duminică, aprilie 28, 2024

Protest spontan al angajaților TESA din cadrul SJU Buzău

Custom ad 1

Vă informăm că astăzi, 27.11.2023, are loc un protest spontan al angajaților TESA din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, începând cu ora 10.00 și până la ora 12.00.
Astfel de proteste au mai avut loc în perioada anterioară în mai multe județe din țară (Botoșani, Cluj, Giurgiu, Craiova, Tulcea, București).

Protest spontan al angajaților TESA din cadrul SJU Buzău
Protest spontan al angajaților TESA din cadrul SJU Buzău

În intervalul orar menționat, personalul cu diferite functii din această categorie profesională (economiști, juriști, ingineri, referenți de specialitate, muncitori, magazioneri, liftieri, garderobieri, telefoniști etc) a ieșit în curtea unității medicale pentru a-și exprima nemulțumirile privind inechitățile și discriminările salariale din sistemul sanitar față de personalul TESA.

Personalul TESA a fost din nou ”ELIMINAT” din proiectul legislativ privind modificarea și completarea Legii nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătății referitor la o nouă modalitate de stabilire a salariilor de baza ale personalului contractual. Doar amendamentul pentru lucrătorii protestatari din C.N.A.S a fost acceptat, amendamentul pentru personalul TESA a fost respins.

În actuala Lege a Salarizării nr. 153/2017, personalul TESA nu a fost inclus în Anexa II FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE „SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ” încă de la apariția noii legi a salarizării anul 2017, rămânând în afară, asimilat cu diverse funcții din alte familii ocupaționale din anexele legii.

Personalul TESA a fost total discriminat și exceptat de la orice fel de majorare salarială sau stimulente acordate de-a lungul ultimilor 6 ani, comparativ cu alte categorii profesionale, îndurând permanent o umilință si o discriminare salarială nemaiîntâlnită în niciun alt sistem sanitar din U.E!

Și cu prilejul OUG nr. 63/2023, prin care personalul din sistemul sanitar a primit beneficii financiare suplimentare, respectiv indemnizații lunare acordate cu 01.08.2023, personalul nemedical tehnic-economic și administrativ (TESA) a fost din nou exceptat .

În condițiile în care, în prezent, nu putem avea nicio garanție că discriminarea din sănătate va fi într-adevăr eliminată prin adoptarea noii legi a salarizării (care, oricum, se pare că se va aplica cel mai devreme în anul 2025), solicitam Guvernului si Parlamentului să găsească de urgență o soluție de compensare salarială a personalului contractual nemedical (TESA) din spitale, așa cum s-a identificat și în cazul personalului din cadrul CNAS, ANAF, Min. Finanțe etc.

Revendicările personalului TESA:
– Adoptarea de urgență a unei soluții de majorare a salariilor de baza personalului contractual nemedical (TESA) din spitalele publice, așa cum s-a identificat si in cazul personalului din cadrul CAS.
– Actualizarea indemnizației de hrană cu salariul minim pe economie aflat în plată;
– Exceptarea spitalelor de la prevederile Legii nr. 296/2023 care determină desființarea unor structuri de specialitate administrative, având drept consecință disfuncționalități ale activității suport actului medical;
– Înlăturarea inechităților salariale din sistemul sanitar față de personalul TESA (de ex. cuantumul salariului de bază pentru un absolvent de studii superioare este mai mic decât salariul mediu pe economie).

Sursă: Spitalul Județean de Urgență Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole