FOTO. Proiect Erasmus+ | Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman”, schimb de bune practici în Ungaria

0
239

Liceul buzoian beneficiază în perioada 1 septembrie 2018 – 31 august 2020, de un grant pentru proiectul cu titlul, „ Effective Language Effective Communication”, proiect finanțat de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Acțiunea KA2, Schimb de bune practici, prin Agenția Națională de Programe Comunitare și Dezvoltare Profesională. Partenerii liceului în cadrul acestui proiect sunt licee din Letonia,Ungaria, Grecia și Turcia.
Palsmanes Internatpamatskola, LATVIA
Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, HUNGARY
4th Senior High School of Karditsa, GREECE
Zeliha Tuncer Anadolu Imam Hatip High School, TURKEY
Liceul Teoretic “Alexandru Marghiloman”, ROMANIA

Parteneriatele strategice au scopul de a sprijini dezvoltarea, transferul și/sau punerea în aplicare a practicilor inovatoare, precum și punerea în aplicare a inițiativelor comune de promovare a cooperării, a activităților de învățare reciprocă și a schimburilor de experiență la nivel european.
A cincea întâlnire transnațională a proiectului, schimb de grupuri de elevi, avut loc în Nyíregyháza, Ungaria între 1 și 7 martie, 2020 . Este al 7lea oras din tara, se traduce in limba romana cu cuvantul Mestecanis. Are un numar egal de locuitori cu ai Buzaului, este un oras turistic cunoscut pentru apele termale, padurile sale, dar mai ales prin gradina zoologica despre care ei spun ca e cea mai mare din Europa.
La această reuniune de proiect au participat 10 elevi din liceul nostru (Ungureanu Denis Andrei- clasa a 12-a Pahontu Cristina Elena, Radu Andreea-Alexandra, Tomica Robert Alexandru, Lazar Mihai Daniel, Andrei Ion Cristian, Barbu Alexandru Stefan, Nicolescu Rares Andrei , Mintoiu Eduard Gabriel – clasa a 11-a , Sztan Eric Traian- clasa a 10-a  și 3 profesori din liceul nostrum ( Anghel Adriana, Micu Marcel si Sin Carmen) . Tema reuniunii a fost „Communicative Approach / Speaking/ Traditional Stories”. Înainte de această întâlnire de proiect, elevii si profesorii au creat si organizat lectii in care au fost exersate competente de scriere si comunicare, gandire critica in limba engleza ,au completat chestionare Google Docs, adaugat activitati si poze pe platforma Etwinning.
Reuniunea de proiect din tara vecina a inclus participarea invitaților la festivitatea de deschidere, ateliere de lucru, simpozioane și conferințe, prezentarea țării noastre și a sistemului de învățământ, prezentarea municipiului Buzau, culturii și tradițiilor orașului.
Dupa trei zile de lucru petrecute in scoala, elevii din Romania si tarile partenere au beneficiat de vizite la Gradina Zoologica, pregatinduni-se special un show cu foci, primaria orasului,precum si o vizita a capitalei, Budapesta. Astfel am aflat ca initial au existat trei, nu doua orase, Buda si Pesta care mai tarziu s-au unit pentru a forma actualul oras.
Am fost cu totii placut impresionati de sala de festivitati a liceului, de piscina acestuia, de maniera in care se desfasurau orele de sport , am gustat curiosi gulash ul lor, am legat prietenii. Trebuie mentionat faptul ca de la mobilitatea din Buzau din noiembrie 2019 pana acum elevii unguri ne-au vizitat de sarbatori, acum la plecare printre lacrimi se puneau bazele unei vizite iarasi , dar aparitia virusului va amana aceasta vizita.
„Proiectul « Effective Language Effective Communication » a creat punti de legatura intre cele 5 ţări partenere: conţinuturile comune pot fi abordate din diferite perspective, se poate coopera la nivel european în activitatea didactică de zi cu zi, iar această cooperare conduce la rezultate de înaltă calitate, demne de a fi împărtăşite cu toţi profesorii europeni interesaţi. Deşi programele noastre şcolare şi viziunile asupra sistemului educaţional diferă în mod vizibil de la ţară la ţară, există aspecte generale comune, iar noi considerăm că putem coopera şi studia acest teren comun, demonstrând că există elevi şi profesori fără frontiere, iar singurul scop viabil al educaţiei oferite de orice şcoală europeană este calitatea acesteia”, a afirmat profesor Carmen Sin, coordonatorul proiectului din cadrul Liceului Teoretic ”Alexandru Marghiloman” din Buzau.

Reclamă Bottom Ad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.