Strâmtoarea Dardanele este una dintre cele mai tranzitate locaţii de către turiştii români şi nu numai în drumul spre Turcia. Poartă de acces spre Marea Marmara şi Istanbul, strâmtoarea care separă Troia de Anatolia sau Europa de Asia a fost scena mai multor bătălii legendarea purtatea de-a lungul istoriei. În articolul de faţă, puteţi descoperi istoria tragică a uneia dintre campaniile Primului Război Mondial: lunile de război purtate în Peninsula Gallipoli, azi Çanakkale, între 19 februarie 1915 și 9 ianuarie 1916.

Campania Gallipoli, denumită și Campania din Dardanele, a fost o campanie a Primului Război Mondial ce a avut loc între 25 aprilie 1915 și 9 ianuarie 1916 în Peninsula Gallipoli din Imperiul Otoman. Peninsula formează malul nordic al Dardanelelor, o strâmtoare ce furniza o cale maritimă către Imperiul Rus, unul dintre statele Antantei din timpul războiului. Intenționând să asigure controlul asupra acestei rute, aliații Rusiei, Regatul Unit și Franța, au lansat un atac naval urmat de o debarcare pe peninsulă, cu scopul de a captura capitala otomană Constantinopol (astăzi Istanbul).

Atacul naval a fost respins și, după luni de lupte, cu multe pierderi de ambele părți, campania terestră a fost abandonată, iar forța de invazie a fost retrasă în Egipt. Campania a fost una dintre cele mai mari victorii otomane din timpul războiului. În Turcia, ea este considerată un moment definitoriu al istoriei țării: o ultimă reușită în apărarea țării în timp ce Imperiul Otoman se prăbușea.

Bătălia în care au pierit peste sute de mii de suflete l-a dat Turciei pe Mustafa Kemal Ataturk

Lupta a format baza Războiului Turc de Independență și a proclamării Republicii Turcia opt ani mai târziu sub conducerea lui Mustafa Kemal (Kemal Atatürk), care a ieșit în evidență drept comandant militar la Gallipoli.

Alcătuirea trupelor | British Commonwealth, conduse de General Sir Ian Hamilton şi Amiralul Sir John de Robeck: 5 divizii iniţial, 16 în final. Victime: + 140.000. Forţe efective: 568.000.

Alcătuirea trupelor | Imperiul Otoman, conduse de Lt. General Otto Liman von Sanders şi Mustafa Kemal Pasha: 6 divizii, în final 16. Victime: +190.000. Forţe efective: 315.500.

Operaţiunea Gallipoli, prima înfrângere majoră din cariera militară lui Churchill

Campania Gallipoli a costat aliații peste 140.000 de soldaţi, iar turcii au pierdut aproximativ 195.000 de oameni. Gallipoli s-a dovedit a fi cea mai mare victorie a turcilor, succes care i-a adus prima înfrângere importantă în cariera de strateg militar al lui Winston Churchill, cel care avea să devină mai târziu prim-ministrul Regatului Unit.

Ziua ANZAC, cea mai mare desfăşurare de forţe militare din istoria Oceaniei

Luptele de la Gallipoli au demonstrat o experiență națională galvanizantă pentru Australia și Noua Zeelandă, care nu au luptat anterior într-un conflict major. Drept urmare, aniversarea debarcărilor, 25 aprilie este sărbătorită ca Ziua ANZAC și este cea mai importantă zi de memorie militară a celor două națiuni.

Muzeul Militar şi unul dintre cele mai mari muzee în aer liber

Muzeul militar din Çanakkale se află într-un parc în care se află împrăștiat vechiul echipament militar și o clădire otomană în interiorul căreia sunt expuse mai multe piese din una dintre cele mai importante operaţiuni militare din primul război mondial, care explică campania Gallipoli. O vizită aici este o bună ocazie de a înțelege lupta care a avut loc în urmă peste 100 de ani din perspectiva turcă. Vederile panoramice asupra asupra peninsulei sunt un alt motiv bun pentru a veni aici.

Unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din Turcia şi totodată din Europa se află la doi paşi de locul în care feribot-ul părăseşte Bătrânul Continent spre Asia. A fost realizat recent şi reprezintă copia 1:1 fidelă a tranşeelor din anii 1915-1916. În acelaşi timp este reprodusă la scară redusă întreaga peninsulă, cu toate localităţile şi fronturile ilustrate color, în relief. O simplă vizită de câteva zeci de minute este cu adevărat o lecţie de istorie.

Vezi galeria foto completă, aici!

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.