Muzeul Județean Buzău va fi deschis astăzi, începând cu ora 19:00 până la mijlocul nopții, în cadrul activităților dedicate Nopții Muzeelor 2019. Accesul este gratuit iar vizitatorii se vor putea bucura de câteva expoziții alese și de o serie de exponate aflate în premieră în Buzău.

Printre acestea se află maşină de criptat Enigma, folosită de armata germană în comunicaţii, dar şi un obiect vestimentar aparţinând populaţiilor amerindiene din America de Nord.

Mașina Enigma.

„Şi în acest an, Muzeul Judeţean Buzău propune o serie de evenimente de excepţie. Cu acest prilej va fi vernisată expoziţia de bază ‘Ştiinţă şi tehnică în Buzăul secolului al XX-lea’, urmând să fie prezentată publicului o piesă extrem de rar întâlnită în România, maşina electromagnetică militară de criptat Enigma, model M 2-3, care face parte dintr-o colecţie privată” – Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău

Despre mașina Enigma | Mașina Enigma este numele unei familii de mașini electromecanice criptografice cu rotoare utilizate pentru a genera cifruri pentru criptarea și decriptarea de mesaje secrete. Enigma a fost folosită comercial de la începutul anilor 1920, fiind adoptată și de armatele și serviciile guvernamentale ale mai multor țări – cel mai celebru caz fiind cel al Germaniei naziste înainte de și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.Au fost produse, de-a lungul timpului, o varietate de modele diferite de Enigma, dar modelul armatei germane, Wehrmacht Enigma, este versiunea cel mai adesea studiată.

„Danza de la Pluma”

Ambasadorul Mexicului în România, prezent la Buzău!

Ambsadorul Mexicului în România, Excelența Sa Jose Guillermo Ordorica Robles aduce în atenţia publicului un exponat extrem de valoros.
”La această ediţie va fi prezent Excelenţa Sa Ambasadorul Statelor Unite ale Mexicului în România, Jose Guillermo Ordorica Robles, care va prezenta un obiect de mare interes pentru cultura şi tradiţia mexicană, un penacho prehispanic” a precizat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Ce este un penacho? | Penacho este un obiect decorativ care reprezintă un accesoriu purtat de dansatori în timpul așa-numitului Danza de la Pluma, un dans străvechi de origine zapotecă, din regiunea statului Oaxaca, prin care artiștii din perioada prehispanică reprezentau audienței mișcarea planetelor în jurul soarelui.

Noaptea Muzeelor este un concept internațional și este sărbătorit de peste 3.000 de muzee din 30 de ţări europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.