Instituţia Prefectului a emis recent un comunicat de presă privitor la numărul comunelor buzoiene care îşi transmit şedinţele de Consiliu Local în timp real, online. Comunicatul a venit la ceva timp după ce prefectul Silviu Iordache a cerut unităţilor administrativ teritoriale să facă acest lucru, deşi cel mai înalt reprezentant al Guvernului în teritoriu nu are nici o acoperire juridică prin care să oblige primarii la acest demers, cu atât mai mult cu cât instituțiile nu au alocări bugetare în acest sens.

Iordache le-a recomandat primarilor să-şi filmeze şedinţele, deşi nicio lege nu îi obligă la un asemenea demers

Demersul său a rămas fără urmări în viaţa primăriilor din teritoriu, motivele expuse mai sus fiind suficiente pentru majoritatea primarilor să nu pună în practică recomandarea lui Iordache. Comunicatul recent emis reprezintă centralizarea UAT-urilor care au website şi care îşi transmit în direct activităţile de CL pe Facebook. Iată mai jos documentul:

[pdf-embedder url=”http://agorabuzau.ro/wp-content/uploads/2021/08/Situatie-transparenta-HCL-23.08.2021.pdf”]

Ipocrizie aproape de extrem. Casa Albă cere transmiterea în direct a şedinţelor CL, în timp ce ignoră cu seninătate legea 544/2001

Prin demersul său, Iordache consideră că aduce un plus de transparenţă în viaţa primăriilor din mediul rural, un fapt ipocrit, prea mic şi în mod cert lipsit de obligaţia unui cadru juridic, asta în timp ce unităţile administrativ teritoriale, alături de instituţia sa, ignoră constant solicitările în baza Legii 544/2001, adică a legii privind liberul acces la informaţiile de drept public. Practic, în loc să se implice ca legea în vigoare să fie respectată sau să acţioneze în consecinţă acolo unde acest lucru nu se întâmplă, Iordache face recomandări populiste, greu de pus în practică pentru comunele în care banii se numără cu magnetul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.