11.7 C
Buzău
joi, februarie 29, 2024
Mihaela Travel | Agentie de turism

S-a prelungit perioada de vizitare a expoziției „Oamenii satelor”, deschisă la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”

Custom ad 1

În contextul interesului manifestat de public pentru vizionarea expoziției „Oamenii satelor”, unii vizitatori chiar revenind pentru a repeta experiența, și prin bunăvoința Patriciei Marina Toma, autoarea expoziției, Muzeul Județean Buzău a decis prelungirea perioadei de vizitare până în data de 13 septembrie 2023 a expoziției „Oamenii satelor”, deschisă la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”. Astfel, prin intermediul fotografiilor și a filmului documentar „Dacă-mi amintești”, vizitatorii sunt invitați la o călătorie plină de sensibilitate în lumea satului românesc contemporan.

Despre acest proiect, autoarea Patricia Marina Toma spune că „a început în urmă cu șapte ani cu scopul de a documenta viața generațiilor vârstnice care mai locuiesc în satele din România, orientându-mă înspre oameni, așezări, interioare și cadre țărănești. Expoziția aceasta reprezintă o mică parte a întregului proiect, și vine în memoria bunicilor mei și a vârstnicilor pe care i-am cunoscut în ultimii ani pe teren. În urmă cu trei ani m-am reîntors în satul natal pentru a-i îngriji pe bunicii mei și am avut acces la o nouă dimensiune a bătrâneții. Prin intermediul bunicilor mei am cunoscut alte persoane din generația lor care se confruntau cu aceleași tipuri de boli și, mai mult, cu singurătatea. Sentimentul apropierii de moarte a început să fie tot mai prezent pentru mine și oamenii din jur. După moartea bunicilor, am continuat să petrec timp cu oameni din generația lor pentru a umple golul lăsat de ei, pe de-o parte, și pe de altă parte pentru a înțelege mai bine cum se simt ultimii ani din viață și care sunt problemele cu care se confruntă.
În expoziție, atât prin fotografii, instalație, cât și prin filmul documentar, am ales să mă concentrez asupra a câtorva dintre aceste idei, precum transformările corpului, boală, singurătate, spiritualitate și gânduri legate de moarte. Mi se pare important să vorbim despre problemele acestor generații cu atât mai mult cu cât în ultimii ani am observat o tendință de caricaturizare și disprețuire a bătrânilor în special și a oamenilor din rural în general, prezentați ca piedici în calea modernizării și reprezentând o lume învechită. Am ajuns să apreciez întocmai capacitatea lor de a supraviețui, sau chiar de a se adapta atâtor schimbări sociale și politice la care au fost martori de-a lungul timpului.
Fotografiile expuse cuprind chipuri puse în context de situații și elemente ale universului țărănesc, pentru întregirea unui peisaj de ansamblu. Bazate pe experiența din teren din ultimii ani, am ales să atribui cuvinte-cheie fiecărei fotografii, concentrându-mă pe patru aspecte ale bătrâneții în prezent, și anume boală, spiritualitate, cultură și relația om-animal.

Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Ultimul vizitator intră la ora 17:15. Luni, închis.Sursă foto: Muzeul Județean Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente