7.3 C
Buzău
sâmbătă, martie 16, 2024

VIDEOREPORTAJELE AGORA | Cutremurul din `77 la Buzău! Imagini şi detalii rare despre catastrofa petrecută pe 4 martie 1977

Custom ad 1

Seara de 4 martie 1977 a rămas în istoria României din cauza cutremurului cu magnitudinea de peste 7,2 grade pe scara Richter şi cu durata de peste 50 de secunde. S-au înregistrat 1.570 de decese la nivel naţional şi peste 11.300 de răniţi.

În Municipiul Buzău cutremurul a distrus clădiri importante şi a lăsat fără adăpost peste 400 de familii. Au fost deteriorate alte 1.514 locuinţe, iar 1.752 de familii au trebuit să-şi caute adăpost temporar. Au fost distruse complet 21 de adăposturi pentru animale şi altele 101 au fost afectate. La nivelul judeţului, 81 de creşe, grădiniţe şi şcoli au fost puse la pământ, iar altele 222 au fost avariate.

17 instituţii publice au fost dărâmate şi altele 72 au suferit pagube însemnate. Printre primele s-au aflat şi două unităţi sanitare. 18 buzoieni şi-au pierdut viaţa, potrivit declaraţiilor ulterioare ale jurnaliştilor din acea perioadă.

Tragicul eveniment a fost relatat în cotidianul “Viaţa Buzăului”, singura gazetă locală din `77 şi ilustrat de către fotograful Viorel Lăzărescu.

„Atunci s-a dărâmat teatrul Moldavia, care era în zona băncilor, şi câteva locuinţe. Pe strada Cuza Vodă s-a prăbuşit Şcoala Sanitară şi au fost avariate toate clădirile din Piaţa Dacia. Din câte îmi amintesc, atunci au murit 18 persoane„, declara istoricul Marius Constantinescu pentru agenţia Agerpres.

O lucrare foarte importantă, de peste 700 de pagini, denumită „Cercetări seismologice asupra cutremurului din 4 martie 1977”, ai cărei autori sunt I. Cornea şi C. Radu, arată o serie de întâmplări petrecute înainte şi după seism. De la comportamentul nefiresc al animalelor din ogrăzile buzoiene, până la apariţia pe cerul Buzăului a unor lumini vizibile, schimbarea cursului unor afluenţi sau apariţia unor crăpături cu o lungime de câteva sute de metri şi altele similare sunt argumentate în lucrarea anterior amintită.

VEZI GALERIA FOTO COMPLETĂ, AICI!

În Municipiul Buzău a mai fost avariată Întreprinderea ”Textila”, prin prăbuşirea unei părţi din plafon, alături de Cinema Moldavia şi alte clădiri de importanţă publică. Urmările cutremurului s-au văzut în întreg judeţul, unele imortalizate şi publicate în galeria alăturată.

Jurnalistul Constantin Brăescu nota, în cotidianul Viaţa Buzăului: „Au fost dărâmate complet 378 de locuinţe. (…) Au fost deteriorate şi devenite nelocuibile 1.514 locuinţe, 1.752 de familii afectate fiind evacuate şi cazate. (…) Au fost complet dărâmate 81 de şcoli, grădiniţe şi creşe, iar 222 au fost variate. Două unităţi sanitare au fost complet dărâmate. Cincisprezece instituţii au fost dărâmate şi 72 avariate”.

La câteva zile de la cutremur, Nicolae Ceauşescu a vizitat Buzăul. Prezenţa sa a fost notată în presa locală şi naţională.

La Buzău, la aproape 50 de ani de la de la tragicul eveniment, niciuna dintre clădirile afectate nu a trecut prin lucrări de consolidare.

Mihaela Travel | Agentie de turism
Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Custom ad 4
- Advertisment -

Cele mai citite articole

Comentarii recente