6.6 C
Buzău
joi, martie 28, 2024

FOTO | Proiectul CIVIT a scos la iveală problemele și aspirațiile reale ale tinerilor buzoieni

Custom ad 1

Marți după amiază, sala de conferințe din Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” a găzduit prima întâlnire cu tinerii buzoieni din cadrul proiectului desfăşurat de Grupul Pont şi DJST din ţară prin programul Erasmus +. Au fost prezenţi 45 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, alături de Cosmin Pororo, directorul DJST Buzău. CIVIT presupune încurajarea participării tinerilor prin dialog structurat, în 8 județe din 8 regiuni de dezvoltare ale României: Botoșani, Buzău, Ialomița, Vâlcea, Hunedoara, Maramureș, Covasna, Municipiul București (respectiv județul Ilfov).

Într-un cadru non-formal, cei prezenţi au avut la dispoziţie 60 de minute să răspundă la 6 întrebări, ulterior fiind dezbătute principalele probleme pe care tinerii buzoieni le înfruntă. În rândurile următoare, vă prezentăm întrebările şi răspunsurile pe care majoritatea tinerilor le-au formulat.

Ce ai vrea să înveți și nu ai unde sau cum?

Scrimă, aplicarea teoriei în practică, cursuri de public speaking și dezvoltare personală, limbi străine (excepţie limbile de largă circulaţie), cluburi de carte şi cursuri de auto-apărare. Acestea au fost răspunsurile tinerilor prezenţi, care au pus accent pe atât pe dezvoltare personală şi profesională. Surprinzător, foarte mulţi şi-ar dori să participe la cursuri de auto-apărare, răspuns care ar putea surveni din cauza creşterea fenomenului de bullying în liceele din Buzău.

Dacă ai avea orice resurse la dispoziție, ce ai organiza/ construi în comunitatea ta?

Un centru de tineret, cu activități specifice acestui sector de vârstă; activități în aer liber, concerte, food festivals și manifestații literare. Aș organiza acțiuni de voluntariat dedicate persoanelor vârstnice, copiiilor instituționalizați și celor cu dizabilități.

Ce probleme ai putea întâmpina când îți vei dori să întemeiezi o familie?

Posibilitatea ca unul dintre soți să plece la muncă în străinătate, lipsa stabilității financiare, aspirațiile profesionale,

Dacă ai avea puterea să faci orice, cum ar arăta comunitatea ta peste 20 de ani?

Investiții majore în infrastructură, turism și sistemul medical. Transportul gratuit al elevilor din mediul rural la instituțiile de învățământ urbane.

Ce fel de activități/ evenimente ai vrea să se întâmple în comunitatea ta?

Înființarea unei cafenele – bibliotecă, galerii de artă, meeting-uri proLGBT, grădină botanică, grădincă zoologică, concursuri E-Sport.

Ce te-ar face să pleci din România?

Câștigul financiar superior României, posibilitatea de a fi alături de părinți, alternativele pentru studii superioare și descoperirea altor culturi.

Grupuri de lucru au discutat, de asemenea, pe următoarele teme: întrebări pentru consultarea tinerilor despre nevoi și dorințe; structura unui plan de acțiune județean anual, și instrumente de lucru pentru grupurile de coordonare județeană în planificarea și implementarea planurilor de acțiune, respectiv un model de realizare a unei analize a situației cu privire la ecosistemul de tineret local. În această sesiune au și definitivat și instrumentele de lucru care vor fi folosite la nivel local, inclusiv modul de adoptare și de implementare a Planurilor de Acțiune Județene.

Scopul Platformei CIVIT este dezvoltarea și implementarea unor mecanisme de dialog structurat în 8 județe din 8 regiuni de dezvoltare ale României (inclusiv București-Ilfov) prin care se creează respectiv se consolidează mecanismele consultative de tineret cu implicarea sectorului de tineret și a factorilor de decizie și se creează/consolidează un model scalabil la nivelul întregii țări pentru mecanisme de planificare și implementare anuală a unor Planuri de Acțiune Județene pentru Tineret.

Obiectivul general al proiectului CIVIT este dezvoltarea ecosistemelor participative de tineret județene din România pe baza unor principii precum participarea deschisă a tinerilor și organizațiilor acestora, asigurarea principiului de co-management dintre sectorul public și de tineret, și ciclul consolidat de management al unor planuri strategice și operative ce vizează tinerii la nivel județean.

Ministerul Tineretului și Sportului a susținut inițiativa încă de la momentul conceperii sale inițiale. Atât ministerul cât și Direcțiile Județene de Tineret și Sport din județele vizate, respectiv Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei au semnat fiecare câte o declarație de intenție de participare la acest proiect. Proiectul la nivel de cerere de finanțare a fost de asemenea susținut de Ministerul Tineretului și Sportului ca și parte interesată cheie și un beneficiar crucial al rezultatelor proiectului. Proiectul implică județele: Botoșani, Buzău, Ialomița, Vâlcea, Hunedoara, Maramureș, Covasna, Municipiul București (respectiv județul Ilfov).

ERASMUS+ este programul comunitar al Uniunii Europene care sprijină CIVIT printr-o finanțare în cadrul Acțiunii Cheie 3, Dialog Structurat. Aceste proiecte promovează dialogul structurat ca instrument folosit de tineri pentru a-și face vocea auzita cu privire la modul în care trebuie să fie elaborate și puse în aplicare politicile de tineret la nivel european prin interacțiunea cu factorii de decizie.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente