duminică, aprilie 28, 2024

Despre ”Cotidianul în Epoca Comunismului” la Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat

Custom ad 1

Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a făcut cunoscută organizarea celei de-a XV-a ediții a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, cu titlul „Cotidianul în Epoca Comunismului”, conform unei declarații oficiale.

În intervalul 21 – 25 august 2023, un grup format din 20 de studenți ia parte la 11 ateliere tematice, vizionări de filme, vernisaje și excursii la locații cu semnificație istorică și memorială din județele Buzău și Vrancea.

Despre ”Cotidianul în Epoca Comunismului” la Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat
Despre ”Cotidianul în Epoca Comunismului” la Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat

Alături de profesorii invitați la această ediție a Universității de Vară, cei 20 de participanți, provenind din rândul studenților, vor explora subiecte precum: Metode și tactici de supraviețuire zilnică în timpul regimului totalitar condus de Ceaușescu; Aspecte cotidiene mascate sub regimul comunist. Adaptare și conformism în era lui Ceaușescu; Dinamica vieții de cuplu și a locuirii în România comunistă; Transformările sistemului judiciar în perioada de tranziție postcomunistă din România: Cazul procesului lui Alexandru Vișinescu, fostul torționar; O privire asupra celor două figuri dictatoriale. Manipulare propagandistică și imagine iconică; Experiența studențească în cadrul comunismului românesc; Evoluția sistemului educațional în perioada comunistă, ca incubator pentru modelarea „omului nou”; Portretizarea inamicului de clasă în propaganda vizuală din perioada Republicii Populare Române; Reconstituiri din vechile unități de tip cămin-spital din vremea regimului comunist din România; Fragmentari din cotidianul sub dictatură – instantanee cinematografice.

Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, care a luat parte la deschiderea acestui eveniment, a declarat: ”Ceea ce mă bucură foarte mult este că văd tineri dornici să cunoască istoria României, lecție absolut necesară pentru a ști cum să te raportezi la poporul tău și să eviți greșelile trecutului. A avut loc astăzi deschiderea Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, unde tineri și specialiști vor dezbate și vor așeza sub lupa democrației tot ce a însemnat viața cotidiană în comunism și efectele unui regim totalitar asupra poporului român. Este o lecție de democrație ce sunt sigur că va deveni un reper pentru tinerii noștri și pentru care mulțumesc Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Primăriei Municipiului Râmnicu Sărat!
Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole