FOTO | Deputatul social-democrat buzoian Dănuț Păle, vizite de lucru județele Alba şi Buzău.

0
68

În perioada 27-28 august, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților s-a aflat în județul Bihor. Agenda de lucru a inclus vizite la mai multe obiective economice, dar și ședința comisiei, desfășurată la Oradea care a avut pe ordinea de zi trei inițiative legislative: Proiectul de Lege pentru abrogarea art. 29 indice 1 din Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004; Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991; Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 220/2018 privind transmiterea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale.

Deputatul social-democrat buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al comisiei, a participat la vizita de lucru, care continuă seria începută în județul Alba și precedată de județul Buzău.

„Conectarea la realitățile din teren, contactul direct cu cetățeanul, cu fermierul, cu autoritățile locale și aflarea direct de la sursă care este starea de fapt, care sunt problemele pe care le întâmpină și ce nevoi au pentru ca activitățile pe care le desfășoară să se realizeze în bune condiții sunt cele mai importante în actul de legiferare. Nu poți lua cele mai bune decizii pentru agricultură și domeniile adiacente dacă nu ai contact cu realitatea și asta încercăm să obținem prin efectuarea acestor vizite în județele României. Mă bucur de faptul că la întâlnirea din Oradea au participat fermieri și reprezentanți ai autorităților alături de care am purtat un dialog constructiv pe teme legate de accesarea fondurilor europene, lucrările de îmbunătățiri funciare, zona montană, programul de susținere a crescătorilor de suine Mangalița și Bazna sau reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și forestiere. Un exemplu foarte interesant, care arată că agricultura românească se îndreaptă într-o direcție bună, mi se pare cel dat de Președintele Consiliului Județean Bihor care ne-a spus că în urmă cu un deceniu frontiera era evidentă dar, prin aplicarea programelor agricole, acum granița nu mai este atât de vizibilă, culturile autohtone fiind concurente cu cele ale vecinilor.”- Dănuț Păle

Deputații au efectuat vizite la Liceul Tehnologic Salonta, Stația de Pompare Ant, cea mai mare din țară, ferma de bizoni de la Salonta, cea mai mare cu abator autorizat din Europa, o fabrică de procesare legume proaspete și congelate și o afacere de familie dezvoltată cu ajutorul fondurilor europene care produce mezeluri și preparate din carne,.

„Învățământul profesional și tehnic cu profil agricol trebuie dezvoltat cât mai mult. Modernizarea bazei materiale a școlilor care promovează învățământul agricol este foarte importantă pentru ca viitorul agriculturii să țină pasul cu tendințele în domeniu și vom analiza ce măsuri putem lua în acest sens. Ferma de bizoni, fabrica de procesare a legumelor sau producătorii de mezeluri care au accesat fonduri pentru a-și extinde afacerea sunt exemple de bune practici și dovezi că munca susținută și investițiile în astfel de domenii coroborate cu o bună înțelegere a modului de funcționare a întregului proces de producție au rezultate foarte bune, atât pentru cei care activează în agricultură, cât și pentru economia zonei.”-Dănuț Păle

La începutul săptămânii viitoare deputații se vor întoarce în Parlament pentru deschiderea lucrărilor unei noi sesiuni ordinare.

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.