joi, mai 30, 2024

Încearcă PSD Municipiu să-şi plătească datoriile prin Teatrul „Maximilian”? Reacţie argumentată a colectivului Teatrului „George Ciprian”

Custom ad 1

Cea mai prolifică instituţie de cultură din judeţ, punct de reper în viaţa culturală din România şi etalon înalt stabilit prin definiţia propriei activităţi care a însemnat organizarea sau găzduirea evenimentelor de profil cultural, este ameninţată de dorinţa Primăriei Buzău de a înfiinţa un nou teatru, deşi prin prezenţa de decenii a Teatrului „George Ciprian”, acesta şi-a dovedit capacitatea, capabilitatea şi satisfacerea publicului buzoian de toate vârstele. Repetiţia din prima propoziţie, dragi cititori, este menită să sublinieze importanţa unei instituţii culturale care a îmbinat constant, cu profesionalism, frumosul şi emoţia. O enitate care se află în faţa unei ameninţări care nu are nicio legătură cu concurenţa, ci mai degrabă cu realizarea unei instituţii prin care să fie plătite datoriile politice ale social-democraţilor din primărie, aşa cum ne-au relatat sursele din Palat. Despre acestea însă, într-un articol ulterior. Partea neplăcută este reprezentată de numele care ar urma să reprezinte structura de conducere a noului teatru, persoane care, deşi deţin studii în domeniu, se află în preajma vârstei de 40 de ani, dar nu au nici măcar 5 ani de activitate ca salariat.

Acţiunea primarului Constantin Toma, care poartă numărul 93 din 6 mai 2022, nu putea rămâne fără ecou. Colectivul Teatrului „George Ciprian” şi-a argumentat concis opinia vis-a-vis de decizia fără fundament a municipalităţii. Fără bază temeinic aprofundată, aşa cum relevă şi comunicatul de mai jos, hotărârea Primăriei Buzău nu face decât să întărească zvonurile potrivit cărora, prin noua instituţie, se încearcă achitarea unor obligaţii.

Integral, comunicatul Teatrului „George Ciprian” semnat de întreg colectivul:

COMUNICAT DE PRESĂ

Răspuns la Proiectul de hotărâre nr. 93/06.05.2022 privind înființarea
Teatrului Municipal „V. Maximilian” Buzău

Colectivul Teatrului „George Ciprian” din Buzău este nemulțumit de modul în care este argumentată necesitatea înființării Teatrului Municipal „V. Maximilian”. În referatul de aprobare a proiectului de hotărâre, apare următorul paragraf denigrator: „La o populație de aproximativ 130.000 de locuitori, Teatrul „George Ciprian” este singura instituție publică de spectacole (de proiecte) care nu reușește să acopere toate nevoile culturale și spectaculare ale buzoienilor. Oferta repertorială slabă (lipsa unei stagiuni clar construite din punct de vedere artistic) precum și lipsa unui colectiv artistic care să devină centrul de interes cultural și educațional al cetățenilor municipiului Buzău, sunt câteva dintre argumentele prezentei propuneri.”Îl invităm pe domnul Primar Constantin Toma să publice analiza de nevoi pe care a realizat-o în prealabil pentru a fundamenta observațiile de mai sus. Un studiu precum Barometrul de Consum Cultural efectuat la nivelul orașului sau chiar al județului Buzău ar fi binevenit și ar ajuta toate instituțiile de cultură locale să își îmbunătățească activitatea. În absența unui astfel de studiu, orice afirmații legate de „nevoile culturale” ale buzoienilor sunt pure speculații.
Domnul Primar a afirmat anterior că „Buzăul este singurul oraș din România, reședință de județ, cu peste o sută de mii de locuitori, care nu are un teatru.”Considerăm că astfel de afirmații șterg cu buretele activitatea de 26 de ani a Teatrului „George Ciprian” și reprezintă o jignire la adresa personalului teatrului, a publicului buzoian și a artiștilor colaboratori. Pe scena noastră au urcat nume de referință ale teatrului românesc, precum Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu, Maia Morgenstern, Marcel Iureş, Mircea Albulescu, Valeria Seciu, Dorina Lazăr, Marian Râlea, Irina Petrescu, Alexandru Repan, Emil Hossu, Olga Tudorache, Ion Caramitru, Ion Besoiu, Catrinel Dumitrescu, Sebastian Papaiani și nu numai.
Teatrul „George Ciprian” și-a asumat întotdeauna un rol social și educativ și a colaborat constant cu școlile din Buzău și din alte localități din România. În plus, datorită formei de organizare moderne, ca teatru de proiecte, suntem într-o poziție ideală să sprijinim inovația și experimentul artistic. Teatrul „George Ciprian” s-a afirmat la nivel internațional ca lider al proiectelor europene „Tele-Encounters” (2017-2019, finalizat cu succes și felicitări din partea Comisiei Europene: https://www.tele-encounters.com/) și „Tele-Encounters: Beyond the Human” (2020-2023, în desfășurare: https://tele-encounters-beyond.eu/). Ambele proiecte sunt cofinanțate direct de Comisia Europeană prin programul Europa Creativă (valoarea grantului pentru fiecare proiect: 200.000 EUR), cu sprijin financiar de la Consiliul Județean Buzău. Proiectele au o componentă de cercetare artistică și sociologică și o dimensiune puternic interdisciplinară și educativă. Principalele rezultate sunt:
2022, în pregătire: spectacolul de teatru telematic „2032 SMART-FAMILY”, care conectează scena Teatrului „George Ciprian” și scena teatrului Industria Scenica din Milano în timp real, prin video-conferință. Unul dintre personajele spectacolului este un robot construit special. Regia: Marina Hanganu (RO) și Camilla Brisson (IT). Text de Marina Hanganu și Bianca Trifan.
2022: „Imaginary Robots”, un website cu personaje virtuale cu inteligență artificială conversațională (lansat în data de 09.05.2022): https://imaginaryrobots.eu/;
2021: ateliere de dezvoltare a unor personaje-roboți de către copii și adulți (coordonate de regizori de teatru, experți în robotică, experți în etică și artiști vizuali): https://tele-encounters-beyond.eu/elementor-1620/;
2019 și 2021: ateliere de teatru telematic și film în 360 de grade pentru studenți de la universități de profil din România, Spania, Portugalia și Italia: https://www.tele-encounters.com/ro/conferinte-si-workshop-uri-teatru-telematic/;
2019: colecția de scurtmetraje în 360 de grade „Elipse” (care pot fi vizionate cu ochelari de realitate virtuală): https://youtu.be/PH0IchJ8VH0;
2019: conferințe academice cu invitați internaționali: https://www.tele-encounters.com/ro/simpozion/;
2019: publicații de specialitate: https://tele-encounters-beyond.eu/publications/;
2018: spectacolul de teatru telematic „Planeta Viselor Pierdute” (2018; regia: Marina Hanganu, Ion Mircioagă și Javier Galindo; text de Ion Mircioagă și Marina Hanganu); spectacolul a conectat în timp real, prin video-conferință și animații controlate prin Kinect, scena Teatrului „George Ciprian” și scena de la Centro Parraga din Murcia, Spania (trailer: https://youtu.be/xTHrqpF6Z9o; spectacol integral: https://youtu.be/qujWr_5b_Cw);

Dintre proiectele mai vechi, amintim:
„Tele-City” (2016): co-finanțat de AFCN; proiect de performance telematic pentru elevi de liceu din Buzău, Brăila, Iași și Brașov, coordonat de regizoarea Marina Hanganu. Unul dintre obiectivele proiectului a fost redescoperirea propriului oraș în conexiune live cu un alt oraș. Sub îndrumarea unei echipe de artiști, elevii din fiecare oraș au realizat performance-uri live pentru elevii din orașul partener pornind de la spații publice semnificative din punct de vedere cultural și personal. Performance-urile au fost transmise prin Hangouts on Air și YouTube. Film de prezentare aici: https://youtu.be/MD3FpOWKvFA.
„Orfeu și Euridice” (2017): spectacol audio cu sunet binaural în care au jucat elevi de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău. Concept, text, regie: Marina Hanganu. În cadrul proiectului, elevii au învățat elemente de editare audio sub îndrumarea lui Ștefan Damian (UNATC, sound designer). Piesa poate fi ascultată aici: https://youtu.be/OIJD9b7kR04?t=160.
Activitățile Teatrului „George Ciprian” nu au încetat în perioada pandemiei. Teatrul a organizat proiectul „DramaZOOM” (2020), care a constat în ateliere online de dramatizare și actorie pentru adolescenți din toată țara. Atelierele au fost coordonate de Bianca Trifan (dramaturg) și Ștefan Pavel (actor buzoian) pe platforma Zoom.
Tot în 2020, în urma unui concurs național de texte literare și desene despre viața în pandemie, teatrul a publicat cartea „Viața s-a mutat pe Internet: un răspuns creativ al generației Internetului”. Volumul a fost distribuit gratuit și este accesibil pe site-ul teatrului.
În octombrie 2020, Teatrul „George Ciprian” a găzduit întâlnirea plenară a rețelei IETM, cea mai veche rețea pentru organizații și practicieni din domeniul artelor spectacolului din întreaga lume. Teatrul „George Ciprian” este membru IETM din 2020. Celelalte orașe implicate în eveniment au fost Aarhus, Avignon, Barcelona, Belgrad, Berlin, Budapesta, Hong Kong, Istanbul, Ljubljana, Milano, Melbourne, Montreal, Munchen, Praga, Riga, Sydney, Utrecht, Erevan, Yokohama, Zagreb și localități din Scoția și Irlanda. În cadrul evenimentului, a avut loc premiera spectacolului de teatru interactiv pe Zoom „Generation 200” (spectacol în versiune bilingvă; regia și textul: Marina Hanganu; actriță: Armine Vosganian; structură interactivă: Diana Dragomir). Mai multe informații aici.
Teatrul „George Ciprian” organizează două festivaluri anuale de importanță națională, „Buzău Iubește Teatrul” și „Săptămâna Teatrului Tânăr (destinat tinerilor creatori de teatru). Dintre producțiile de succes, un exemplu grăitor este „Angajare de clovn” de Matei Vișniec (regia: Daniel Bucur; cu Magda Catone, Ionel Mihăilescu și Paul Chiribuță), spectacol invitat la festivaluri naționale și internaționale, care s-a jucat cu sala plină la Târgul Internațional de Carte de la Beijing (2016)5, la Montreal și la Toronto (2016). Spectacolul a fost preluat și difuzat de TVR3 în 2021.

Sperăm că Teatrul Municipal „V. Maximilian” va reprezenta o oportunitate de dezvoltare pentru viața culturală a Buzăului. Investiția în cultură este întotdeauna binevenită, iar crearea de locuri de muncă pentru absolvenții de teatru este necesară. În ceea ce privește „organizarea de spectacole de teatru liric (operă) precum și de concerte simfonice”7, recomandăm construirea unei săli cu acustică adecvată. Poate înființarea unei filarmonici ar fi cu adevărat complementară ofertei culturale deja existente în Buzău.
Antagonizarea celor două instituții de spectacole ar fi o greșeală. Teatrul finanțat din bani publici este un bun public, iar accesul la cultură, un drept fundamental al cetățenilor. Ne mâhnește însă că domnul Primar, care cunoaște și promovează cultura, personalitățile și istoria orașului Buzău, nu este la curent cu activitatea valoroasă, de avangardă internațională, a Teatrului „George Ciprian”.

11.05.2022
Semnează:
colectivul Teatrului „George Ciprian” din Buzău

DESPRE TEATRUL „GEORGE CIPRIAN” (sursă website oficial)

Teatrul „George Ciprian”, fondat în 1995 în Buzău, este primul teatru de proiecte finanțat de stat din România. Ca teatru de proiect, nu avem o trupă stabilă, doar personalul tehnic și administrativ fiind angajat permanent, în timp ce artiștii (actori, regizori, scenografi, designeri etc.) sunt contractați pe bază de proiect, conform legii dreptului de autor. Această formă de organizare este flexibilă, modernă și occidentală, majoritatea teatrelor din Marea Britanie, de exemplu, funcționând astfel.
Ne aflăm în centrul vieții culturale a Buzăului, producând și organizând spectacole care se adresează întregii familii, precum și activități culturale variate ce își propun să implice comunitatea locală. Festivalurile pe care le organizăm anual și turneele spectacolelor noastre au contribuit la prestigiul teatrului la nivel național.
În prezent ne dorim să oferim mai mult sprijin artiștilor emergenți din România și din străinătate și să ne extindem conexiunile internaționale.

Sursă foto: Ion Tăbăcaru, Teatrul „George Ciprian”; 1995; Primul spectacol pe scena Teatrului „George Ciprian”. Inaugurarea teatrului a avut loc pe 5 aprilie 1996 cu piesa „Omul cu mârțoaga” de George Ciprian, regizată de Tudor Mărăscu, în scenografia lui Puiu Antemir. În distribuție au fost atât actori cunoscuți, cât și actori emergenți: Mircea Diaconu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Diana Lupescu, Ion Siminie, Geo Costiniu, Adriana Trandafir, Ion Pavlescu, Radu Panamarenco și Ion Batinaş.

 

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole