Începând din luna decembrie 2021, Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”, prin Secția pentru copii, este partener în proiectul „Devoratorii de cărți”, proiect inițiat de profesor pentru învățământ primar Georgeta Chiriac, de la Școala Gimnazială „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” Buzău.
„Ideea proiectului s-a născut din dorința de a forma cititori încă de la vârste fragede, activitatea principală fiind clubul de lectură, tocmai pentru a transforma cititul într-o rutină zilnică”, declară prof. Georgeta Chiriac.
Gândit să fie implementat la nivel județean, proiectul a fost foarte bine primit de cadrele didactice și copiii de ciclul primar deopotrivă, astfel că, în timp, s-au înscris profesori și elevi din județe precum Oradea, Constanța, Galați, Covasna și Bacău.
Proiectul se va derula în perioada decembrie – iunie, sub forma unui club de lectură. În cadrul clubului, „devoratorii de cărți” din ciclul primar trebuie să parcurgă cărțile ce sunt propuse la începutul fiecărei luni. Lista cu titlurile de citit, ce îmbină clasicul cu modernul, autorii străini cu cei români, este anunțată cadrelor didactice pe grupul de Facebook „Devoratorii de cărți” în data de 1 a fiecărei luni, iar în ultima zi lucrătoare din lună copiii trebuie să completeze online chestionarele de evaluare special concepute pentru fiecare titlu în parte, link-urile către acestea fiind distribuite cadrelor didactice tot pe grupul de Facebook. Fiecare chestionar completat aduce „devoratorului” maximum 10 puncte, cu cât citește și completează corect mai multe chestionare, cu atât acumulează mai multe puncte. La finalul proiectului, cei care au adunat cele mai multe puncte vor fi recompensați cu premii, diplome și surprize.
Rolul Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” în acest proiect este de a concepe lista cu propuneri de lectură pentru fiecare lună, de a oferi pentru împrumut cărțile propuse, de a colabora îndeaproape cu cadrele didactice iar la final, bibliotecarii Secției pentru copii vor face parte din juriul care va desemna câștigătorii.
Demn de menționat este faptul că „în jurul acestui proiect s-a creat o adevărată comunitate formată din profesori care vin cu propuneri și elaborează chestionare de evaluare, din bibliotecari, părinți și copii”, a mai precizat Georgeta Chiriac, sufletul acestui proiect.
Faptul că în proiect s-au înscris peste 1.800 de elevi de ciclul primar iar grupul de Facebook numără 950 de membri, cadre didactice și bibliotecari, dă măsura succesului acestui proiect. Tocmai de aceea, proiectul va continua cu siguranță, în anii viitori.