Chiar înainte de Crăciun, în cadrul unui moment cu adevărat emoționant, președintele Consiliului Județean Buzău, domnul Petre Emanoil Neagu a acordat Diplome de Excelență pentru activitatea instituțiilor de cultură subordonate.

Colectivul Muzeului Județean Buzău a declarat că este onorat să primească un asemenea semn de apreciere pentru activitatea desfășurată în ultimii ani: ”Nu a fost ușor. Am avut de recuperat, am conștientizat că publicul nostru și patrimoniul administrat nu pot exista disociat. Am identificat formulele câștigătoare și am dus numele muzeului acolo unde îi este locul atât pe plan județean și național cât și internațional. A fost o perioadă care a început cu Anul Centenar și a continuat cu pandemia de coronavirus. A fost o perioadă în care toți am muncit enorm și la final am constatat că totul a fost făcut așa cum trebuie.

Administrativ, logistic, cultural și științific Muzeul Județean Buzău a demonstrat că se poate. Personalul instituției s-a autodepășit nu de puține ori: ”Ne-am încărcat cu sarcini de care apoi ne-am achitat la cele mai înalte standarde. Am inventat, ne-am reinventat, ne-am stabilit planuri ambițioase și am reușit atunci când puțini credeau. Am muncit peste program, ne-am certat, ne-am împăcat, ne-am împiedicat, ne-am ridicat, ne-am uitat în urmă apoi am mers mai departe. Am făcut totul ca la carte și suntem unde suntem. Puteam mai puțin? Cu siguranță! Putem mai mult? Categoric! Important, la finalul zilei, este că patrimoniul cultural național administrat de muzeu este conservat, restaurat și valorificat; că publicul a găsit în muzeu un partener cultural, științific și educațional; că instituția a devenit un reper!

O să continuăm! O să ne împiedicăm, o să ne ridicăm, o să ne fie greu, o să ne achităm de sarcini, o să fim în continuare profesioniștii de care patrimoniul și publicul muzeal au nevoie. O să fim aici, o să fim pe șantierele arheologice, o să fim cu Muzeul Mobil prin comunele județului, o să fim alături de toți cei care apreciază valoarea culturală și științifică. O să fim în continuare alături de public și de patrimoniu! O să fim instituția cu care Buzăul se va mândri în continuare.

Mulțumiri întregului colectiv al muzeului, colectiv care a făcut posibil ca Muzeul Județean Buzău să fie singurul muzeu din țară care a modernizat și redeschis trei colecții muzeale în trei ani (Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”/29 iulie 2020; Muzeul Chihlimbarului/21 august 2020; Muzeul în aer liber ”Tabăra Măgura”/iunie 2022). Același colectiv a făcut ca muzeul să reprezinte Buzăul la Madrid, Bruxelles, New York, Luxemburg, Aarhus, în medii culturale și științifice dintre cele mai alese. Același colectiv întreține una dintre cele mai mari clădiri monument istoric din România, totodată a organizat în cinci ani nu mai puțin de 143 de proiecte culturale, educative și științifice de anvergură, aducând în fața propriului public expoziții dintre cele mai interesante: ”Unexpected Dali”, ”Praise of the Black”, ”Conexiune în Brahma”, ”Cum am ajuns aici” și multe altele, de care s-au bucurat puțin peste 98.600 de vizitatori ai sediilor pavilionare.

Am arătat că ne respectăm publicul și am oferit tot ceea ce aveam mai bun în condițiile actuale. Ceea ce a stat pe simeze buzoiene și lucrările de artă pe care buzoienii le admirau în premieră aveau să plece la Florența, Roma, Milano, New York ș.a. de unde s-au întors cu premii internaționale. Am oferit publicului nostru expoziții și evenimente culturale care apoi au fost solicitate și au plecat ”la cheie” atât în țară cât și în străinătate.
Nu știm câte dintre toate astea am fi putut realiza fără susținerea Consiliului Județean Buzău, fără sprijinul aparatului de specialitate din cadrul Consiliului Județean Buzău, fără sprijinul tuturor celor care au înțeles că muzeul are o importanță aparte, și că o comunitate nu poate fi puternică fără un muzeu cu adevărat reprezentativ. Mulțumim în mod deosebit domnului președinte, cel care a crezut în noi, care ne-a încurajat să continuăm și ne-a acordat întregul suport pentru dezvoltarea programelor și proiectelor cultural-educative și științifice. A fost alături de noi în toate momentele importante din viața muzeului din ultimii ani și a știut să ne încurajeze de câte ori am avut nevoie.

Mulțumim partenerilor din județ, din țară și din străinătate (instituții culturale, Ambasade și alte entități publice); publicului din județ, din țară și din străinătate, artiștilor, colecționarilor și oamenilor care au fost alături de noi și fără de care multe din cele câte au fost nu ar fi fost posibile!

Colectivul Muzeului Județean Buzău vă mulțumește și este cu adevărat onorat de această Diplomă de Excelență!

Sursă: Muzeul Județean Buzău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.