Instituția Prefectului-Județul Buzău și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) vor deschide primul eveniment din seria „Soluții de finanțare garantată pentru dezvoltarea antreprenoriatului și a comunităților locale românești”, pe care FNGCIMM își propune să le deruleze la nivel național.

În data de 16 februarie 2023, începând cu ora 11.00, în Sala D.Filipescu a Consiliului Județean Buzău, reprezentanți ai Parlamentului României, ai autorităților locale, ai FNGCIMM, precum și reprezentanții mediului financiar bancar și cel antreprenorial, se vor reuni pentru a dezbate provocările actualei perioade și oportunitățile de finanțare pe care le pot valorifica IMM-urile și Unitățile Administrativ Teritoriale.

În acest context, se urmărește și inițierea la nivel local a unui parteneriat pentru dezvoltare, prin angrenarea sistemului financiar bancar și a mediului antreprenorial, cu sprijinul FNGCIMM și a Instituției Prefectului.

Directorul general, Dumitru Nancu și reprezentanții bancari vor susține prezentări care vor evidenția avantajele accesării unei finanțări garantate, în mod deosebit prin Programul IMM INVEST PLUS, recent prelungit prin Decizia Comisiei Europeane nr. C(2023) 6579 /26.01.2023, până la data de 31.12.2023.

Schema de ajutor de stat atașată programului IMM INVEST PLUS facilitează accesul la finanțare pentru diferite categorii de beneficiari, care pot accesa credite cu garanții de stat, cu dobânzi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni și cu costuri aferente comisionului de risc și a comisionului de administrare, subvenționate din bugetul Ministerului Finanțelor, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate.

Valoarea maximă a unei finanțări poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investiții și până la 5 milioane pentru capital de lucru, iar garanția de stat poate acoperi până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a creditelor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Programul IMM INVEST PLUS se adresează tuturor categoriilor de IMM-uri, întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, start-up-urilor și Unităților Administrativ Teritoriale pe componenta GARANT CONSTRUCT.

Prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea: ”Așa cum am promis, continuăm să sprijinim mediul antreprenorial prin parteneriate pentru dezvoltare, prin acțiuni clare menite a veni în sprijinul celor care dețin afaceri. E nevoie de dezbateri vii, constructive, care să conducă la coagularea mediului de afaceri local și a pune, împreună, umărul pentru dezvoltarea regională. Statul român trebuie să fie partenerul mediului antreprenorial, de aceea vom continua întâlnirile de acest gen, pe teme țintite și domenii de interese”.

Scurta prezentare a programului IMM INVEST PLUS si a componentelor sale
Componenta IMM INVEST ROMÂNIA facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-urilor, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.

Componenta AGRO IMM INVEST este dedicată întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-urilor, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.

Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediul implementate de:
1. IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură
2. Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).

Aplicația programului este deschisă, beneficiarii eligibili ai programului IMM INVEST PLUS se pot înscrie accesând portalul www.imminvest.ro.

IMM INVEST ROMÂNIA este principalul program guvernamental lansat încă de la debutul pandemiei COVID 19, în data de 24 aprilie 2020, fiind dedicat întreprinderilor mici și mijlocii pentru a le asigura accesul la credite bancare cu garanții de stat și costuri de finanțare subvenționate.

Bilanțul celor trei ani de implementare a IMM INVEST înregistrează circa 65.000 de garanții acordate, in valoare de peste 41 miliarde lei, care au susținut credite de peste 48 miliarde. În urma acestei injecții de capital în economie, peste un milion de locuri de muncă au fost salvate.

Sursă: Instituția Prefectului – Județul Buzău

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.