joi, mai 2, 2024

CULTURĂ | „Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine”

Custom ad 1

Pe data de 23 noiembrie a fost lansată expoziția „Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine”. În premieră, expoziţia a fost accesibilizată și pentru persoanele cu deficienţe de auz: pe fiecare etichetă cu numele obiectelor expuse se întâlnesc şi dactilemele limbajului semnelor.

"Descoperă Buzăul - Patrimoniul de lângă tine"
„Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine”

În cadrul expoziţiei au fost expuse o serie de obiecte ce evocă sărbătorile calendarului creştin până la Anul Nou, precum şi cetele de colindători din mai multe zone ale judeţului: capră şi măşti de iarnă confecţionate la Brădeanu și Bisoca, biciul şi clopotul de la deal (Merei), buhaiul, steaua şi sorcova realizate în comuna Bisoca.

"Descoperă Buzăul - Patrimoniul de lângă tine"
„Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine”

Plugul bisocenilor sau Plugul lui Cuza, considerat unic pe plan naţional, este redactat şi promovat în cadrul expoziţiei pentru toţi cei care doresc să descopere și să ducă mai departe o tradiție ce uneşte satele buzoiene. Totodată, sunt reliefate obiecte din gospodării, regăsite în colecţii private din Dealul Viei (Merei) şi Aldeni (Cernăteşti) precum şi o colecţie de ştergare de la câmpie, din zonele Brădeanu şi Smeeni.

"Descoperă Buzăul - Patrimoniul de lângă tine"
„Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine”

Evenimentul a adus în prim-plan și gastronomia autentică a județului Buzău prin intermediul Punctele Gastronomice Locale: Chez Simonne – Berca, Zestrea Bisoceană – Bisoca, Ferma Ivașcu – Mihăilești, Poiana Mărului – Bisoca, Pensiunea Carmen – Deleni, Vintila Vodă.

"Descoperă Buzăul - Patrimoniul de lângă tine"
„Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine”

Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine” – o expoziție ce poate fi vizitată la Galeriile de Artă Buzău, unde vă invit să redescoperiți patrimoniul natural și cultural al județului, dar și gastronomia locală. Este o expoziție accesibilizată pentru persoanele cu deficiențe de auz, un motiv de bucurie și pentru ei să descopere Buzăul astfel, dar și pentru noi să îi avem alături. Mulțumesc Punctelor Gastronomice Locale din județul Buzău care au încântat vizitatorii cu bunătăți locale și care reprezintă un punct forte al promovării gastronomiei buzoiene, ce bucură papilele gustative ale buzoienilor, dar și ale turiștilor. Luna decembrie va fi dedicată calendarului creștin și tradițiilor specifice acestei perioade. Descoperim astfel Plugul bisocenilor, biciul, buhaiul, sorcova sau măști de iarnă confecționate la câmpie. În lunile ianuarie și februarie vorbim despre tradiții și obiceiuri de la Bobotează până la Dragobete. Vă invit, cu mic și mare, să admirați împreună tot ce are mai frumos județul Buzău, la Galeriile de Artă!” a declarat domnul Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, care a luat parte la evenimentul de deschidere al expoziției.

Expoziţia este deschisă în perioada 23 noiembrie 2023 – 23 februarie 2024 şi poate fi vizitată de luni până vineri, la Galeriile de Artă Buzău, în intervalul 09:00 – 16:00.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole