Ținutul Buzăului se dorește a fi un teritoriu de dezvoltare sustenabilă al județului Buzău, având ca scop dezvoltarea, promovarea și valorificarea elementelor naturale din zonă, precum și a valorilor din patrimoniul cultural și istoric. Proiect inițiat în anul 2007 de Consiliul Județean Buzău și de Universitatea București, Ținutul Buzăului include o zonă rurală care aparține, din punct de vedere administrativ, de 18 comune situate în partea de nord – vest a județului, în zona de deal și de munte: Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mânzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Voda și Beceni.

În această zonă, denumită generic ”Ținutul Buzăului” locuiesc aproximativ 45.000 de oameni, fiind cunoscută, printre altele, pentru Vulcanii Noroioși, Complexul de la Meledic, Focul viu de la Lopătari, chihlimbarul de la Colți, mănăstirile de la Rătești, Poiana Mărului, Găvanu și Berca, așezările rupestre din zona Colți – Aluniș – Nucu – Bozioru – Brăești, rezervația naturală Pădurea Lacurile din Bisoca.

În 2007 a fost inițiată mișcarea pentru constituirea parcului, în 2009 a fost înființată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ținutul Buzăului (ADI Ținutul Buzăului), formată din reprezentanți ai celor 18 comune, în 2010 Geoparcul a fost recunoscut oficial, la nivel de județ prin Decizia 51/29.01.2010 a Consiliului Județean Buzău. Patru ani mai târziu, în 2014, echipa Geoparcului (Geo-Team) obține o finanțare internațională pentru dezvoltarea acestuia, iar din 2015 Geoparcul Aspirant Ținutul Buzăului este reprezentat de grupul Geo-Team la Conferințele anuale ale Rețelei Europene a Geoparcurilor și Rețelei Globale a Geoparcurilor.

În cursul anului trecut, grație eforturilor susținute depuse de Consiliul Județean Buzău și de președintele Petre Emanoil Neagu, a fost demarat procesul de atestare a Geoparcului Ținutul Buzăului, ca Geoparc global UNESCO, iar pe data de 16 septembrie sunt așteptați la Buzău raportorii UNESCO, aceștia având sarcina de a evalua geoparcul pentru a stabili dacă îndeplinește toate condițiile necesare. Petre Emanoil Neagu este sigur că raportul va fi unul favorabil, iar Ținutul Buzăului va fi declarat Geoparc Global UNESCO. „Am toată convingerea că raportul evaluatorilor va fi unul favorabil, iar toată munca de mai bine de 10 ani a celor de la asociația Ținutul Buzăului, pe care și noi, Consiliul Județean, i-am sprijinit în acest demers, va fi încununată de succes. Odată cu această recunoaștere, geoparcul Ținutul Buzăului va deveni un teritoriu ale cărui valori naturale și culturale vor fi cunoscute la nivel mondial, iar asta nu poate decât să ne aducă multe beneficii pe plan local”, a declarat președintele Consiliului Județean.

Sursă foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.