Buzoienii au participat la evenimentul organizat de Prefectură, Garnizoana Buzău, Primăria municipiului Buzău și Consiliul Județean Buzău cu ocazia Zilei Naționale a României. Anul acesta se împlinesc 103 ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. La festivitate au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, ai Bisericii Ortodoxe Române, politicieni și locuitori ai orașului.

🇹🇩 Sergentul Constantin Orzaru s-a născut la 1 decembrie 1922 (n.r. 99 de ani), în localitatea Boldu. La 20 de ani, a fost înrolat în Armată și de acolo, a plecat în misiune pe front. A luptat pe frontul din Apus, trecând prin Ungaria, Cehoslovacia, străbătând munții Tatra. A luptat atât alături cât și împotriva nemților, oameni despre care spune ca erau un popor rece, dar militari disciplinați. De pe front, își amintește luptele, si faptul ca moartea era ceva firesc. Devenise firescul oricărei zile.

Ceremonia a început cu intonarea Imnului României, urmată de oficierea unei slujbe de către reprezentanții Bisericii. Au urmat apoi discursurile susținute de primarul Constantin Toma, președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu, de prefectul Daniel Țiclea și de Comandantul bazei aeriene de instruire și formare a personalului aeronautic Boboc, generalul de flotilă aeriană Ovidiu Bălan.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a subliniat că este cea mai importantă zi din viața noastră, a românilor: ”Este ziua în care s-a înfăptuit visul de aur al românilor, Marea Unire. Nu am decât un mesaj simplu și din inimă. Ce aș putea să-i urez eu astăzi? La mulți ani, dragi români! Să fiți iubiți de Dumnezeu, să nu uităm să gândim în fiecare zi că suntem români, să nu uităm să iubim România în fiecare zi, să ne gândim în fiecare zi că aici ne-am născut, că aici ne-am format. Aici este locul nostru, aici este neamul nostru strămoșesc. Un sincer ”la mulți ani” pentru românii de pretutindeni. La mulți ani, România, la mulți ani români!

VEZI AICI GALERIA FOTO COMPLETĂ!

Prefectul Daniel Țiclea a făcut un scurt istoric al Zilei Naționale, subliniind semnificația și importanța acesteia: ”Avem aici, în spatele nostru, Cimitirul Eroilor. Este cel mai mare cimitir al eroilor din România și unul dintre cele mai mari cimitire ale eroilor din Europa. Astăzi ne amintim de eroii care au căzut în războaie, ne amintim de Bălcescu, de Kogălniceanu, de Cuza, de Brătieni, de Alecsandri, de Golești, de Avram Iancu și ne amintim de cea mai lungă domnie din istoria românilor, cea de 48 de ani a Regelui Carol I, care a pus bazele modernizării României. De asemenea, pentru realizarea Unirii a fost nevoie de o solidaritate totală a națiunii române. În 1917, în plin război, Regele Ferdinand a promis împroprietărirea țăranilor care și-au jertfit viața și au participat la război. Această promisiune s-a îndeplinit în decembrie 1918 și, astfel, s-a declanșat ceea ce a fost, de fapt, cea mai mare reformă agrară din istoria României. A fost un act de solidaritate generală la care elita politică a vremii a participat fără să stea pe gânduri.” În finalul discursului său a mulțumit cadrelor medicale, medicilor, asistentelor și tuturor celor care lucrează în sistemul sanitar din județul Buzău pentru eforturile depuse și pentru viețile buzoienilor salvate în ultima perioadă. Acesta a mulțumit, de asemenea, comunității buzoiene pentru ”modul exemplar în care a dat un exemplu de solidaritate și unitate față de sistemul sanitar și închei spunând că familia mea este aici, casa mea este aici și așa vreau să rămână. La mulți ani, buzoieni, cu gânduri bune!

Generalul de flotilă aeriană Ovidiu Bălan, comandantul Bazei aeriene de instruire și formare a personalului aeronautic Boboc, a dat citire mesajului Șefului Statului Major al Apărării cu prilejul Zilei Naționale a României.

Momentul discursurilor a fost urmat de parada militară, la care au participat aproximativ 400 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale și din celelalte instituții din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. Buzoienii au putut admira aproximativ 80 de mijloace tehnice, precum și cel mai nou echipament intrat în dotarea armatei române în cursul acestui an, respectiv mașina de luptă a infanteriei MLI – 84 M – „Jderul” aflată în dotarea Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, urmată de principalele echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare – HIMARS, precum și alte echipamente din dotarea marilor unități din Garnizoana Buzău.

Spectacolul de la sol a fost însoțit și de un spectacol aerian. Aeronavele de la Boboc au survolat, în drumul spre București, și Calea Eroilor. Spectacolul de 1 Decembrie organizat la Buzău s-a încheiat cu spectacolul de muzică militară oferit de Orchestra Militară din cadrul Diviziei 2 Infanterie Getica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.