Vera Jourova: “Platformele mass media ar putea primi finanțare din partea UE”

Am participat, miercuri, în calitatea mea de secretar al Comisiei de Afaceri Europene din Senat, la reuniunea cu doamna Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru valori și transparența și colegi senatori și deputați din comisiile de specialitate.
Întâlnirea a fost prezidată de Anca Dragu, președintele Senatului și Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.
Tema discuțiilor…primul raport privind statul de drept publicat de Comisia Europeană.
În ceea ce privește România, subliniez faptul că in intervențiile sale, doamna Vera Jourova , a oferit prilejul lansării unei dezbateri cu privire la situația mass-media. La provocările actuale, la adresa stabilității și independenței acestei industrii, nu doar în România, ci în întreg spațiul european.

”Mass-media din România, în special platformele independente mici, ar putea resimți impactul economic al pandemiei. Este valabil în multe state membre. Din acest motiv, analizăm modalitățile prin care putem sprijini astfel de actori din mass-media prin finanțare din partea UE.”

Discuțiile sunt într-un stadiu incipient și vor include aspecte legate de întărirea autorităților de reglementare naționale, precum CNA, care să reușească să intervină pentru a preîntâmpina derapajele, presiunile politice asupra presei și jurnaliștilor independenți.
Anii în care am activat în acest domeniu mi-au oferit o bună perspectivă asupra a ceea ce înseamnă independența presei și modul în care poate fi apărată.
Ca membru al Comisiei pentru cultură și media am această preocupare, continuă, pentru identificarea unor instrumente care să apere și să consolideze rolul presei în spațiul național. Faptul că mass-media ar putea beneficia și de ajutoare financiare europene ca să își întărească poziția de apărător al valorilor democratice ale unui stat este salutar, mai ales în contextul creat de pandemie. Probabil că un termen realist pentru concretizarea acestor obiective nu poate fi mai devreme de vara acestui an.
În iunie va fi publicată evaluarea situației mass-media în UE, ceea ce ne va oferi o oglindă fidelă a presei în spațiul european. Îi îndemn și pe colegii mei din toate partidele să reflecteze la acest subiect și să urmărească raportul care va apărea la începutul verii.
Noi, politicienii, trebuie să înțelegem că o clasă politică puternică nu se poate forma fără o presă puternică și independentă. – Vlad Pufu, senator PNL.

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.