul de la Colţi sunt printre cele mai cunoscute atracții, la care se adaugă alte bogății naturale și culturale. Imaginile prezentate în expoziție sunt reprezentative pentru frumusețea acestui ținut de poveste.
Inițiativa creării sale s-a derulat în vederea conservării, promovării și valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural și istoric și pentru susținerea dezvoltării sociale și economice a comunelor pe principiul dezvoltării durabile. In zonă, predomină spațiul rural pe fondul așezării satelor în lungul văilor, spațiu ce asociază existența unor puternice și vechi centre religioase și monahale, cu existența unor cătune izolate unde vechile tradiții au fost mult timp transmise din generație în generație.
În plus, Muzeul Județean Buzău a depus, în luna aprilie 2022, candidatura pentru a înscrie Muzeul Chihlimbarului de la Colți, punct de atracție de mare importanță al ŢINUTULUI BUZĂULUI, în competiția European Museum Awards.
Proiectul se înscrie în linia proiectelor de diplomaţie publică și culturală care marchează patrimoniul cultural comun european şi care pune în valoare, printr-un proiect de parteneriat, buna cooperare dintre ICR Bruxelles și misiunile diplomatice şi instituțiile culturale ale României.
Expoziția, realizată în oglindă, poate fi vizitată atât la Bruxelles (Boulevard du Régent 47-48, 1000 Bruxelles), cât și la Buzău (Muzeul Județean, Aleea Castanilor nr. 1).
Sursă: Muzeul Județean Buzău
Sursă foto: Ambasada României în Regatul Belgiei, Ținutul Buzăului