luni, februarie 3, 2025

Jaful care cutremură România: Tezaurul dacic, furat dintr-un muzeu din Olanda!

Custom ad 1

Un eveniment cultural de anvergură, menit să celebreze istoria României, s-a transformat într-un episod tragic pentru patrimoniul național. În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, în jurul orei 3:45, Muzeul Drents din Assen, Olanda, a fost ținta unui jaf de proporții, în urma căruia au dispărut artefacte valoroase din tezaurul dacic. Printre piesele sustrase se numără celebrul coif de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur, expuse în cadrul expoziției „Dacia – Imperiul de aur și argint”.

Jaful care cutremură România: Tezaurul dacic, furat dintr-un muzeu din Olanda!
Jaful care cutremură România: Tezaurul dacic, furat dintr-un muzeu din Olanda!

Explozie pentru a fura istoria

Conform autorităților olandeze, jaful a implicat o explozie care a distrus un perete al muzeului, permițând hoților să pătrundă și să sustragă artefactele de neprețuit. Expoziția, organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României, reunea descoperiri arheologice unice, reprezentative pentru cultura geto-dacică.

Jaful care cutremură România: Tezaurul dacic, furat dintr-un muzeu din Olanda!
Jaful care cutremură România: Tezaurul dacic, furat dintr-un muzeu din Olanda!

Un eveniment cultural internațional organizat de România în Regatul Țărilor de Jos s-a transformat într-o adevărată tragedie națională! Artefacte importante, definitorii chiar pentru istoria țării noastre, au fost furate printr-un jaf ce a presupus aruncarea în aer a unui perete al Muzeului Drents (Assen). Mizez pe competența tuturor autorităților implicate să ne aducă piesele înapoi!”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, instituție care a contribuit la expoziție cu o piesă.

Reacții oficiale: România cere acțiune rapidă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României, în colaborare cu Ministerul Culturii și Muzeul Național de Istorie, a luat măsuri imediate. Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Olanda, a discutat direct cu omologul său olandez, Caspar Veldkamp, pentru a sublinia importanța recuperării pieselor.

Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional, cât și politic în soluționarea cazului”, se arată într-un comunicat oficial. Poliția olandeză a activat mecanismele de cooperare transfrontalieră și a notificat Interpolul, iar ambasadele României din țările vecine au fost alertate.

Declarația premierului Marcel Ciolacu

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a reacționat prompt la acest incident, subliniind importanța recuperării rapide a pieselor furate: „Piesele din tezaurul dacic furate de la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, trebuie recuperate rapid de autorități și să revină în siguranță în România. Am încredere că partea olandeză își va face treaba și îi vor prinde rapid pe hoți. Am discutat cu ministrul de Externe, domnul Hurezeanu, și l-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului României pentru soluționarea rapidă a situației. Aceste piese de o valoare inestimabilă trebuie să revină cât mai repede în patrimoniul românesc.

Un semnal de alarmă pentru protecția patrimoniului

Acest incident tragic ridică întrebări serioase privind securitatea patrimoniului cultural românesc în cadrul expozițiilor internaționale. Tezaurul dacic, simbol al identității și istoriei României, a fost adus în prim-planul atenției internaționale, însă de această dată într-un context nedorit.

Investigațiile sunt în plină desfășurare, iar autoritățile din România și Olanda rămân în alertă pentru a recupera artefactele furate și pentru a preveni asemenea tragedii pe viitor.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole