3 miliarde de euro anual. Aceasta este suma cu care România își poate dezvolta fiecare localitate rurală astfel încât acestea să aibă pachetul minim de servicii publice.
Social-democrații înscriu în planul de guvernare la capitolul dezvoltare locală un plan detaliat prin care fiecare localitate rurală să aibă dispensar și centru medical de permanență, școală, grădiniță și creșă, sistem de apă potabilă și canalizare pentru fiecare gospodărie, iluminat public și individual, cămin cultural și biserică, salubrizare coerentă și corectă, bază sportivă, rețea de alimentare cu gaze naturale, dar și transport favorabil dezvoltării vieții economice si sociale.
Exemplul considerat pionierat la nivel național și dezvoltat din martie 2020 și până în prezent vine din orașul Buzău. Aici, în plină perioadă pandemică transportul în comun din oraș spre comunități situate la 35 de km distanța s-a dezvoltat de la 48 pană la 62 de zone rurale, în prezent. Efectul este în triplu sens: se pregătește uniformitate pentru zona metropolitană, dar este combătut și șomajul și abandonul școlar. Iată declarația primarului PSD Constantin Toma în acest sens:
AUDIO | CONSTANTIN TOMA, PRIMARUL MUN. BUZĂU, PREŞEDINTE PSD BUZĂU, FILIALA MUNICIPALĂ
Pentru că municipiul reședință de județ are nevoie de constituirea zonei metropolitane, primarul PSD Constantin Toma este ferm convins că înainte de dezvoltare uniformă într-un areal de 35 de kilometri trebuie reformă administrativă.