duminică, octombrie 13, 2024

VIDEO | BOMBĂ CU CEAS LA ZIDURI! Deşeurile, un pericol real pentru cetăţenii uneia dintre cele mai mari comune din judeţ

Custom ad 1

Gropile de gunoi din apropierea satelor care formează comuna Ziduri sunt la un pas să pună nu doar judeţul Buzău, ci întreaga ţară în conflict cu Uniunea Europeană. Rigorile pe care UE la impune în privinţa colectării gunoiului şi strângerea acestuia doar în spaţiile special amenajate fac nu doar judeţul, ci întreaga ţară pasibilă de sancţiunii financiare din partea Uniunii Europene, iar României i-a mai trecut glonţul pe lângă ureche în urmă cu câţiva ani, din cauza aceloraşi motive.

Este vorba despre zonele aflate în imediata vecinătate a satelor Cuculeasa, Ziduri, Costieni, Zoiţa, Heliade Rădulescu, Lanurile, toate formate ad-hoc şi împotriva legii, acolo unde locuitorii depozitează gunoiul în lipsa unei alternative viabile. Autorităţile române trebuiau să închidă, până la data de 16 iulie 2009, 68 de gropi de gunoi neconforme. Nouă ani mai târziu, în 2018, după decizia CJUE, Ministerul Mediului preciza că a făcut eforturi pentru închiderea a 41 de depozite neconforme, iar în continuare trebuie modificată legislaţia în domeniu. Vestea bună, dacă ea există, este că pentru moment, România nu va fi sancţionată financiar, ci va trebui să plătească cheltuielile de judecată şi să închidă de urgență gropile de gunoi care nu sunt conforme standardelor europene. Suntem, însă, în umbra procedurii de infringement pe această problemă, iar amenzile se pot ridica la sute de milioane de euro. Sub preș sau la groapă, autoritățile române par să nu înțeleagă care este miza depozitării gunoiului în siguranță.

VEZI AICI GALERIA FOTO COMPLETĂ CU DEZASTRUL ECOLOGIC DE LA ZIDURI!

Tonele de gunoi care se regăsesc înşirate în satele din comuna Ziduri, sunt în ochii primăriei din localitate nişte gropi, mai mult sau mai puţin organizate, despre care vorbesc pe ascuns şi a căror existenţă este negată. Cert este că acestea sunt ilegale, neconforme şi aflate în aer liber, pericolul pentru populaţia locală fiind unul real şi îngrijorător pe termen lung.
Când plouă, apa trece prin straturi succesive de deșeuri și apoi ajunge în pânza freatică, formând un cocktail de substanţe toxice, care apoi este captat de instalaţiile locuitorilor şi folosit în activităţile cotidiene, ca apă potabilă.

Organizarea unei gropi conforme, soluţia pentru problema cetăţenilor din Ziduri

O groapă de gunoi care să deservească întreaga comună, alături de mijloacele de colectare selectivă, de transport în condiţii de siguranţă şi apoi de ecologizare sunt soluţia care trebuie implementată cât mai curând de autorităţile locale din comuna Ziduri, astfel încât locuitorii să nu pună în pericol viitorul următoarelor generaţii. Fondul de colectare selectivă, organizată, conformă cu indicaţiile europene, trebuie să fie o prioritate, pentru că situaţia actuală produce probleme locuitorilor din comună. Acesta este un exemplu clar de lipsă a reponsabilităţii sociale, iar fără un plan pe teren lung, situaţia se va dovedi greu de gestionat şi cu efecte iremediabile pentru populaţie.

Ce deosebește o groapă de gunoi de un depozit ecologic?

Gândirea pe termen lung este cel mai important lucru care deosebește o groapă de gunoi (depozit neconform, în termeni de specialitate) de un depozit ecologic. La groapa de gunoi arunci gândindu-te că trebuie (doar) să scapi de ce ai consumat ieri, pe când la depozitul ecologic, depozitezi controlat deșeurile gândindu-te la ce o să se întâmple cu ele în viitor. Mâine sau peste 30 de ani.

Orice depozit ecologic va mai continua să funcționeze cel puțin 30 de ani din ziua în care ultima mașină de gunoi a intrat pe poartă, iar singura deosebire între un depozit ecologic conform în exploatare curentă și unul în care activitățile de depozitare s-au încheiat este aceasta: că nu se mai depozitează cantități noi de deșeuri. În rest, activitățile sunt aceleași și, în termeni de specialitate, se numesc activități de monitorizare post-închidere. Aceasta presupune activități desfășurate pe următorii 30 de ani, în care specialiștii elimină levigatul, care trebuie captat și tratat în instalații speciale astfel încât în natură să fie deversată apă pură din punct de vedere biologic.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole