sâmbătă, iulie 20, 2024

Conturile de economii Junior Centenar, o investiție în viitorul României

Custom ad 1

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 104/2018 care vizează implementarea programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.

„Îmbunătățirea generală a calității învățământului, precum și accesul la educație pentru copiii din mediile defavorizate reprezintă priorități pe care PSD și le-a asumat prin programul de guvernare. De asemenea, cele două se află și pe lista recomandărilor pe care Uniunea Europeană le-a transmis țării noastre. Ideea unui cont individual de economii, deschis pe numele minorilor, este o inițiativă testată deja cu succes de țări din occident precum Marea Britanie și vine în ajutorul tinerilor și a necesității lor de a-și continua studiile” transmite Ionela Dobrică, deputat PSD.

Contul Junior se deschide în mod gratuit pentru toți copiii din România. Birocrația suplimentară este eliminată, în sensul în care conturile minorilor sunt deschise din oficiu, părintele sau reprezentantul legal al minorului nefiind nevoit să depună vreo cerere în acest sens. Dobânda anuală este de 3%, iar statul se angajează să ofere o primă de 600 de lei, celor care alimentează contul cu cel puțin 1200 de lei, pe parcursul unui an.

„România este singura țară din Uniunea Europeană în care rata abandonului școlar este în creștere. 18,9% dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani renunță la studii, în vreme ce 75% dintre copiii rromi nu termină nici măcar gimnaziul. Abandonul școlar reprezintă o problemă acută, care nu se poate rezolva peste noapte și care necesită un întreg set de măsuri. Însă, crearea conturilor Junior Centenar pentru copiii români reprezintă cu siguranță un pas înainte în acest sens.” adaugă Ionela Dobrică.

Sumele strânse în conturile individuale de economii nu pot fi retrase până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu următoarele excepții: achitarea cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia, în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul servciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psiho-neuro-motorie. De asemenea, fiind o măsură cu caracter social, dobânzile generate de conturile Junior Centenar nu vor fi impozabile.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole