Reacţie surprinzătoare a conducerii Partidului Social Democrat, filiala Buzău, după referendumul de ieri, privitor la unirea reşedinţei de judeţ cu localitatea învecinată, Ţinteşti. Marcel Ciolacu, preşedintele PSD la nivel naţional, deputaţii şi senatorii social democraţi buzoieni, nu au comentat în niciun fel prezenţa umilitor de mică la referendumul organizat în Buzău. Doar 1 din 10 buzoieni s-a prezentat la urne, iar procentajul final, de 10,68%, va fi o piatră de moară în activitatea politică a lui Constantin Toma, a doua după ce PSD Municipiu, organizaţia pe care o conduce, a pierdut pentru prima dată în istorie un scrutin (n.r. alegerile europarlamentare 2019).

Eşecul referendumului a trecut neobservat pentru liderul PSD, Marcel Ciolacu. Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău

SEMNE DE ÎNTREBARE | Marcel Ciolacu şi grupul parlamentarilor PSD Buzău, niciun comentariu după eşecul unificării

Preşedintele PSD la nivel naţional, buzoianul Marcel Ciolacu, nu a avut nicio reacţie publică după rezultatele înregistrate la referendumul pentru unificarea Municipiului Buzău cu localitatea Ţinteşti, una dintre comunele învecinate reşedinţei de judeţ. Îngrijorător pentru primarul buzoian este faptul că niciunul dintre parlamentarii buzoieni, fie deputaţi sau senatori, nu a afişat vreun mesaj de susţinere sau încredere în edil, după eșecul zilei de ieri.

Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD Buzău a rămas fără cuvinte după ratarea unificării. Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău.

GAFĂ CU CEAUŞESCU | Viceprimarul Oana Matache şi liderul tineretului social-democrat, singurii cu mesaje de susţinere

Oana Matache, unul dintre cei doi viceprimari ai Municipiului Buzău, a postat la scurt timp după închiderea urnelor un mesaj de susţinere:

Postarea Oanei Matache a fost editată ulterior, după ce mai mulţi internauţi i-au semnalat celui mai tânăr viceprimar din istoria Buzăului faptul că-n regimul comunist nu se vota, regimul fiind unul totalitarist. Al doilea om din ierarhia Palatului Comunal are… aproximativ 2 ani de comunism, tânăra fiind născută pe 17 martie 1988.

Al doilea mesaj de susţinere pentru Constantin Toma l-a avut Costin Stanciu, preşedintele tineretului social-democrat, mesaj agresiv prin constucție, prin intermediul căruia i-a certat pe cei aproape 90.000 de buzoieni care au preferat să nu îşi exprime opinia. Redăm în continuare mesajul:

„Referendumul pentru unirea Buzăului cu comuna Țintești s-a încheiat!

Vreau să le spun celor 89,32% dintre buzoieni, care astăzi nu s-au prezentat la urne pentru a-și exprima opinia, indiferent care ar fi fost aceea, că atunci când vă veți întreba:
– De ce Buzăul nu are un spital municipal nou?
– De ce nu sunt locuri de casă pentru tineri?
– De ce Buzăul nu prezintă interes pentru investitori?
– De ce nu sunt locuri de muncă?
– De ce pleacă tinerii din Buzău către orașe care le oferă mai multe oportunități?
– De ce…? De ce…? De ce…?
Să vă gândiți la această zi de 26 Septembrie când ați fi putut contribui direct pentru a schimba toate acestea printr-un simplu vot!
În sinea mea credeam că buzoienii își doresc mai mult, că vor ca municipiul să se dezvolte și că se gândesc la viitor, dar m-am înșelat. Spiritul civic al buzoienilor s-a văzut astăzi, din păcate l-a văzut o țară întreagă, și sunt dezamăgit că oamenii par să nu înțeleagă democrația și faptul că cetățenii nu au doar drepturi, ci și îndatoriri, iar votul, pentru care unii și-au riscat și chiar sacrificat viața, este una dintre ele.
Este important de înțeles că astăzi nu a pierdut nici PSD Buzău, nici domnul primar Constantin Toma și nici noi cei din echipa dânsului care am susținut cât am putut acest proiect, cel mai important din ultimii 30 de ani pentru Buzău, pentru că nu a fost nimic politic la mijloc.
AM PIERDUT CU TOȚII!
Buzoienii, ținteștenii și românii deopotrivă!
Au pierdut și românii fiindcă de aici ar fi putut porni o reformă administrativ-teriorială la nivel național, o reformă atât de necesară României, iar noi, buzoienii, am fi dat startul, am fi fost exemplul că se poate!
Îi felicit sincer pe cei 43,03% dintre locuitorii comunei Țintești și pe cei 10,68% dintre buzoieni care astăzi și-au exprimat dreptul civic fundamental al unei democrații, acela de a vota!
Din păcate nu toți au înțeles importanța deosebită a acestui referendum, iar efortul nostru nu a fost suficient.
Așa că, atunci când vă veți întreba “de ce la noi nu…?”, să vă amintiți că mingea a fost la voi și în loc să țineți de ea i-ați dat cu piciorul.
Din punctul meu de vedere, unii din pură indiferență, alții intenționat punând pe primul loc interesul politic, în detrimentul cetățenilor, iar o parte convinși/manipulați de către cei din urmă că la mijloc este de fapt un interes ascuns al administrației publice locale. Păcat!
Felicitări, domnule primar, pentru inițiativă și curaj!
Sunt convins că veți continua proiectele de dezvoltare a Buzăului, chiar și în limitele teritoriale actuale. Spor!”
De menţionat faptul că atât viceprimarul Oana Matache, cât şi Costin Stanciu, se află în primele linii ierarhice sub edilul buzoian, veniturile acestora fiind direct influenţate de către liderul comunităţii: Oana Matache, din postura de viceprimar şi Costin Stanciu, din poziţia de şef de secţie al Sport Club Municipal, enitate care îşi desfăşoară activitatea în directa subordine a CLM Buzău, acolo unde PSD are majoritatea.
Apreciere virtuală din partea preşedintelui CJ, Petre Neagu, după ce Toma i-a refuzat ajutorul. Foto: Andrei Piţigoi | Agora Buzău

IRONIE FINĂ | Share de la Apostu, apreciere de la Petre Emanoil Neagu

Al doilea viceprimar al Municipiului Buzău, Sorin Ionuţ Apostu, s-a rezumat doar la a distribui mesajul de mulţumire al primarului Constantin Toma, pentru cei aproape 12.000 de buzoieni care s-au prezentat la urne. Mai departe, preşedintele CJ, Petre Emanoil Neagu, care şi-a oferit susţinerea necondiţionată pentru Toma şi referendum, gest declinat de edilul buzoian, a apreciat postarea acestuia. Rămâne la latitudinea cititorilor dacă gestul celui mai important social-democrat buzoian, după Marcel Ciolacu, a fost unul ironic sau într-adevăr de apreciere.
1.200.000 de lei, adică 12 miliarde de lei vechi a costat referendumul organizat la Buzău şi Ţinteşti. Suma este suportată de către bugetul local. Potrivit Adevărul.ro, 800.000 de lei l-au reprezentat cheltuielile cu personalul şi 400.000 de lei materialele promoţionale. 10,68% dintre buzoieni, adică puţin peste 11.500 de buzoieni şi-au exprimat dreptul la vot, fiind cea mai slabă prezenţă la urnele din Buzău din ultimele trei decade.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.