- Drumuri mai bune şi conectivitate constantă cu Municipiul Buzău
Patru ani au trecut de când în cea mai înaltă funcţie din organigrama Primăriei Cernăteşti se află Petrache Mîrzea. Aflat la primul mandat, edilul şi-a dorit mai mult pentru comuna sa, asemenea multor primari din judeţ care se zbat pentru binele comunităţii din care provin. Şi-a reuşit.
În doar patru ani a schimbat faţa comunei Cernăteşti. Într-o comunitate care reuneşte geografic opt localităţi: Cernătești, Zărneștii de Slănic, Vlădeni, Căldărușa, Manasia, Aldeni, Fulga și Băiești şi care adăposteşte potrivit ultimului recensământ peste 3.800 de suflete, Petrică Mîrzea a reuşit să dezvolte o serie de proiecte, axate în mare pe reabilitarea infrastructurii şi investiţii în domeniile pregnante ale comunităţii locale.
Pentru ca o comunitate să se dezvolte este necesară o infrastructură de transport bine realizată, care să asigure conexiuni cu punctele de interes din apropiere. Majoritatea banilor, fie că au fost fonduri europene, finanţări prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sau din bugetul propriu s-au îndreptat către drumuri. Din fonduri guvernamentale s-a realizat podul care face legătura cu localitate Aldeni, o investiţie de 800.000 de lei, iar prin PNDL 2 podul din Căldăruşa.
PNDL 2 s-a dovedit un aliat bun pentru mediul rural din România, implicit şi pentru comuna Cernăteşti. Tot prin programul dezvoltat de Guvernul României, au fost asfaltate drumuri săteşti şi comunale cu o lungime de 10 km şi o valoare a demersului de aproape 10 milioane de lei. În perioada imediat următoare, urmează a fi asfaltaţi încă 16 km, proiectul fiind deja întocmit şi depus la Compania Naţională de Investiţii. La capitolul alte realizări în infrastructură şi administraţie, Primăria Cernăteşti şi-a mai trecut următoarele: dotarea serviciului de situaţii de urgenţă cu un buldoexcavator şi un UTV obţinut prin fonduri europene; studiul de fezabilitate pentru introducerea reţelei de gaze naturale în comuna Cernăteşti şi extinderea sistemului de supraveghere wireless, demers care a necesitat 60.000 de lei din bugetul local.
Din bugetul local a fost construită troiţa din Cernăteşti şi a fost înfiinţat serviciul de salubrizare. Cu bani europeni s-au realizat măsurători cadastrale în localităţile Cernăteşti şi Zărneştii de Slănic, demers care va continua şi în viitor. Printre proiectele cu finanţare europeană s-a aflat şi proiectul prin care a fost extinsă reţeaua de canalizare în satele Zărneştii de Slănic, Cernăteşti şi Fulga, parte a Master Planului Companiei de Apă, iniţiativă cotată la 7 milioane de euro.
VEZI AICI GALERIA FOTO COMPLETĂ!
Prin cooperarea cu Primăria Municipiului Buzău şi TRANSBUS, operatorul local de transport în comun s-a reuşit înfiinţarea a două linii care fac legătura zilnic cu reşedinţa de judeţ, fapt care creşte nivelul de accesibilitate pe piaţa muncii din Buzău a locuitorilor din Cernăteşti.
Urmăreşte partea a doua a videoreportajului de la Cernăteşti, doar pe Agora Buzău pentru a vedea investiţiile realizate în educaţie, sport şi cultură din localitatea condusă de Petrică Mîrzea şi totodată, cum a devenit comunitatea din judeţul Buzău un punct de interes turistic local.