sâmbătă, aprilie 20, 2024

INTERVIU | Cancerul de sân: cauze, simptome, tratament

Custom ad 1

Potrivit rapoartelor privind „Starea sănătății în UE”, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces în Uniunea Europeană. În fiecare an, 2,6 milioane de oameni sunt diagnosticați cu această boală, iar 1,2 milioane mor din cauza ei. Din nefericire, cancerul poate apărea chiar și la persoane tinere.

Statisticile mai arată că peste 40% din cazurile de cancer ar fi putut fi prevenite, prin diagnosticarea timpurie și administrarea mai eficientă a tratamentelor.

Cancerul de sân rămâne principala cauză de deces, prin cancer, în rândul femeilor, cu aproximativ 95.000 de decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.

Deși rata de incidență a cancerului de sân a crescut în ultimul deceniu, ratele de deces au scăzut ori s-au stabilizat, datorită diagnosticului mai timpuriu și a tratamentului mai eficient.

Dr. Raluca-Alexandra Stan, medic specialist oncologie medicală și șef secție, coordonator Program Național Oncologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău
Dr. Raluca-Alexandra Stan, medic specialist oncologie medicală și șef secție, coordonator Program Național Oncologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău

Dr. Raluca-Alexandra Stan, medic specialist oncologie medicală și șef secție, coordonator Program Național Oncologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, a acceptat invitația de a vorbi despre cancerul de sân, o boală pe cât de frecventă, pe atât de capricioasă, depistată, în ultimii ani, la vârste tot mai tinere.

Care sunt simptomele cancerului la sân?
Dr. Raluca-Alexandra Stan: „Simptomele cancerului la sân pot să lipsească, de multe ori pacienta nu are educația de a se autodiagnostica cu vreun nodul, uneori pot să apară retracții de mamelon, în stadii avansate, din păcate, scurgeri mamelonare, modificări la nivelul glandei mamare, întărirea glandei mamare, sângerare, apariția de umflături, înroșire. De asemenea, trebuie să fim atenți la axilă pentru că și acolo pot apărea noduli, și trebuie să mergem la medic cât mai curând să vedem despre ce este vorba.

Care sunt factorii de risc a cancerului la sân?
Dr. Raluca-Alexandra Stan: „Cel mai incriminate factor de risc este ereditatea deoarece multe femei descoperă că au avut o bunică, o mătușă, mama, tata, unchi care au avut diverse probleme oncologice. La cancerul de sân se poate sari o generație, însă toți care se știu că au avut în familie rude pe linie maternă sau chiar și paternă trebuie să își facă screening, despre care nu toată lumea știe din păcate! Este ecografia, mamografia și dacă vreți să mergem mai departe și știm că am avut cazuri în familie cu factori de risc, mediu toxic, fumat, RMN-ul mamar este standardul de aur pentru diagnosticul timpuriu al cancerului mamar.

Cum putem preveni cancerul mamar?
Dr. Raluca-Alexandra Stan: „Cea mai bună prevenție chiar dacă nu avem simptomatologie este să mergem să ne facem anual ecografii mamare. Dacă am avut pe cineva în familie cu istoric, mergem și facem mai departe investigațiile. De obicei femeile peste 40 de ani completăm examinarea și cu mamografia și dacă ne știm si mai îngrijorați trebuie să facem RMN-ul mamar care din păcate nu este decontat de către C.J.A.S. însă, rămâne standardul de aur în diagnosticul timpuriu pentru că dacă nu putem observa la celelalte investigații, la RMN-ul mamar se poate observa.”

Prin ce metode putem identifica cancerul de sân?
Dr. Raluca-Alexandra Stan: „În primul rând biopsia stă la baza identificării cancerului de sân și oricărui alt tip de cancer deoarece chiar dacă facem ecografii, mamografii, sau orice imagistică care ridică o suspiciune de tumoră neoplazică, noi trebuie să confirmăm acest diagnostic neapărat prin puncție, biopsie, și examen histopatologic.

Care este tratamentul cancerului la sân?
Dr. Raluca-Alexandra Stan: „Tratamentele cancerului la sân au devenit din ce în ce mai complexe, dacă înainte aveam numai chimioterapia la îndemână, în prezent, tratamentele sunt foarte dezvoltate în fiecare an mai apar noi tratamente, din fericire multe dintre ele depășesc media de supraviețuire pe care o dădea chimioterapia în trecut. Avem parte, în prezent de tratamente targhetate, imunoterapie, chimioterapie care au diverse scopuri. Dacă pacienta este diagnosticată într-un stadiu incipient putem face tratament cu scop curativ, dacă pacienta este într-un stadiu IV metastatic, din păcate tratamentul este cu scop paleativ, însă cu o prelungire a duratei de viață destul de semnificativă.

Câte paciente au fost depistate cu cancer la sân anul trecut, la secția de Oncologie?
Dr. Raluca-Alexandra Stan: „Anul trecut la secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Buzău au fost diagnosticate 57 de paciente cu cancer de sân, în 2021 au fost diagnosticate 69 de paciente. Mi se pare un număr semnificativ pentru o patologie neoplazică, ținând cont că la secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Buzău se tratează toate tipurile de cancer. Putem spune cu ponderea cea mai mare dintre celelalte tipuri de cancer, o are cancerul mamar.

Vreau să vă întreb legat de dotările din secția de Oncologie, există tratamente pentru pacienți?
Dr. Raluca-Alexandra Stan: „Orice tratament este nevoie, chiar dacă nu este la momentul respectiv la îndemână, se poate achiziționa foarte ușor, acest lucru este de apreciat. Pacienții au văzut și au căpătat încredere, chiar dacă este un spital de provincie, se prezintă din ce în ce mai multe paciente. Nu mai sunt nevoite să meargă la București pentru tratamente ci pot veni la noi, la secție pentru a li se administra tratamentul. Sunt posibilități de spitalizare de zi, sunt posibilități de spitalizare continuă, fiecare pacient își alege cum dorește și în funcție de starea de sănătate pe care o are, important este că avem 30 de paturi pentru internări pe secție, avem spitalizare de zi, salonul de zi care este dotat cu scaune de chimioterapie, cu volumate. Avem posibilități de a monta pacienților camere implantabile de chimioterapie. În concluzie, am început să lucrăm după standardele europene.

Sursă: Spitalul Județean de Urgență Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole