Camera Deputaților, în cadrul lucrărilor sesiunii extraordinare, a adoptat marți proiectul de Lege privind unele măsuri pentru deblocarea procesului de restituire a terenurilor către foștii proprietari.
Actul normativ, al cărui inițiator este și deputatul social democrat buzoian Dănuț Păle, are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.165/2013, în sensul că restituirea terenurilor forestiere aparținând domeniului public al statului trebuie să se realizeze numai după trecerea prealabilă a acestor terenuri în domeniul privat al statului.
„Procesul de restituire a terenurilor către foștii proprietari în ceea ce le privește pe cele cu vegetație forestieră, de exemplu, se blocase în urma deciziei CCR din 2017 care a constatat că restituirea terenurilor forestiere aparținând domeniului public al statului se poate realiza numai după trecerea prealabilă a acestor terenuri în domeniul privat al statului. Acest act normativ va debloca procesul de reconstituire a dreptului de proprietate, iar oamenii vor putea fi puși în posesie și își vor recăpăta astfel bunurile confiscate de regimul comunist.”-Dănuț Păle
Lucrările plenului din 28 iulie 2020 au adus cu sine adoptarea și a altor proiecte foarte importante la care deputatul Dănuț Păle, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, a fost printre inițiatori.
„Foarte important mi se pare proiectul de Lege privind utilizarea voluntară a logotipului rasă autohtonă 100% pentru produsele de origine animală din România. Se va susține și dezvolta astfel fondul genetic al raselor noastre românești, cei care fac cercetare în acest domeniu vor beneficia de programe de suport, crescătorii și producătorii vor primi subvenții și își vor putea înscrie animalele în registrul genealogic. Consumatorii, românii, vor avea produse autohtone de calitate, iar România își va apăra fondul genetic, noi având o tradiție solidă în ceea ce privește creșterea animalelor, tradiție care trebuie susținută și perpetuată.”-Dănuț Păle
A fost, de asemenea, adoptat proiectul de Lege privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile care va stabili cadrul legal pentru ca România să își gestioneze și certifice singură deșeurile compostabile și transformarea acestora în îngrășământ, aliniindu-se astfel celorlalte state membre U.E. care au acest sector bine reglementat și totodată pentru a putea atinge țintele impuse de Uniune pentru fertilizanți organici.
Biroul de presă al deputatului
Dănuț Păle
Circumscripția electorală nr. 10, Buzău