joi, aprilie 25, 2024

Premieră a Teatrului „George Ciprian”: ”Bolnavul închipuit”, adaptare de Daniel Bucur după piesa cu același nume a lui Moliere

Custom ad 1

Noua premieră a Teatrului „George Ciprian”, Bolnavul Închipuit – în regia lui Daniel Bucur – este o comedie, ultima creație a lui Moliere. Autorul a murit la a patra reprezentație a spectacolului.

Premieră a Teatrului „George Ciprian”: ”Bolnavul închipuit”, adaptare de Daniel Bucur după piesa cu același nume a lui Moliere
Premieră a Teatrului „George Ciprian”: ”Bolnavul închipuit”, adaptare de Daniel Bucur după piesa cu același nume a lui Moliere

Solicitat în mod frecvent la curte, dar împins și de plăcerea sa de a crea spectacole pline de fast, pe gustul regelui, Moliere realiza și juca roluri de prim rang în propriile comedii cu o vădită plăcere. „Bolnavul închipuit’’ este un tip ilustrativ de operă de acest gen, jucată în plin carnaval (10 februarie 1673) pe scena de la Palais Royal. Prologul însoțit de cuvenita reverență față de rege, scenele alegorice, versurile de tip pastoral, cântecele, totul arată că autorul a conceput un spectacol de mare amuzament.

Piesa este construită în jurul conflictului care-i pune pe de o parte pe Beline, mama vitregă și pe Argan, bolnavul închipuit și pe de alta pe Angelique, fata sa și pe Toinette, slujnica cea isteață.

Prima tabară își găsește aliați: doi doctori, un spiter, un notar; dar și cea de-a doua tabără, persoane mai apropiate de familie: îndrăgostitul Cleante, unchiul Beralde, sora Louison.
Acțiunea se petrece în timpul carnavalului și asta marchează imagistic, muzical dar și conceptual montarea.

Totul nu e decât un joc, serios și asumat, dar totuși un joc, într-un uriaș carnaval al vieții.

Situațiile comice și „măștile” se succed într-un carusel cromatic antrenant, viu, ritmat, nelăsând nici o clipă spectatorii „să respire’’. Tempoul este susținut și replicile sunt scurte și percutante.

Dezvoltând un umor de cea mai bună calitate, într-o atmosferă clasică, rafinată și „nobilă’’, montarea va readuce în atenția publicului un text dramatic foarte valoros al marelui dramaturg, mereu actual, Moliere.

Piesa va fi o comedie cu cântece și dansuri, o adevărată explozie de mișcare, muzică, umor și mai ales, voie bună.

Decorul vă prezintă salonul lui Argan, bolnavul închipuit. Un salon somptuos, plin de panouri aurite și pânze fine, cu mobile scumpe, specific secolului al XVII-lea în Franța.
Costumele sunt in culori pastelate, fidele modei secolului al XVII-lea în Franța, însă stilizate și imbogățite cu forme moderne și inovații comice. Măștile de carnaval vor completa „explozia” tonică de culoare, forme și texturi.

Muzica punctează momentele importante, dar va și mișca în ritmuri vii actorii și va anima scenele tensionate. Vor exista în construcția spectacolului câteva scene exclusiv muzicale și de dans.

PREMIERA: 27 martie 2024, ora 19:00
Distributia:
• Argan – bolnav inchipuit – CRISTI MARTIN
• Domnul de Bonnefoi – notar / Domnul Diafoirus / Domnul Purgon – medicul lui Argan – ADRIAN PADURARU
• Toinette – slujnica – MARIA GROSU
• Thomas Diafoirus – pretendent la mana lui Angelique / Domnul Fleurant – spiter – Arlechino – IULIAN ILINCA
• Beline – a doua sotie a lui Argan – GABRIELA PORUMBACU
• Angelique – fiica lui Argan si iubita lui Cleante – MARIA COSTESCHI
• Beralde – fratele lui Argan – PAVEL BARSAN
• Cleante – iubitul lui Angelique / Doctorul / Profesorul de muzica – VLAD ANDREI
• Louison – fiica lui Argan / Colombina – ELENA DUICU

• Regia & Scenografia & Ilustrația muzicală & Adaptarea textului: DANIEL BUCUR
• Costumele: CRISTI MARTIN
• Coregrafia: ELENA DUICU
• Asistent regie: SIMONA HODOS

Sursă: Teatrul ”George Ciprian”

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole