sâmbătă, aprilie 27, 2024

INTERVIU | Cum evităm infecțiile urinare vara?

Custom ad 1

Lunile de vară sunt cele în care trebuie să ne bucurăm de vacanță și să profitam de zilele calde. Din păcate, în această perioadă a anului, riscul de a dezvolta o infecție urinară crește foarte mult. Vremea caldă și umedă favorizează dezvoltarea și înmulțirea germenilor și bacteriilor din uretră. În plus, deshidratarea poate si ea sa conducă la apariția infecțiilor urinare.

Am ales să discutăm despre acest subiect cu dr. Marian Botea, medic primar Urologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Ce este infecția urinară?
Dr. Marian Botea: „Infecția tractului urinar este definită ca un răspuns inflamator al mucoasei care tapetează căile urinare la invazia microorganismelor, a bacteriilor în principal. Urina este un mediu steril, nu există microorganisme, prezența bacteriilor în urină, confirmată prin urocultură, reprezintă bacteriuria. Bacteriuria, asociată cu simptomele clinice, este definită ca infecție de tract urinar. Infecția urinară este un termen general care poate prezenta o infecție la orice nivel al tractului urinar (rinichi, vezică urinară, prostate, în cazul bărbaților, sau uretră). Cele mai frecvente sunt infecțiile de tract urinar inferior, ce implică vezica urinară, bine-cunoscuta cistită acută, inflamația vezicii urinare de cauză infecțioasă. Femeile sunt mai predispuse la infecții de tract urinar, motivul fiind anatomia aparatului uro-genital, la femei uretra este mai scurtă, astfel că bacteriile pătrund mai ușor în vezica urinară.

De ce este mai frecventă în sezonul estival?
Dr. Marian Botea: „Riscul crescut de a dezvolta o infecție de tract urinar în timpul lunilor de vară este explicat în primul rând prin temperaturile ridicate, căldura, care duce la deshidratare. Eliminarea bacteriilor din căile urinare se face mecanic, prin spălare cu jeturi de urină. În timpul zilelor toride de vară, când nu ne hidratăm corespunzător, automat vom urina mai rar, urina stagnează în vezica urinară, bacteriile au timp să se înmulțească și să producă inflamația tractului urinar.

Care sunt simptomele infecției urinare?
Dr. Marian Botea: „Simptomele infecției de tract urinar pot fi micțiunile dese și în cantități mici, imperiozitatea micțională, adică urgența de a urina, usturimile la urinare, senzația de arsură la urinare, durerile pelvine. De asemenea, putem urina cu sânge, ceea ce noi numim hematurie, urina poate să fie tulbure, urât mirositoare sau în infecțiile care implică rinichii, căile urinare superioare, pacientul poate dezvolta, febra, frison, stare general alterată.

Cum putem preveni infecția urinară?
Dr. Marian Botea: „Putem preveni infecțiile urinare ținând cont de factorii de risc care duc la corectarea lor, și aici ne referim în primul rând la consumul de lichide scăzut, constipația cronică, frigul, umezeala, de asemenea, activitatea sexuală, vaginitele, infecțiile de tract genital, folosirea de metode contraceptive de tipul steriletului și spermicidelor.

În ce constă tratamentul infecției urinare?
Dr. Marian Botea: „Tratamentul infecției urinare se face prin administrarea unui antibiotic, întotdeauna la recomandarea și cu prescripția medicului. Pentru cistita acută, tratamentul constă în administrarea unui antibiotic în doză unică sau pe o perioadă de 3-5 zile, la acesta se poate adăuga un antiinflamator și un antiseptic urinar. Bineînțeles, în infecții mai grave, care implică rinichiul, căile urinare superioare, antibioticul poate fi condus pe o perioadă de 10-14 zile.

Ce sfaturi puteți să ne oferiți cu privire la infecțiile urinare?
Dr. Marian Botea: „În primul rând, trebuie să consumăm lichide cel puțin 2,5-3 l de lichide pe zi. De asemenea, nu trebuie să amânăm să urinăm și nu ne grăbim când urinăm, urina care stagnează în vezică va duce la colonizarea vezicii urinare și există riscul crescut de a dezvolta o infecție de tract urinar. De asemenea, trebuie să evităm constipația, sa evităm frigul, umezeala, igiena actului sexual foarte importantă, riguroasă înainte și după actul sexual, trebuie să urinăm după contactul sexual, în prima oră după actul sexual pentru că atunci putem elimina bacteriile care au pătruns pe uretră în timpul actului sexual. De asemenea, putem preveni pătrunderea bacteriilor în tractul urinar și aderarea lor de pereții vezicii urinare, prin administrarea unor suplimente alimentare, care conțin extract standardizat de afin roșu american, cunoscute la noi sub denumirea de merișoare.

Sursă: Spitalul Județean de Urgență Buzău

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole