Teach for Romania dă startul nominalizărilor pentru prima ediție a Galei Profesorul Anului din mediul rural 2022 și caută profesorii care reușesc să demonstreze că se poate chiar și acolo unde pare că e imposibil.

Prin această competiție, ne dorim să aducem un plus de vizibilitate profesorilor din mediul rural care reușesc să creeze un loc primitor în care copiii învață de drag, nu de frică – profesori inspiraționali care se implică în școală și comunitate, cadre didactice cu o motivație puternică, care schimbă fața sistemului de educație din România.

De ce ne dorim să premiem profesorii din mediul rural?
În România, 1 din 5 elevi din mediul rural abandonează școala și tot 1 din 5 elevi nu reușește să obțină media 5 la Evaluarea Națională. Procentul elevilor care obțin medii sub 5 este dublu în mediul rural comparativ cu cel urban. De altfel, peste 200,000 de copii suferă de bullying în școli, adică experimentează excludere, umilire, amenințări, violență fizică și verbală, iar jumătate din copiii României sunt la risc de sărăcie și excluziune socială, cu șanse reduse de a-și construi un viitor.

Mai mult decât atât, datele Comisiei Europene menţionează explicit apartenenţa la mediul rural ca factor de risc educaţional, cu impact direct în abandon școlar, absenteism și rezultate școlare slabe.

Dincolo de indicatorii vizibili privind nivelul ridicat de abandon școlar, performanţe academice foarte scăzute, violenţa, resursele limitate – invocate adesea când vine vorba despre școlile din medii vulnerabile – sunt provocări foarte specifice și complexe. Provocări pentru care profesorii din mediile dezavantajate reușesc să găsească soluții.

Cu toate acestea, sunt cadre didactice în mediul rural care reușesc să demonstreze că se poate, că inechitatea poate fi adresată.

La Teach for Romania, am văzut, în cei 8 ani de lucru la firul ierbii în comunitățile vulnerabile, atât de mulți dascăli cu vocație, care pun pasiune și creează un mediu școlar incluziv, creativ, echitabil pentru elevii lor. Știm cât e de greu și frustrant, dar mai știm și cât e de împlinitor atunci când vedem rezultate. Evenimentul pe care îl dedicăm acestor oameni implicați vine ca semn de recunoștință și mulțumire că nu renunță să creadă în potențialul elevilor, că își doresc să ajungă la fiecare în parte, le creează contexte de învățare adaptate și le oferă șansa la un viitor mai bun prin educație. Acești profesori merită să iasă din anonimat, iar efortul, dăruirea și perseverența lor să fie recunoscute”, spune Iulia Pielmuș, Director Executiv, Teach for Romania.

Cum se poate nominaliza un profesor?
Poate fi nominalizat orice cadru didactic (învățător, profesor, consilier școlar) care este sau a fost angajat într-o școală din mediul rural. Propunerile de candidaturi pot fi făcute de către elevi, părinți, membri ai comunității, colegi de cancelarie sau inspectori școlari, profesori metodiști sau alți specialiști din educație, până la data de 27 februarie 2022, ora 23:59, pe site-ul: https://teachforromania.org/echitateineducatie

Categoriile de nominalizare sunt:
Prevenirea abandonului școlar
Dezvoltarea literației
Dezvoltarea abilităților socio-emoționale
Dezvoltarea leadership-ului la elevi
Implicarea în comunitate

Pentru fiecare categorie, un juriu format din 5 persoane va evalua fiecare candidatură și va oferi un punctaj pe baza grilei de evaluare. Din juriu vor face parte: reprezentanți ai societății civile, experți în educație, reprezentanți ai sectorului business, elevi, parteneri instituționali, parteneri media, profesori sau alumni susținuți de Teach for Romania. Primele 3 candidaturi conform punctajului, din fiecare categorie, vor fi documentate în teren pentru a verifica validitatea informațiilor furnizate.

Anunțarea câștigătorilor va fi făcută în cadrul unui eveniment organizat la Iași, în data de 24 martie.

Mai multe detalii despre categoriile de nominalizare și criteriile de evaluare, pe pagina evenimentului: https://teachforromania.org/echitateineducatie

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 8 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.

În anul școlar 2021-2022, 118 cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 94 de școli, din 22 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 176 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la peste 20 000 de copii.

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.