Școala Politică de Vară a Tineretului Național Liberal – “Next Level Leadership” a însemnat cel mai mare eveniment politic dedicat tinerilor din România și s-a desfășurat în perioada 9-11 septembrie. Programul a inclus o serie de workshop-uri pe teme de leadership, comunicare și relaționare politică, dar și întâlniri cu lideri naționali ai partidului și dezbateri pe teme aflate în prezent pe agenda publică.
Alături de cei 1000 participanți la nivel național, reprezentanții TNL Buzău au aflat informații relevante, ce vor putea fi aplicate de azi înainte în comunitățile din care aceștia fac parte.
De asemenea, aceștia au dezvoltat competențe utile în viitoarele lor cariere politice.
Programul oficial al Școlii de Vară „Next Level Leadership” a debutat cu workshop-ul „Legile Educației – Cum facem schimbarea de paradigmă în educație”, unde a fost invitat Sorin Mihai Cîmpeanu – Ministrul Educației. Alături de acesta, au participat Ioana Lazăr – secretar general al Ministerului Educației, împreună cu Gigel Paraschiv, Sorin Ion și Bogdan Cristescu – secretari de stat.
Discuțiile pe tema măsurilor cuprinse în noile legi ale educației au fost punctuale, punându-se accent pe dezvoltarea unui leadership de calitate în unitățile de învățământ preuniversitar și universitar.
Cel de-al doilea workshop din prima zi a Școlii de Vară cu tema „Leadership – Ingrediente pentru leadership-ul viitorului”, l-a avut ca invitat pe Mike Costache, CEO-ul companiei d10e, companie ce reprezintă una dintre principalele voci internaționale ale descentralizării și ale viitorului fintech, blockchain și Decentralized Finance (DeFi).
Printre subiectele abordate în acest workshop distingem dezvoltarea abilităților de leadership și modalitățile prin care putem deprinde aceste abilități. Pentru ca un lider sa aibă succes, trebuie să țină cont de trei etape extrem de importante: inițiativă, planificare și implementare.
Totodată, una dintre cele mai bune modalități pentru a deprinde abilități de leadership este de a asculta și a discuta în profunzime cu persoane care au reușit prin eforturi susținute să ajungă un lider, indiferent de domeniul în care activează.
În încheierea primei zile, în cadrul workshop-ului „Profiling politic – Cum să știi (dinainte) ce vor face politicienii”, dl dr. Ion Duvac – profesor asociat, doctor în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București și coordonator al masterului de Psihologie Aplicată în Domeniul Securității Naționale în cadrul aceleiași facultăți, a exemplificat diverse comportamente ale oamenilor politici în funcție de contexte și modalități de profesionalizare ale profilului politic.
De asemenea, au fost abordate subiecte de actualitate precum burnout-ul și profilul personalității. În cea de-a doua zi a Școlii Politice de Vară a fost vorba despre comunicare.
Tinerii au fost onorați cu prezența domnului prim-ministru, Nicolae Ciucă, președintele PNL, care a discutat despre importanța leadership-ului responsabil în politică, despre prioritățile și aspirațiile tinerilor și despre ce pot instituțiile statului să facă, mai bine, pentru tinerii din România. Alături de acesta, au participat și Cristina Galer – consilier de stat, Lucian Bode – Ministru de Interne, secretar general al PNL, Alina Gorghiu – președintele Senatului, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe și Rares Bogdan – europarlamentar PNL.
În cadrul workshop-ului “Leadership în administrația locală”, invitatul Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, a discutat punctual despre importanța comunicării non-verbale, de la aspect până la gestică și mimică, precum și identificarea barierelor în comunicare și modalitățile prin care le putem depăși.
În încheierea celei de-a doua zi a Școlii de Vară, au fost puse în aplicare informațiile dobândite pe parcursul programului, printr-o simulare a unei emisiuni TV.
În cadrul acestei simulări a unui talk-show politic tinerii au putut intra în rolul reprezentanților partidelor politice din România și să prezinte puncte de vedere ale acestor partide în funcție de subiectul pus în dezbatere, prin argumente clare, căpătuite de convingere și prezentă scenică.
Școala de Vară a fost o oportunitate pentru tinerii participanți de a-și consolida cunoștințele legate de temele abordate, fapt pentru care necesitatea desfășurării acestor tipuri de evenimente la nivel județean sau național este foarte ridicată.