Victorie în instanţă. PSD trebuie să prezinte contractele cu presa! | 8 milioane de euro anual pentru ziarişti

0
148

PSD a pierdut la Tribunalul Bucuresti procesul cu Centrul pentru Inovare Publica dupa ce a refuzat sa faca publice contractele incheiate pe bani publici cu televiziuni si cu site-uri de propaganda.

Ciolacu si ceilalti lideri ai PSD au refuzat cu cerbicie sa prezinte sumele pe care PSD le-a livrat televiziunilor si presei in general. Ciolacu a sustinut ca e vorba despre „confidentialitatea” contractelor, desi sumele reprezinta bani publici, bani primiti de PSD de la stat.

Europa Libera a dezvaluit ca peste 300 de milioane de lei au plecat, in ultimii trei ani, din conturile partidelor pentru promovarea in presa si propaganda.  Suma cheltuita de PSD in 2021 se apropie de 40 de milioane de lei (8 milioane de euro), iar in primele trei luni din 2022, suma se ridica la 12,5 milioane de lei (2,5 milioane euro). Doar in luna martie, social-democratii au platit 4,4 milioane de lei.

Pesedistii, spre deosebire de PNL si USR, au refuzat constant sa ofere orice informatii despre beneficiarii contractelor.

„Partidele au ceva de ascuns. Doar la televizor spun ca nu au nimic de ascuns. L-am auzit pe Marcel Ciolacu, presedintele PSD, ca nu are nimic de ascuns. In scris, catre instanta, a spus exact contrariul, ca partidul nu ar trebui sa fie subiect al legii privind informatiile de interes public, iar datele din contracte sunt confidentiale”, a declarat Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publica, pentru Europa Libera.

„Isi folosesc forta pe care le-o dau banii publici. Toate aceste lucruri subrezesc sanatatea democratiei, pun un mare semn de intrebare asupra surselor de informare pe care ar trebui sa le consideram legitime. Daca incepem sa ne gandim ca informatiile sunt influentate de partide, fara ca noi sa stim, lucrurile stau mai prost pentru sanatatea democratiei in Romania”, sustine Voicu.

ONG-ul a dat in judecata partidele care nu au furnizat informatiile solicitate: sursele de finantare si bugetul, bilantul contabil, lista achizitiilor de bunuri si servicii cu numele furnizorului, data achizitiei si suma platita. Singurul partid care a oferit datele, fara proces, a fost USR.

PSD a fost reprezentat in proces de firma lui Victor Mocanu, fost agent guvernamental al Romaniei la CEDO in perioada cand Liviu Dragnea conducea in Kiseleff si influenta numirile de la Palatul Victoria.

„Informatiile intra in categoria informatiilor de interes public, fiind vorba de date ce reies din activitatea unei entitati finantate din bani publici, iar informatiile solicitate sunt de interes public si trebuie puse la dispozitia publicului”, se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti.

Judecatorii subliniaza ca un partid politic nu poate decide de la sine putere ce informatii sunt de interes public, ci sa respecte integral legea 544/2001.

Nu este primul proces pierdut de PSD. Centrul pentru Investigatii Media, condus de Ovidiu Vanghele, a castigat definitiv un proces cu PSD, dar partidul nu a oferit vreodata informatiile solicitate despre mitingul din vara lui 2018. In prezent, exista un nou proces, de executare a sentintei.

Sursă: Aktual24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.