miercuri, iunie 12, 2024

CULTURĂ | Evenimente multiple vor avea loc mâine, 21 mai, la Muzeul Județean Buzău

Custom ad 1

Expoziția temporară „Un cuplu, o epocă, multe cadouri”, organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, va fi deschisă, marți, 21 mai, ora 11:30, la sediul Muzeului Județean Buzău. Proiectul expozițional valorifică 75 de bunuri primite cadou de cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu: tablouri-portret, tapiserii, vase din porțelan, ce înfățișează diferite momente, din istoria perioadei comuniste, asociate cu chipurile cuplului Ceaușescu.

Tot marți, 21 mai, ora 11:00, la sediul Muzeului Județean Buzău, în sala Numismatica, va fi prezentată publicului buzoian, și nu numai, brățara spiralică de aur de la Optași. Piesa, aflată în colecțiile Muzeului Județean Olt, este decorată cu cap de șarpe sau dragon, fiind apropiată stilistic de celebrele brățări dacice din aur descoperite la Sarmizegetusa Regia, dar si cu alte piese similare, din argint, identificate pe teritoriul României, inclusiv în județul Buzău. Cu o greutate totală de aproape 108 grame, brățara de la Optași reprezintă cea mai mare piesă din aur, din Dacia preromană, descoperită la sud de Carpați. Obiectul de podoabă a fost găsit în satul Optași din județul Olt.

Începând cu ora 12:30, în sala Amfiteatru a Muzeului Județean Buzău, va avea loc lansarea următoarelor publicații și volume științifice:
– „Analele Buzăului”, volumul XV, 2023 – buletin științific editat de Secția de Istorie a Muzeului Județean Buzău;
– Dr. Constantin I. Stan, Vasile Talpazan, „Viața politică în fostul județ Buzău (1918-1937) ”, Buzău, editura Edithgraph, 2023;
– Dr. Mădălina Oprea, „Astra 1940-1944”, Târgoviște, editura Cetatea de Scaun, 2023; colecția Biblioteca Mousaios, nr. 20;
– Dr. Mădălina Oprea, „Evreii din Buzău sub regimul antonescian (1940-1944)”, ediția a II-a, Târgoviște, editura Cetatea de Scaun, 2023; colecția Biblioteca Mousaios, nr. 21.

Prezența Muzeului Județean Buzău în sfera academică națională și internațională este o constantă a ultimilor ani, activitatea de cercetare și de valorificare științifică a specialiștilor instituției fiind susținută la standarde ridicate și apreciată.

Intrarea este liberă!

Sursă: Muzeul Județean Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole