Senatorul buzoian Lucian Romaşcanu, un apropiat al anturajului liderului PSD Marcel Ciolacu, revine în prima poziţie ierarhică a Ministerului Culturii, acesta deţinând funcţia de ministru vreme de câteva luni, în urmă cu 4 ani.

Veni, vidi… Ciao! Ciao! | În şapte luni, vizite în străinătate cât pentru un mandat

La sfârşitul primului său mandat, Lucian Romaşcanu a vorbit despre complexitatea Ministerului Culturii, cu 92 de instituţii în subordine, cu 5800 de angajaţi, respectiv peste 6000  de colaboratori. În 7 luni, Romaşcanu a izbutit să direcţioneze 150 de milioane de lei către programul Centenarului, aceasta fiind singura sa realizare notabilă. Adevărul.ro a preluat declaraţiile sale integrale privitoare la mandatul din 2017. Pe larg, aici. Prin programul Centenarului au fost finanţate la nivel naţional mai multe activităţi dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Necesitatea şi utilitatea acestora au fost aspru criticate de presă.

„Jurnaliştii merită o p… în cur!” | Declaraţia care l-a făcut vedetă pe actualul Ministru al Culturii

Romaşcanu, om de media, cu o experienţă de peste două decenii, aşa cum îi place deputatului buzoian să se caracterizeze, „a comis-o” înaintea unei conferinţe de presă la care era aşteptat Marcel Ciolacu, liderul interimar al social-democraţilor la data respectivă.

Potrivit Realitatea.Net, inițial, Partidul Social Democrat a anunțat că purtătorul de cuvânt va susține o conferință de presă după ședința Comitetului Executiv. Unii dintre jurnaliștii prezenți la sediul PSD au decis, însă, să îl aștepte în curtea partidului, pe liderul social democrat, Marcel Ciolacu pentru a-i adresa întrebări. Absența presei de la conferință l-a supărat pe Lucian Romașcanu. Derapajul verbal al buzoianului este în antiteză cu aptitudinile, cel puţin morale, ale funcţiei pe care acesta a revenit.

Autor indirect al celei de-a cincea crime din Palatul Comunal? | „Lucian, fiul unui procuror comunist care a băgat în pușcărie zeci de buzoieni înainte de 1989”

Declaraţia aparţine jurnalistului Robert Turcescu. Concret, fostul purtător de cuvânt al PSD Lucian Romașcanu, este fiul unui procuror comunist care a băgat în pușcărie zeci de buzoieni înainte de 1989, cetățeni care au ales să se opună regimului criminal comunistoid, a subliniat acesta.

De altfel, referitor la tatăl pesedistului Lucian Romașcanu, aflăm din publicația Adevărul despre acuzațiile maiorului Radu Aurelian. Radu Aurelian, din postura de cadru militar, era șeful dispozitivului de civili aflat după 22 decembrie 1989 la Palatul Comunal din Buzău, de unde l-au alungat pe prim-secretarul Simion Cotoi. Unul dintre cele mai şocante momente ale acelor zile s-a consumat în noaptea de 23 spre 24 decembrie, în incinta Palatului Comunal. Gheorghe Olteanu, căpitan în Gărzile Patriotice, a împuşcat mortal patru oameni care dormeau pe o canapea. După câteva ore, a mai omorât încă un civil nevinovat. Cu toate că a comis cele patru crime, Gheorghe Olteanu nu a fost dezarmat, urmând ca după mai multe ore să înceapă să tragă din nou înspre cei aflați la Palatul Comunal, spunând că sunt teroriști, deși era vorba despre un grup de oameni neînarmați și pașnici. A fost ucis pe loc Anton Baltac (25 de ani) şi a fost rănit Constantin Ionel Lupaşcu (25 de ani). Un container din fier masiv, în spatele căruia s-au ascuns ceilalţi oameni, a reuşit să mai reducă din proporţiile măcelului provocat de Gheorghe Olteanu în decurs de numai câteva ore.

Întrebat de ce nu l-a scos pe Olteanu din dispozitiv din moment ce omorâse patru oameni, pentru a fi evitată următoarea crimă, Radu Aurelian (comandantul dispozitivului de la Palatul Comunal) aruncă vina pe Procuratură: „Eu am vrut să acţionez legal şi am chemat Procuratura. Procurorul Romaşcanu, care a murit între timp, nu mi-a zis să-i pun cătuşele lui Olteanu sau să-l iau de-acolo. Dacă n-a zis procurorul, eu ce să fac?”. Astfel, putem trage concluzia că tatăl pesedistului Romașcanu este responsabil indirect de a cincea crimă produsă la Palatul Comunal din Buzău.

Despre felul în care procurorul Romaşcanu a înţeles să demareze ancheta, povesteşte Dumitru Drăghici, aflat printre oamenii din hol care au fost reţinuţi pentru audieri după primele rafale trase de Olteanu: „Ne-au băgat într-o cameră la anchetă şi ne întreba procurorul Romaşcanu: «Ce aţi căutat, golanilor? Voi sunteţi terorişti!». Era şi un profesor, Manolescu, pe care îl cunoştea. Zice: «Cum, domnule, dumneata cu golanii ăştia?»”.

Sursă: Podul.ro via Adevărul

Mai multe, în detaliu, aici.

Restant la capitolul umor | O glumă de 1 aprilie, instigare la şantaj în viziunea omului de media Lucian Romaşcanu

În ciuda aparenţelor, Lucian Romaşcanu nu este un om care să ţină la glume. Nici măcar la cele de 1 Aprilie sau la cele făcute la sugestia colegilor de partid, care nu au reacţionat precum noul ministrul al culturii. Pe scurt, de 1 Aprilie 2021, publicaţia noastră a realizat mai multe articole în ton cu Ziua Păcălelii. Printre „victimele” social-democraţilor s-au aflat Constantin Toma – primarul Mun. Buzău, Adrian Petre – vicepreşedintele CJ şi Lucian Romaşcanu – Senator de Buzău. Primii doi s-au amuzat şi au apreciat ironia materialelor, simţul umorului fiind de altfel un apanaj al oamenilor inteligenţi, în timp ce Romaşcanu a publicat o serie de capturi dintr-o conversaţie privată în care a susţinut public că este victima unui şantaj mediatic. Poziţionarea în victimă a lui Romaşcanu nu a avut urmări penale, cum ar proceda orice cetăţean care s-ar afla într-o situaţie ca cea închipuită de senatorul buzoian. Mai mult, acesta a procedat în cel mai pur stil psd-ist, comunist, blocând publicaţia noastră pe canalele de socializare online. Se pare că noul Ministrul al Culturii, purtător de cuvânt încă al PSD Buzău, a uitat că filiala judeţeană deţine, prin intermediul firmelor de partide, contracte de promovare cu mai bine de jumătate din publicaţiile mass-media locale. Gluma aici, reacţia sa, aici.

Profilul de politician al senatorului Lucian Romaşcanu, bazat pe propriile sale declaraţii, a fost realizat în urmă cu un an de Agora Buzău. Mai jos, textul integral.

LUCIAN ROMAȘCANU

Educație, experiență profesională, activitate politică, avere și familie:
Data nașterii: 19 mai 1967

Stare civilă: căsătorit, un copil.

Studii:
– 2002: Executive MBA – University of Washington, Seattle/ Asebuss București
– 1991: Facultatea de Comerț, ASE București (economist);
– 1985: Liceul B.P. Hașdeu, Buzău;

Experiență profesională:
– 2016 – prezent: senator ales în Circumscripția 10 Buzău, Senatul României, Președinte al Comisiei pentru Cultură și Media;
– 2015 – 2016: Acting Country Manager, Tailwind Romania;
– 2014 – 2015: Consilier Management al PDG, Societatea Română de Televiziune – TVR;
– 2012 – 2014: Director Executiv, Dogan Media International – Kanal D Romania;
– 2009 – 2012: Director General, Cancan Media SRL;
– 2006 – 2009: Director Executiv, Membru al board-ului de directori, Ringier Romania SRL;
– 2004 – 2006: Managing Director, Best Print Services SRL;
– 2002 – 2004: Managing Director, HL Display Romania SRL;
– 1999 – 2002: Director Vânzări, Ringier Romania SRL;
– 1997 – 1999: Director Vânzări, Mediapro Holding;
– 1993 – 1997: Country Coordinator, Amorim&Irmaos (Korken Schiesser GmbH);
– 1991 – 1993: Account Manager, Vinexport Trading SRL;

Avere:
Potrivit declarației de avere depusă pe 12 iunie 2019 la Senatul României, soții Romașcanu Lucian și Romașcanu Gabriela Otilia dețin mai multe bunuri mobile și imobile, respectiv:
– un autoturism marca Mercedes GL320 dobândit prin cumpărare în anul 2008;
– o casă de locuit în suprafață de 216 mp. și terenul aferent în suprafață de 500,75 mp. situate în localitatea Mogoșoaia, județul Ilfov, dobândite de soții Romașcanu ca bun comun, prin cumpărare în anul 2007;
În anul fiscal anterior depunerii declarației de avere, acesta deținea la ING Bank un cont curent în lei în care se regăsea o sumă de 5.972,29 lei deschis în anul 2007, un cont curent în lei la Raiffeisen Bank S.A., deschis în anul 2006, în care avea 8.205,61 lei și trei polițe de asigurare la NN Asigurări de viață, cu o valoare totală de 117.355,57 lei.
În anul 2018 a încheiat cu BCR Leasing IFN S.A. un contract de leasing pentru un autoturism KIA Sportage, cu o valoare de 67.180,26 lei, scadent în anul 2020.
Potrivit declarației de avere, în anul fiscal încheiat, Lucian Romașcanu a încasat o indemnizație de senator, de la Senatul României, în sumă totală de 112.395 lei și un salariu de 9.920 lei ca ministru al Ministerului Culturii și Identității Naționale, iar soția acestuia, Romașcanu Gabriela Otilia, a înregistrat următoarele venituri: 53.574 lei pentru funcția de consilier parlamentar în cadrul Camerei Deputaților, 28.644 lei ca membru în Consiliul de Administrație al TELETRANS S.A., 11.792 lei ca membru în Consiliul de Administrație al CN Adm. Port. Dunării Maritime S.A. și 5.039 lei pentru funcția de consilier superior la Secretariatul General al Guvernului. Fiul lor, Romașcanu Petru, a încasat alocația de stat în valoare totală de 1.008 lei.
Potrivit declarației de interese depusă pe 12 iunie 2019 la Senatul României, Lucian Romașcanu este asociat unic în cadrul S.C. SECOMA S.R.L. Buzău, al cărei capital social are o valoare de 200 lei, este membru în Comitetul Executiv al PSD Buzău, este Vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Buzău și este coordonator al Departamentului Cultură, Culte, Identitate Națională – Consiliul Național PSD.
Lucian Romașcanu vorbește limba engleză – nivel avansat și limba franceză – nivel mediu.

Later edit | În timp ce acesta a fost ministru al Culturii sau parlamentar, soția sa, Gabriela Otilia Romașcanu, a ocupat mai multe funcții publice simultan, conform declarației sale de avere din 2018: consilier parlamentar, consilier principal la Ministerul Apărării și consilier superior la Secretariatul General al Guvernului. În 2019, aceasta a devenit membră a Consiliului de Administratie al Teletrans și membră în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Porturilor Dunării Maritime SA.

Lucian Romașcanu a lucrat în prima parte a anilor 90 în industria vinului, apoi și-a început cariera în presă, nu ca jurnalist, ci ca director de vânzări al trustului Mediapro (1997-1999). A continuat să aibă funcții de conducere în presă, la grupul Ringier, Kanal D și la Cancan.

Ministerul Culturii, ministerul cu cel mai mic buget, este condus de 2 ani de Bogdan Gheorghiu, PNL, fost realizator de emisiuni la televiziuni locale din zona Moldovei, precum Rădăuți TV, Bucovina TV sau OTV. Sursă: Cultura la Dubă.

Urmăreşte începând cu 1 ianuarie 2022, seria video „Profil de politician”, doar pe Agora Buzău.

Iată, spre final, lista completă a Guvernului Ciucă:

Ministerul Finanțelor – Adrian Câciu (PSD)
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu (PSD)
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila (UDMR)
Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu (PNL)
Ministerul Economiei – Marius Humelnicu (PSD)
Ministerul Energiei – Virgil Popescu (PNL)
Ministerul de Interne – Lucian Bode (PNL)
Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (PNL)
Ministerul Muncii – Marius Budăi (PSD)
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila (PSD)
Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu (PSD)
Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu (PNL)
Ministerul Apărării – Vasile Dîncu (PSD)
Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu (apolitic, susținut de PNL)
Ministerul Mediului – Tanczos Barna (UDMR)
Ministerul IMM-urilor, Antreprenoriatului și Turismului – Daniel Cadariu (PNL, deputat de Suceava, susținut de Gheorghe Flutur)
Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu (PSD)
Ministerul Digitalizării – Florin Roman (PNL)
Ministerul Tineretului și Familiei – Gabriela Firea (PSD)
Ministerul Sportului – Eduard Novak (UDMR)

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.